Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Диетичните мазнини - най - важните въпроси и отговори

 
Диетичните мазнини - най - важните въпроси и отговори

Често чуваме мазнините да се набеждават когато се обсъждат диети въпреки, че са хранителни вещества от които се нуждаем в нашето меню. Просто не в прекалено големи количества. Как диетичните мазнини влияят върху здравето ни?

Нуждае ли се тялото от мазнини?

Да, така е. Тялото определено се нуждае от мазнини. Диетичните мазнини са от съществено значение, за да дадат на тялото енергия и да подпомогнат растежа на клетките. Те също така помагат за защита на органите и помагат за поддържане топлината на тялото. Мазнините помагат на тялото да абсорбира някои хранителни вещества и да произвежда важни хормони.

Колко различни вида мазнини има?

В храните които ядем има четири основни вида мазнини:

Четирите вида мазнини имат различна химична структура и физични свойства. "Лошите" мазнини, наситените и транс - мазнините са склонни да бъдат по - твърди при стайна температура (като втвърдено масло) докато мононенаситените и полиненаситените мазнини са по - течни (като течно растително масло).

Мазнините също могат да имат различни ефекти върху нивата на холестерола в тялото. "Лошите" мазнини, наситените мазнини и транс - мазнините повишават нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта. Мононенаситените и полиненаситените мазнини могат да понижат нивата на лошия холестерол и са полезни когато се консумират като част от здравословен хранителен режим.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛ С ОТСТЪПКА ТУК!

Всички мазнини имат ли еднакъв брой калории?

Във всеки грам мазнини има девет калории независимо от вида на мазнините. Мазнините са по-енергийно плътни (количеството енергия, изразено в броя калории, с определено тегло на храната) от въглехидратите и протеините които осигуряват четири калории на грам.

Консумирането на високи нива на калории независимо от източника може да доведе до наддаване на тегло или до наднормено тегло.

Консумирането на високи нива на наситени или транс - мазнини също може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт.

Здравните експерти обикновено препоръчват да се заменят наситените мазнини и транс - мазнините с мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини като същевременно се поддържа адекватно питателно хранене.

Всички храни с етикет „без мазнини“ ли са здравословни?

Не е задължително. Храните с етикет „0 транс мазнини“ или приготвени с масла „без мазнини“ могат да съдържат много наситени мазнини които повишават нивата на лошия холестерол.

Храните които не съдържат мазнини също могат да бъдат нездравословни по отношение на общото съдържание на хранителни вещества. Например хлебните изделия също са с високо съдържание на добавени захари и с ниско съдържание на хранителни вещества.

Могат ли мазнините да бъдат част от здравословното хранене?

Консумирането на храни с мазнини определено е част от здравословното хранене. Само не забравяйте:

Стремете се да следвате диетичен модел който:

Това означава, че Вашата диета ще бъде с ниско съдържание на наситени мазнини и транс - мазнини.

Дали по - здравословното хранене означава да се откажа от любимите си храни?

Здравословната диета може да включва храни които обичате. Не е нужно да избягвате изцяло тези лакомства, но трябва да ядете по - малко храни с високо съдържание на калории и ниска хранителна стойност.

https://www.heart.org

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

207

реклама

Коментариреклама


Свързани статии