Omed.bg

9 начина по които пластичната хирургия може да подобри живота ви

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
9 начина по които пластичната хирургия може да подобри живота ви

Може ли пластичната хирургия да подобри нашето здраве? Това е често задаван въпрос, на който са се опитали да отговорят множество проучвания.  И ако това е така, как?

Направихме голям обем проучвания и обобщихме резултатите по-долу.

ЗАЩО ПЛАСТИЧНА ХИРУРГИЯ?

Повечето хора приемат пластичната хирургия като вид забавление в опит да подобрят физическия си вид. По време на процеса на вземане на решения, положителните ползи за здравето, които трябва да се получат, обикновено са на последно място.

ПО-ДОБРО ЗДРАВЕ ЧРЕЗ ПЛАСТИЧНА ХИРУРГИЯ?

За да разгледаме всички аспекти на този въпрос трябва да приемем общо определение  на "здраве". Под „здраве“ трябва да имаме предвид не само физическото здраве: трябва да включим психическо, емоционално, интелектуално, социално и дори професионално здраве. Когато вземем под внимание тези различни аспекти на здравето, само тогава можем да видим, че различните форми на пластичната хирургия могат и имат определено положително въздействие върху здравето на пациента.

Пластичната хирургия няма да добави години към живота ви, но ще добави живот към вашите години. Това е много приятна мисъл, но като се вземат предвид ползите, които ще изброим по-долу, ще разберем, че всъщност пластичната хирургия може да добави години към живота на много пациенти.

Ето няколко примера за това как специфични процедури на пластичната хирургия могат да подобрят здравето на пациента:

Нека обърнем повече внимание на 9-те начина, по които пластичната хирургия може да подобри вашето здраве.

ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ МОЖЕ ДА ПОДОБРИ ВАШЕТО САМОЧУВСТВИЕ

Обичайното намерение на пластичната хирургия е да подобри външния вид на пациента. Естественият резултат от това е увеличаването на самоуважението, което често води до допълнителни положителни чувства и усещания. Твърди се, че всеки, който се е впуснал в търсене на самочувствието си има проблеми, които пластичната хирургия не може да реши, и в много случаи това е истина. Но един добър пластичен хирург ще разгледа освен физическото, така и психическото и емоционалното състояние на пациента, за да вземе решения въз основа на цялостната картина.

ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ МОЖЕ ДА ВИ НАКАРА ДА ВОДИТЕ ПО-ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ

Както е описано по-горе, повечето пациенти след намесата на пластичната хирургия искат да се възползват максимално от времето и усилията, които са вложени в тяхната процедура (и), така че да направят всичко възможно, за да поддържат положителните резултатите. По-добрата диета и по-активният начин на живот, който включва режим за упражнения, са общ резултат от това желание. Ако помислите за времето и парите, които много хора инвестират в пластичната хирургия - цената на операцията, времето и цената на възстановяването - тогава е очевидно, че човек, който е силно мотивиран да се подложи на процедурите на пластичната хирургия, също ще бъде силно мотивиран да се грижи за себе си и след това.

ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ МОЖЕ ДА ВИ СПАСИ ОТ ХРОНИЧНАТА БОЛКА

Жените с прекомерно големи гърди след хирургична намеса почти винаги изпитват незабавно облекчаване на болката, която отдавна са приели за неизбежна. Когато говорите с тези жени, винаги е интересно да се отбележи, че те са приемали болката и дискомфорта толкова дълго, че дори трудно ги описват.

ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ МОЖЕ ДА НАМАЛИ РИСКА ОТ ДИАБЕТ

Мастните киселини нарушават способността на организма ви да разгражда инсулина, така че премахването и намаляването на броя на мастните клетки, които произвеждат тези мастни киселини, може да подобри шансовете ви в борбата срещу диабета. Пациентите с фамилна анамнеза за затлъстяване и диабет трябва да вземат много сериозни мерки за загуба на тегло, за правилно хранене и за редовни физически упражнения. Отстраняването на мазнините по време на липосукцията, абдоминопластиката и намаляването на гърдите е, разбира се, малко , но всяка малка крачка в тази посока помага и може да бъде фактор, който допринася за подобряването на шансовете ви в борбата с диабета. Ако сте с наднормено тегло, основната ви стратегия трябва да бъде нормалната загуба на тегло чрез диета и физически упражнения, но ако не сте в състояние да направите това, мазнините се отстраняват чрез операция и може би тази операция е вариант, който може да подобри качеството на живота ви, както и предотвратяването или забавянето на началото на диабета.

ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ  МОЖЕ ДА ПОДОБРИ ВАШЕТО ДИШАНЕ И ДА ПРЕДОТВРАТИ ХЪРКАНЕТО

Пациентите, които имат отклонена преграда, могат да получат необходимата помощ чрез септопластика. Отклонените септуми често причиняват затруднения в дишането и обикновено директният резултат от това е силното хъркане. След като бъде направена корекция, пациентът и близките на пациента ще имат  по-добър нощен сън.

Трябва да се отбележи, че много медицински проблеми могат да бъдат пряко свързани с недоспиване. Да се даде шанс на пациента да спи по-добре, само по себе си може да бъде катализатор за коригиране на други здравословни проблеми, които са причинени или засегнати от недоспиване.

ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ МОЖЕ ДА ПОДОБИ ВАШЕТО ЗРЕНИЕ

Блефаропластиката или хирургията на клепачите ще коригира увисналите клепачи, като по този начин незабавно ще се подобри зрението. Освен това, проблемът със сухота в очите също може да бъде коригирани по време на блефаеропластиката. Комбинирането на положителните ефекти от фиксирането на увисналите клепачи и отстраняването на проблемите със сухотата в очите води до подобряване на зрението. Много пациенти съобщават, че са почти незабавно облекчени от ефекта на увисналите клепачи и сухи очи. Блефаропластиката е чудесен инструмент за борба с това и често води до пациенти, които са много по-щастливи от новата си подобрена визия и физическото облекчение.

ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ МОЖЕ ДА НАМАЛИ РИСКА ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Премахването на мазнините от тялото ви ще доведе до подобрено кръвно налягане и по-малко холестерол - и двата важни фактора в сърдечно-съдовите заболявания. Както бе отбелязано по-горе относно диабета, количеството мазнини, отстранени по време на липосукция и / или намаляване на гърдите, е сравнително малко. Ако пациентът е с наднормено тегло, тогава други средства за загуба на тегло трябва да бъдат на първо място и след това евентуално  хирургическа намеса. Независимо от избраните методи, концепцията за отстраняване на мастните клетки от тялото ще има положително въздействие върху кръвното налягане и холестерола, което е огромно предимство за всички.

ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ МОЖЕ ДА ПОДОБРИ ВАШЕТО САМОЧУВСТВИЕ

Добавянето на самочувствието в края на този списък не е случайно. След като всички проблемни физически недостатъци са отстранени, самочувствието на човек трябва да се подобри. Самоувереността е способността да вярвате в себе си. Самоувереният автомобилен механик, например, може да не е самоуверен публичен говорител. Тези, които са изпитали предимствата на пластичната хирургия, описани по-горе, може да се  окажат по-уверени в редица области. Докато човек, който е имал лоши белези от злополука и е бил неуверен при среща с непознати  хора, може да изпита облекчение и да има огромен успех при срещите с нови хора. Жените, които имат малки гърди и се притесняват от това, могат след увеличаване на бюста да придобият увереност и самочувствие, да се срещнат с нови хора и да разширят своя кръг от приятели. И накрая, пациентът, който вече не е с наднормено тегло, вече има самочувствие, за да излезе в света и да преследва целите си, докато преди това се е срамувал дори да напусне къщата.

ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ МОЖЕ ДА УВЕЛИЧИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА ВИ

Както вече споменахме, това е често използвано клише, но в действителност това се случва, когато има намален риск от диабет, намален риск от  сърдечно-съдови заболявания, по-здравословен начин на живот, по-добра диета, редовни упражнения и повишено самочувствие и самоуважение. 

945

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !