Какво представляват транс мазнините и как безкомпромисно увреждат здравето?

5839
Какво представляват транс мазнините и как безкомпромисно увреждат здравето?

Кои храни съдържат транс мазнини?
Знаете ли, че във все повече продукти биват използвани транс мазнините, като например маргарин, тестени изделия, чипсове, бисквити и т.н. Дори не винаги на опаковките бива упоменато тяхното съдържание. Ето и вредата от тях!
Транс мазнините "не са безопасни за употреба в човешка храна" и поради това трябва да бъдат отстранени от предлаганите хранителни продукти, съобщи Американската агенция по храните и лекарствата в САЩ. Забраната вече е въведена и на производителите бе поставен срок от три години, за да изпълнят това решение.
Основен източник на изкуствено създавани от хранителната индустрия транс мазнини са частично или напълно хидрогенирани олиа. Те са виновници за запушването на артериите, което от своя стара е причина за сърдечни заболявания и сърдечно-съдови инциденти. Споменават се и като причина за намаляването на паметта и затлъстяването.

реклама

Според американския институт няма безопасни ниво на консумация на транс мазнини! Дори в минимални количества вредят значително на здравето и заради това е крайно необходимо отстраняването им от хранителните продукти.
По изчисления на агенцията по храните и лекарствата, забраната на транс мазнините ще предотврати 20 000 миокардни инфаркта и 7000 смъртни случая от сърдечни заболявания за 1 година в САЩ!
Самите транс мазнини представляват течни на стайна температура растителни олиа, които се хидрогенират. След този процес не остават ненаситени водородни връзки, защото в молекулата се добавят водородни атоми. Така мазнините се превръщат в твърд продукт, лесен и удобен за съхранение и с по-дълъг срок на годност.
Тези дълготрайни мазнини се използват за пържене и печене, също така се намират във всички маргарини, използвани в домакинството. Те са доста дълготрайни и затова се използват и в чипсове, бисквити, тестени печива, замразени пици и т.н. Редно е върху етикета на всички тези храни да бъде отбелязано съдържанието на транс мазнини. Производителите не рядко поставят етикети върху храните: "не съдържа животински мазнини" или "приготвено само с растителни мазнини". Тези надписи вече разбирате, че не са никак положителни.
Учени не отдавна са доказали влиянието на хидрогенираните мазнини върху дислипидемията: те увеличават нивата на лошия холестерол и намаляват нивата на добрия. Тези показатели ускоряват процеса на атеросклероза - натрупването на мастни плаки по стените на артериите.
Едва през 2006 година агенцията по храните и лекарствата успя да наложи на производителите да отбелязват на етикета на хранителните продукти съдържанието на транс мазнини. След това беше наложено на ресторантите да ограничат употребата му до минимум при пържене.
Идеята е хората да бъдат информирани за вредата от транс мазнините и да могат да се запознават със съдържанието на всеки хранителен продукт. Дори 2-3 грама дневно на хидрогенирана мазнина влошава здравното състояние.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се