Поддържайте здравословно тегло, за да се предпазите от високо кръвно налягане

4122
Поддържайте здравословно тегло, за да се предпазите от високо кръвно налягане

Талия над 102 см за мъжете, и над 88 см при жените - показва повишена заплаха от сърдечносъдови заболявания

Поддържането на здравословно тегло може да ви предпази от високо кръвно налягане, съветват специалистите по кардиология от МБАЛ "Токуда Болница София” .

"Затлъстяването е рисков фактор №1 за повишено артериално налягане”, алармира проф. Светла Торбова - ръководител на Специализирания център по Хипертония в Токуда. Хипертонията се среща 6 пъти по-често при хората със затлъстяване, а инфарктът и внезапната сърдечна смърт по-често сполетяват пълните хора, сочи статистиката. При индекс на телесната маса над 30 кг/м2 рискът за мозъчен инсулт се повищава с 32%. Обиколката на талията е много точен предиктор за съдов риск, допълва проф. Торбова и обяснява: "Коремната обиколка, която показва повишена заплаха от сърдечносъдови заболявания, е над 102 см за мъжете, а при дамите - над 88 см”.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Понижаването с 5 до 10 килограма от наднорменото тегло ще се осигури по-добро здравословно състояние на пациентите, категорична е професор Торбова.

Затлъстяването е процес, при който се натрупва излишна мастна тъкан както подкожно, така и около жизнено важните органи като сърцето, съдовете, бъбреците. Между 30-40% от причините за трупането на килограми са генетични и следствие на околната среда, а останалите 60-70% са резултат от начина на живот на всеки човек.

Изчислено е , че повече от половината от населението на Европа е с наднормено тегло или затлъстяване. Този проблем води до влошено здраве и риск от сериозни и животозастрашаващи заболявания. Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване. Още по- тревожен е фактът, че свръхтеглото и затлъстяването нарастват и при децата. В света се отчита, че 1 от 6 деца е със свръхтегло, а в Америка 33% от най-малките са със затлъстяване.

Днес затлъстяването се определя като " новият актьор на сцената на сърдечносъдовите рискови фактори , включително и при децата”. Болестите, които възникват вследствие са артериалната хипертония, атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, предсърдното мъждене, мозъчният инсулт, сънната апнея, периферните венозни заболявания.
Прегледи с отстъпки за сънна апнея и други профилактични прегледи в Токуда Болница София

Редукцията на телесното тегло води до редукция на артериалното налягане, категорични са специалистите. Понижаването с 10 кг води до спад на систолното налягане с 10 до 20 мм. Понижаването на телесното тегло води също така до подобряване отговора към медикаментозно лечение.

Най-простите и сигурни способи за понижаване на телесното тегло са повишаване на двигателната активност и понижаване на калорийния прием за постигане на негативен баланс. Ето защо специалистите призовават към ограничаване на вредните навици, повече спорт и движение, редуциран прием на нездравословни храни и консултации със специалист поне веднъж в годината за хората с установена хипертония.
Информацията е предоставена на ofertomat.bg от Токуда Болница София


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се