Знаете ли, че 4% от българите са диабетици? Вижте разликите между захарен диабет тип 1 и тип 2!

11594
Знаете ли, че 4% от българите са диабетици? Вижте разликите между захарен диабет тип 1 и тип 2!

Захарният диабет е полиетиологично наследствено заболяване, в основата на което стои панкреасната недостатъчност (панкреасът не произвежда достатъчно количество инсулин) и/или инсулиновата резистентност. Заболяването протича с високи нива на кръвните захари на гладно и след нахранване. Освен това са засегнати и белтъчният и мастният метаболизъм. Захарният диабет е полиорганно заболяване и засяга редица системи, като най-сериозно - нервна и кръвоносна. Усложненията, които настъпват в резултат на дългогодишна давност на заболяването или на лош контрол на кръвна захар са ретинопатия (нарушава се зрението), нефропатия (увреждат се бъбреците), микро- и макроангиопатия (засягат се големите и малки кръвоносни съдове), диабетна невропатия (увреждат се периферните нерви).

Захарен диабет тип 1

реклама

Нарича се още инсулинозависим или ювенилен захарен диабет, защото е характерен за детска и младежка възраст. Около 20% от болните от диабет тип 1 са под 10 годишни.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са причините и симптомите на ЗД тип 1 ?

ЗД тип 1 е доказано автоимунно заболяване, при което има панкреасна деструкция поради нарушена имунна толерантност. Засяга генетично предразположени хора. Авторазрушаването на панкреаса води до увреда на бета клетките в него, от които се секретира инсулин. Това е причината да намаляват бета клетките, а от там и нивата на инсулина. В кръвта на болните от ЗД тип 1 се откриват антитела, които са основните причинители на тази деструкция: антиостровни антитела (АОА), антиинсулинови (АИА) и антитела срещу редуктазата на глутаминовата киселина (Анти-GAD-Ат).
Заболяването започва бурно със сериозна клинична проява на симптомите:

 • полиурия (често уриниране в големи количества)
 • полидипсия (силна и непрекъсната жажда)
 • редукция на тегло
 • полифагия (засилен апетит)
 • обща отпадналост
 • и най сериозната проява - диабетна кетоацидоза. При диабетната кетоацидоза се образуват голямо количество кето тела, които са кисели продукти и понижават pH на кръвта.

Захарен диабет тип 2

ЗД тип 2 е известен още като инсулинонезависим или диабет на зрялата възраст. Около 90 % от диабетиците страдат от този тип. 4% от българското население страда от диабет.

Какви са причините и симптомите на ЗД тип 2 ?

Зд тип 2 е заболяване силно свързано със наследствеността, дори повече от тип 1. Най-характерно за този тип диабет е инсулиновата резистентност или "болест на инсулиновите рецептори". Това означава, че периферните рецептори са напълно или частично нечувствителни към инсулин и няма как глюкозата да бъде оползотворена. Затова при това заболяване клетките "плуват в глюкоза, но са гладни за нея". Втора особеност е генетичната непълноценност на панкреаса, при който се нарушава динамиката на инсулиновата секреция. Инсулинът не е достатъчен, за да поддържа нивата на кръвните захари в норма.
Клиничната картина тук не е бурна, а за съжаление ЗД тип 2 настъпва незабелязано, постепенно, бавно и подмолно. Най-характерните симптоми са:

 • сухота в устата и лепнене на устните. Много пациенти не забелязват постепенното увеличаване на количеството вода, което пият и споделят, че "пият много вода от малки" или че "винаги е било така".
 • полиурия. Отново може и да не бъде обърнато внимание, особено при мъжете, които си мислят, че най-вероятно имат проблем с простатата. Урината на диабетици е светла и лепкава, заради съдържанието на глюкоза в нея.
 • изразен силен глад и "прималяване". Израз е на повишените нива на инсулин в кръвта.
 • затлъстяване. За разлика от ЗД тип 1, при който болните са с редукция на тегло, при ЗД тип 2 над 80% от пациентите са с наднормено тегло.
 • кожни прояви. Наблюдават се чести инфекции, незарастващи рани, карбункули, гъбични инфекции.

Захарният диабет е заболяване основно на икономически развитите страни и засяга хора със заседнал начин на живот и психическо пренапрежение. Броят на заболелите се е увеличил в пъти през последните години и тази тенденция продължава да важи в пълна сила.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се