Успокоява ли ни яденето на вредни храни, когато сме тъжни?

4301
Успокоява ли ни яденето на вредни храни, когато сме тъжни?

Дюнер, пържени картофи и голяма безалкохолна напитка - ако това е обядът ви, то вие със сигурност сте в депресия. Научно доказано е, че когато човек е тъжен и разтревожен, първо посяга към вредни храни - като например, сладолед, джънк или шоколадовите десертчета.

Но се оказва, че това е доста погрешна практика - именно всички тези мазни и вредни храни помогнат на хората да са в лошо настроение. Според изследвания на белгийски учени истината за това може да се крие в отношението, а не във визуалните или психологически ефекти при вида на сладолед или пък бисквитки.

Проучването, ръководено от д-р Лукаш Ван Уденхоф, от Университета в Льовен и публикувано в сп. Journal of Clinical Investigation, предполага, че самите мастните киселини в тези храни засилват чувството на тъга и създават тъжните емоции и лошо настроение у хората.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Изследователите тествали 12 здрави доброволци, които били без затлъстяване. Всеки човек бил подложен четири пъти на 40-минутен ядрено магнитен резонанс, за да бъде сканирана мозъчната му активност. На участниците била закачена стомашна сонда за хранене, като учените ги нахранили с по 250 милилитра мастни киселини или физиологичен разтвор, които им били дадени три минути по-рано.

Те пуснали на доброволци 11 парчета с тъжна класическа музика, в продължение на 1 минута. В същото време, докато слушали музиката, учените показвали на доброволците на екрана пред тях снимки на 10 тъжни лица.

Без да знаят, че току-що са били нахранени с мастни киселини, тези доброволци съобщават, че са с 50% по-тъжни, отколкото тези, които са получили само физиологичния разтвор. Учените са открили още, че мазнините в стомаха намаляват поведенческите и нервните реакции на клетката, отговаряща именно за тъжните емоции.

Учените вярват, че това изследване доказва, че мастните киселини създават лошото настроение в хората, дори и без визуални знаци за самите храни. Въпреки това, много хора предпочитат да изядат кутия сладолед, когато са тъжни, като вярват, че така ще се почувстват по-добре.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се