Преддиабетно състояние – ключов момент към захарната болест! Как да го разпознаем?

28766
Преддиабетно състояние – ключов момент към захарната болест! Как да го разпознаем?

За преддиабетното състояние са характерни повишени нива на кръвната захар над нормата, но все още недостатъчно, за да бъде поставена диагнозата диабет. За щастие развитието на захарната болест преминава през преддиабетно състояние и това дава шанс заболяването да бъде контролирано още от самото начало. В този период изключително положително влияние имат промените в начина на живот и храненето. По този начин хората могат да забавят максимално развитието на диабета.

Захарен диабет тип 2 се развива поради инсулинова резистентност, което означава, че глюкозата не може да бъде използвана от клетките, защото инсулиновите рецептори са нечувствителни на хормона инсулин. В резултат на това клетките "плуват" в глюкоза, но са жадни за нея, защото не могат да я използват. Инсулинът е този, който вкарва глюкозата в клетките, а когато рецепторите за него са нечувствителни, неговата функция отпада. При това положение панкреасът получава сигнали, че клетките имат нужда от глюкоза и започва да произвежда още повече инсулин, докато не се изчерпа заради завишената продукция. Тогава е наложително лечението да продължи със заместителна хормонотерапия (инсулиново лечение).

Какво е характерно за преддиабетното състояние?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За да бъде поставена диагнозата са нужни няколко изследвания:

Нивата на кръвната захар за завишени. Нормално на гладно кръвната захар е до 5,6mmol/l. При преддиабетно състояние тя е между 5,6mmol/l и 6,9mmol/l. За диабет се считат стойности над 7mmol/l.

Също така има дислипидемия, което означава, че липидите в кръвта и липопротеините са извън норма (триглицериди, общ холестерол, LDL, HDL).

При съмнения за диабет се прави още един тест - ОГТТ (орален глюкозотолерантен тест). При него се изпива глюкозен разтвор, като предварително е имало поне 8 часов глад. Два часа след изпиването на разтвора глюкозата в кръвта трябва да е под 7,8mmol/l. Ако е между 7,8mmol/l и 11mmol/l може да говорим за преддиабетно състояние. За диабет може да се считат стойности над 11mmol/l.

Нормално в урината няма глюкоза, но при диабетиците има и това е показателно за поставянето на диагнозата.

Симптомите при преддиабетно състояние липсват или са изключително неспецифични. Трудно може да бъде предположено, че човекът страда от това. Затова веднъж годишно трябва да бъдат правени профилактични изследвания и да се измерва кръвната захар.

реклама

Преддиабетното състояние е ключов момент в развитието на диабета, защото навременните мерки и добрият контрол могат да забавят максимално усложненията на заболяването!

Преддиабетното състояние е първата крачка към диабета. Ако не бъде контролирано още от самото начало, след няколко години ще се развие захарна болест. Най-важното е, че ранните мерки срещу диабет могат да ги забавят и да ви спасят от усложненията му. Захарният диабет е коварно заболяване, защото засяга много органи - зрение, бъбреци, периферни нерви, големи и малки съдове, сърдечно-съдова система. С годините при лош контрол се развиват диабетна ретинопатия, диабетна нефропатия, полиневропатия, микро- и макроангиопатия.

Преддиабетното състояние може да бъде повлияно дори и без медикаменти! Нужно е да бъде променен начинът на живот - повече физическа активност, здравословно хранене с повече плодове, зеленчуци, фибри, редукция на тегло и борба със затлъстяването, контрол на липидите и липопротеините. Физическата активност подпомага на клетките да използват по-добре глюкозата и това понижава нивата на кръвната захар. Освен това основният механизъм за развитието на диабет тип 2 е инсулиновата резистентност. Спортът и движението подобряват инсулиновата чувствителност и се борят с този проблем. Правилното и здравословно хранене помага за регулирането на теглото и нивата на кръвната захар. По-голямото количество фибри имат влияние върху липидния профил.

За кого са задължителни редовните профилактични изследвания?

За хора над 40 години, които имат диабетици в семейството, е абсолютно задължително да си следят нивата на кръвната захар ПОНЕ веднъж годишно. Диабетът тип 2 има значителна връзка с генетичната предразположеност, което налага редовно проследяване.

Как да разберем, че от преддиабетно състояние вече сме развили диабет? Симптомите на диабета включват сухота в устата, силна жажда (полидипсия), често уриниране в големи количества (полиурия), повишен апетит (полифагия), отслабване на тегло, умора. Сухотата в устата и честото уриниране се получават, защото повишените нива на глюкоза в кръвта извеждат водата от клетките и хората имат нужда да пият голямо количество вода, която не може да задоволи нуждите им. Жаждата и сухотата продължават. Редукцията на теглото е резултат от това, че кръвната захар е високи нива, но тя не може да навлезе в клетките и да бъде използвана. Затова организма започва да използва други източници на енергия. С това може да обясним и умората.

Профилактичните изследвания на кръвната глюкоза са от огромно значение за еволюцията на заболяването и качеството на живот. Положителната страна на диабета е, че голяма част от развитието на заболяването зависи от пациента.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се