Скрининг тестове за често срещани заболявания

2305
Скрининг тестове за често срещани заболявания

Скрининг тестовете се правят с цел откриване на потенциални здравословни проблеми или заболявания, които са без проява на някакви типични симптоми.

Защо е необходим скрининговият тест?

Целта е ранното откриване на дадено заболяване, промяна в начина на живот за подобряване на състоянието и поддържане на наблюдението, за да се приложи най-ефективно лечение.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Това, което прави скрининговия тест ценен е откриването на потенциални проблеми. Въпреки, че не са 100% точни във всички случаи като цяло е по-важно да се извършват в подходящия момент както е препоръчано, отколкото да не се направят изобщо. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно подходящия график и честотата на всички необходими скрининг тестове съобразно Вашата възраст, общо здраве и история на здравословното състояние.

реклама

Някои често срещани скринингови тестове

Изследване на холестерола. Холестеролът е липидно вещество, което се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани на тялото на човека. Освен в изграждането на клетъчната мембрана участва и в изгражването на хормони и витамин D. Холестеролът в кръвта идва от два източника: храната, която консумирате и синтез на холестерол в черния дроб. Черният дроб произвежда количеството холестерол от който се нуждае тялото. Холестеролът и другите мазнини се транспортират в кръвта под формата на сферични частици наречени липопротеини. Различават се липопротеини с ниска плътност (LDL) или лош холестерол и липопротеини с висока плътност (HDL) или добър холестерол.

Скринингът за холестерол се извършва чрез кръвен тест. Хората с високи стойности на холестерола имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), отколкото другите с холестерол в нормални граници. Те могат да намалят риска от сърдечни заболявания като понижат холестерола си. Но не е изключено хората с нива на холестерол в нормални граници също да имат сърдечни проблеми.

Фекален тест за окултно кървене (наличие на кръв в изпражненията). Извършва се чрез микроскопски анализ или чрез химични тестове за хемоглобин (кръв) в изпражненията. Хората с наличие на кръв в изпражненията си могат да имат ракови клетки, показателни за рак на дебелото черво. Тестът изисква събиране на 3 проби от изпражнения, които се изследват под микроскоп за наличие на кръв. Важно е да се знае, че когато в пробата присъства кръв това е възможно да се дължи на други неракови състояния. Например следствие на прием на някои лекарства или храни, стомашно-чревно кървене или хемороиди. Тестът се провежда като скрининг при хора над 50 г. възраст.

Цитонамазката (PAP test). Това е проба от клетки взети от шийката на матката, за да се търсят клетъчни промени, показателни за рак на шийката на матката. Този скринингов тест е важен при сексуално активни жени на възраст под 65 години за откриване на рак в стадий когато често няма симптоми. Но дори резултатът да е в граници извън нормалните показатели това не означава, че има рак на шийката на матката. Някои здравни организации препоръчват скрининг на HPV (човешки папиломен вирус) по време Цитонамазката (PAP test).

Простатен специфичен антиген (PSA). Скрининг тест за измерване нивата на простатен специфичен антиген (PSA) в кръвта. Антигените са вещества, които предизвикват реакции от страна на имунната система. Нивата на специфичен за простатата антиген могат да бъдат повишени при наличие на рак на простатата. Важно е да се има в предвид, че други доброкачествени състояния на простатата също могат да повишат този антиген. Например доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ), което е нераково подуване на простатата. Препоръчително е годишен скрининг за рак на простатата да се провежда при мъжете над 40 години (40-50).

Мамография. Използва се за откриване на рак на гърдата при жени, които нямат симптоми на заболяването. Много здравни организации препоръчват мамография на всяка 1 до 2 години след 50-годишна възраст. Този тест се прави заедно с клиничен преглед на гърдата.

Колоноскопия. Открива се рак на дебелото черво или полипи на дебелото черво. Като се прави на 50-годишна възраст. По-рано се включва, ако имате фамилна анамнеза или други рискови фактори.

Диабет или преддиабетно състояние. Този вид скрининг тест е за хора на 40-годишна възраст, без значение от теглото. Хората без симптоми на диабет трябва да бъдат подложени на този скрининг, ако са с наднормено тегло или затлъстяване, имат един или повече допълнителни рискови фактори за диабет.

Консултирайте се с Вашия лекар относно всички тези видове скринингови тестове въз основа на Вашето здравословно състояние.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет от изследвания за диабет за 19.50 лв., от МДЛ  "Мед-Диа"

Пакет от изследвания за диабет за 19.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Пазарджик, Сандански

48 закупени
-36%
30,50 лв.
19,50 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се