Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаете за Скрининг теста Компютърна томография?

 
Какво трябва да знаете за Скрининг теста Компютърна томография?

Какво e Компютърно томографско (КТ) сканиране?

Как работи КТ сканирането?

     КТ сканирането е по-подробно от стандартните рентгенови снимки. При стандартните рентгенови снимки енергиен лъч е насочен към частта на тялото, която се изследва. Екран зад тялото улавя вариациите на енергийния лъч след като преминава през кожата, костите, мускулите и други тъкани. При КТ рентгеновият лъч се движи в кръг около тялото. Това позволява много различни гледни точки на един и същ орган или структура и дава много по-големи детайли. Информацията от рентгеновите лъчи се изпраща до компютър, който интерпретира данните от рентгеновите лъчи и ги показва в двуизмерен вид на монитор. По-новите технологии и компютърен софтуер правят възможни триизмерните изображения.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА СКЕНЕР С ОТСТЪПКА ТУК!

Подготовка за КТ сканиране

     Ако сте бременна или смятате, че може да сте бременна, консултирайте се с Вашия лекар преди да е назначен теста. 

     Ще Ви помолят да махнете всички пиърсинги и бижута. По преценка може да бъде назначено сканиране с контраст. Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали тежка или анафилактична реакция към контрастни вещества и/или проблеми с бъбреците. Алергия към морски дарове не се счита за противопоказание за йодиран контраст. Информирайте също, ако имате някакви медицински състояния или скорошни заболявания.

     Ако КТ сканиране е назначено без контраст можете да ядете, пиете и да приемате предписани лекарства преди провеждане на теста. Хората с диабет трябва да ядат лека закуска или обяд три часа преди времето за сканиране. В зависимост от пероралните лекарства за диабет  може да бъдете помолени да прекратите употребата на лекарството за 48 часа след КТ сканирането. Подробни инструкции ще бъдат дадени след вашия преглед. Ако е назначено с контраст, не яжте нищо три часа преди това. 

Какви са рисковете при КТ сканирането?

     Дозата рентгеново лъчение е ниска. Може да попитате Вашия лекар за дозирането и рисковете свързани с конкретната ситуация. Ако страдате от клаустрофобия или сте силно обезпокоени информирайте лекаря предварително. Може да ви бъде предписано леко успокоително средство което да приемате преди процедурата, за да се чувствате комфортно.

Как протича КТ сканирането?

     Може да се извърши амбулаторно или като част от престоя Ви в болница. Процедурите могат да варират в зависимост от Вашето състояние и преценка на лекаря.

Какво се случва след КТ санирането?

Развитие в технологията на КТ сканиране:

     КТ скенер ще промени контрола и резултатите от коронарната болест. Заснема изображения на сърцето между ударите, което води до по-ясни изображения, за да помогне за откриване на анатомични и функционални характеристики на коронарната болест. Тази технология може да се използва и за подпомагане на замяната на инвазивните тестове, за да се определи кои пациенти с болка в гърдите се нуждаят от последващо лечение или специално наблюдение.

https://www.hopkinsmedicine.org

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1500

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !