Щитовидна жлеза - най - често срещаните заболявания

5963
Щитовидна жлеза - най - често срещаните заболявания

Щитовидната жлеза е малка жлеза която помага за регулиране на метаболизма като произвежда хормони. Здравословни проблеми могат да се развият, ако щитовидната жлеза има свръхпроизводство на хормони или недостатъчно хормони. Промените в производството на хормони могат също да доведат до подуване на щитовидната жлеза до видимо увеличено състояние наречено гуша.

Кои са различните видове нарушения на функцията на щитовидната жлеза?

Хипотиреоидизъм

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тироидни хормони. Липсата на достатъчно хормон на щитовидната жлеза може да забави метаболизма и да доведе до няколко неблагоприятни симптома. Хипотиреоидизмът е по - разпространен при жените и е по - чест от хипертиреоидизма.

Причини

Причините за хипотиреоидизъм включват:

 • тиреоидит на Хашимото
 • хирургично отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза
 • лъчева терапия за рак на главата и шията
 • някои лекарства като литий за биполярно разстройство и сулфонилурейни препарати за диабет
 • увредена или липсваща щитовидна жлеза, често се появява от раждането
 • твърде много или твърде малко прием на йод в диетата
 • Синдром на Търнър, хромозомно заболяване засягащо жените
 • увреждане на хипофизната жлеза

Най - честата причина за хипотиреоидизъм е тиреоидит на Хашимото. Състояние при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Тогава жлезата се възпалява и производството на хормони намалява.

Точната причина за тиреоидит на Хашимото не е ясна, но наследствеността може да играе роля. Ако човек има близки членове на семейството с това заболяване рискът от развитието на това заболяване може да бъде по - голям.

Наличието на друго автоимунно заболяване като ревматоиден артрит, диабет тип 1 или лупус също увеличава риска от Хашимото. Развитието на заболяването може да бъде продължително, да се проявява в продължение на месеци или дори години.

Симптоми

Могат да варират и да включват:

 • усещане за студ
 • по - лесна умора
 • суха кожа
 • забравяне
 • депресия
 • запек

Може също да се развие гуша или увеличаване на щитовидната жлеза. Това състояние възниква когато жлезата се опитва да компенсира липсата на хормони на щитовидната жлеза.

Диагноза

След обсъждане на симптомите и фамилната анамнеза на пациента лекарят може да извърши физически преглед:

 • проверка на областта на щитовидната жлеза за подуване
 • измерване на сърдечната честота
 • проверка на рефлексите

Лекарят може да назначи кръвни изследвания за оценка на нивата на тироид-стимулиращия хормон (TSH) и тироксина в кръвта като част от поставянето на диагнозата. Тироксинът е хормон който се отделя от щитовидната жлеза. Ниските нива на тироксин в кръвта са показател за хипотиреоидизъм.

Тялото освобождава TSH, за да сигнализира на щитовидната жлеза за освобождаване на хормони на щитовидната жлеза. Когато тялото усети ниски нива на хормони на щитовидната жлеза отделя повече TSH така, че високото ниво на TSH обикновено показва хипотиреоидизъм.

Лечение

Няма лечение за хипотиреоидизъм, но пациентът може да управлява състоянието обикновено с хормонозаместителна терапия на щитовидната жлеза ежедневно чрез перорален прием на подходящото предписано лекарство.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизъм е когато има твърде много тироиден хормон в тялото. Това може да ускори метаболитни процеси. При повишена метаболитна скорост може да се изпита:

 • повишен сърдечен ритъм
 • високо кръвно налягане
 • умора

Причини

Най - честата причина за хипертиреоидизъм е болестта на Грейвс. При болестта на Грейвс имунната система създава антитела които сигнализират на щитовидната жлеза да расте и да произвежда значително повече хормон на щитовидната жлеза отколкото тялото се нуждае. Не е ясно защо хората развиват болестта на Грейвс въпреки, че изследователите смятат, че генетиката играе роля.

