Какво трябва да знаем за диабета по време на бременност?

7822
Какво трябва да знаем за диабета по време на бременност?

Диабетът или захарната болест представлява метаболитно нарушение, което протича с повишени нива на кръвна захар (хипергликемия). Поради нарушенията в продукцията или действието на инсулина, глюкозата не може да бъде използвана от клетките и се получава състояние, при което клетките "плуват" в глюкоза, а са жадни за нея. При диабета има инсулинов дефицит или инсулинова резистентност на тъканите, върху които трябва да действа, затова глюкозата не може да навлезе в клетките и да се използва от тях.

Диабетът бива следните видове:

  • Захарен диабет тип 1 (инсулино-зависим)
  • Захарен диабет тип 2 (инсулино-независим)
  • Гестационен диабет
  • Други видове диабет, в резултат на други заболявания, медикаменти или вродени дефекти.

Какво представлява гестационният диабет?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Това е диабет, който бива диагностициран по време на бременност. Честотата му се увеличава и се смята, че близо 10% от жените имат значителни промени в глюкозния толеранс по време на бременността.

Какво се случва по време на бременност с метаболизма на глюкозата и секрецията на инсулин?

По време на бременността настъпват редица метаболитни промени, предизвикани от хормоналните нива през този период. През първия триместър, поради повишените прогестерон и естрогени, се подобравя значително инсулиновата чувствителност на тъканите. Глюкозният толеранс е нормален или подобрен, а панкреасът произвежда повече инсулин. С напредването на бременността се увеличава продукцията на контраинсуларни хормони като катехоламини, глюкагон и пролактин. Те имат противоположно действие от това на инсулина. Освен това плацентата произвежда хормона инсулиназа, който разгражда инсулина. Всички тези промени водят до влошаване на глюкозния толеранс и увеличаване на инсулиновата резистентност, което стимулира панкреаса да произвежда по-големи количества инсулин. Към края на бременността нивата на инсулин са почти двойно по-високи отколкото в началото.

Някои жени не реагират на тези промени с повишена секреция на инсулин и това влошава глюкозния и инсулиновия метаболизъм. Когато инсулина от панкреаса не е достатъчно, резултатът е повишени нива на кръвна захар при майката и плода. Бебето реагира на тези промени с повишена инсулинова секреция, поради което неговите размери значително се увеличават. Бебето се ражда много голямо. Също така при хипергликемия на плода се наблюдава понижено количество кислород в кръвта, което води до промени в сърцето, кръвното налягане и кръвта.

реклама

Последствията за плода при гестационен диабет са: тегло много по-голямо от нормалното, ниски нива на кръвна захар заради компенсаторно повишените нива на инсулин, промени в сърцето, увеличен брой еритроцити заради ниските нива на кислород. Може също така са настъпят спонтанни аборти или преждевременно раждане.

Последствията за майката с гестационен диабет са: повишено кръвно налягане, възможна прееклампсия или еклампсия, усложненията на диабета свързани с очите и бъбреците.

Какви са рисковите фактори за развитието на заболяването?

  • затлъстяване
  • диабетици в семейството
  • късна бременност
  • данни за гестационен диабет при предишни бременности

Какво е лечението?

Гестационният диабет се проследява чрез изследване на кръвна захар и гликиран хемоглобин, който дава информация за дълготраен контрол на диабета. Нужни са съвместните усилия на ендокринолог и гинеколог за правилното протичане на бременността. Лечение се започва с промяна в начина на хранене и повече физическа активност. При нужда се включват медикаменти и инсулин.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се