реклама

Друга причина за хипертиреоидизъм е мултинодуларната гуша. Състояние в резултат на което възли в щитовидната жлеза произвеждащи хормони се увеличават и освобождават излишния хормон на щитовидната жлеза. Мултинодуларната гуша е едно от най - честите нарушения на щитовидната жлеза и е по-разпространена при жените отколкото при мъжете.

Може също да се изпита повишаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза без самата щитовидна жлеза да е свръхактивна.

Тиреоидитът е временно възпаление на щитовидната жлеза дължащо се на автоимунно състояние или вирус. Може временно да доведе до отделяне на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта без жлезата да има свръхпроизводство.

Пациент на хормонозаместителна терапия за лечение на недостатъчно активна щитовидна жлеза може също да изпита повишаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Симптоми

Честите симптоми могат да включват:

 • умора и мускулна слабост
 • ускорен или неравномерен сърдечен ритъм
 • треперене в ръцете
 • проблеми със съня
 • нервност
 • раздразнителност
 • чести движения на червата
 • нежелана загуба на тегло
 • лека менструация или по - нередовна менструация

Диагноза

Лекарите използват предимно кръвни изследвания за диагностициране на хипертиреоидизъм. Преди това те могат да търсят физически симптоми:

 • видимо увеличена щитовидна жлеза
 • ускорен пулс
 • тремор в пръстите

Както при хипотиреоидизма кръвните изследвания показват предимно нивата на хормоните на щитовидната жлеза и TSH. При хипертиреоидизъм количеството на тироидния хормон в кръвта ще бъде по - високо от обикновено и от своя страна тялото ще отделя по - малко TSH. Лекарят може да диагностицира състоянието според резултатите.

Лечение

Лекарят може да препоръча бета - блокери като краткосрочно лечение на хипертиреоидизъм. Бета - блокерите спират някои от ефектите на хормона на щитовидната жлеза и могат да намалят симптомите като ускорен пулс и тремор.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА С ОТСТЪПКА ТУК!

Според Американската асоциация на щитовидната жлеза може също да се назначи по - трайно лечение включващо:

Антитиреоидни лекарства: Намаляват синтеза на хормони на щитовидната жлеза.

Таблетки с радиоактивен йод: При прием на тези таблетки клетките на щитовидната жлеза абсорбират йода. Това лечение след това ги унищожава и свръхпроизводството на хормони на жлезата спира.

Хирургия: Може да се отстрани част или цялата щитовидна жлеза.

Ако пациентът приема радиоактивен йод или се подложи на операция щитовидната жлеза може вече да не произвежда достатъчно хормони и да се развие хипотиреоидизъм. В този случай се изисква хормонозаместителна терапия.

Възли на щитовидната жлеза

Тироидните възли са бучки върху щитовидната жлеза и могат да се появят самостоятелно или на групи. Възлите на щитовидната жлеза са чести. Според изследвания около 50% от хората над 60 - годишна възраст имат възли на щитовидната жлеза. Въпреки това по - голямата част от възлите на щитовидната жлеза са безвредни.

Не е ясно защо се развиват възли на щитовидната жлеза. Обикновено не причиняват симптоми въпреки, че в някои случаи могат да причинят хипертиреоидизъм като станат свръхактивни.

Лекарят може да усети възли на щитовидната жлеза по време на преглед. Ако се открият възли може да се назначят допънителни изследвания за хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Изследване от 2015 г. посочва, че ракът на щитовидната жлеза присъства в 7-15% от случаите на възли на щитовидната жлеза. По време на диагнозата лекарите могат да извършат преглед с ултразвук или биопсия с тънка игла, за да проверят за рак.

Ако има някакви признаци на рак или възможен риск от рак в бъдеще лекарят ще препоръча отстраняване на възлите. В зависимост от вида на клетките открити в биопсията и рискът възела да е рак лекарят може да отстрани част от щитовидната жлеза или цялата жлеза.

При всяко съмнение, че може да имате заболяване на щитовидната жлеза посетете лекар.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Ендокринолог! Онлайн консултация с Д-р Райна Стоянова
-15%
59,00 лв.
50,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се