Каква е ролята на щитовидната жлеза когато бебето се бави?

20914
Каква е ролята на щитовидната жлеза когато бебето се бави?

Щитовидната жлеза има едни от най-важните и значими влияния върху метаболизма и нормалната функция на организма. Дисфункцията й води до симптоми от страна на различни органи и системи - сърдечно-съдова, нервна, храносмилателна, репродуктивна и т.н. От щитовидни заболявания жените боледуват близо 8 пъти по-често.

Накратко за ролята на щитовидната жлеза и хормоните й.

Функцията на щитовидната жлеза е да използва йода от организма и да секретира хормоните Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). Тяхната секреция се контролира от тиреоид стимулиращия хормон (TSH), който се отделя от предния дял на хипофизата. Функцията на хипофизата се контролира от тиреоид освобождаващия хормон, който се отделя от хипоталамуса. Когато периферните хормони Т3 и Т4 са високи, то TSH е с ниски стойности, защото спира да стимулира щитовидната жлеза да отделя още хормони. Това се нарича отрицателна обратна връзка. И обратно, когато Т3 и Т4 са с ниски нива, TSH е висок, защото хипофизата се опитва да накара щитовидната жлеза да секретира повече хормони и да коригира намалената й функция. Нивата на TSH нормално трябва да са между 0.5 и 5.0 uU/ml, но за да настъпи бременност се счита, че е нужно те да бъдат максимално 2.5 uU/ml.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Може ли дисфункцията на щитовидната жлеза да е причина за трудно забременяване?

реклама

Да, може. Функцията на щитовидната жлеза повлиява репродуктивната система и менструалния цикъл при жените. Тези, които страдат от хипотиреоидизъм често имат оплаквания като кървене извън месечен цикъл, липсващи менструации, ановулаторен цикъл, което означава, че липсва овулация и годна яйцеклетка за оплождане. При жените, при които се открива по-тежък хипотиреоидизъм, може да се наблюдава и стерилитет. Хиперфункцията на жлезата също може да е причина за стерилитет. Щитовидните хормони оказват влияние също така върху износването на плода. Дисфункцията на жлезата повишава риска от спонтанни аборти и преждевременно раждане. Разбира се, с добър контрол на заболяването е редно тези усложнения да бъдат сведени до минимум. Тиреоидните хормони имат отношение върху развитието на нервната система на плода и върху умственото му и психично развитие.

Нужни ли са прегледи и изследвания преди планирана бременност?

Прегледът при ендокринолог е нужен тогава когато са налични симптоми или дори само един симптом на хипо- или хипертиреоидизъм. За хипотиреоидизма са характерни умора, слаба концентрация, нервност, депресия, покачване на килограми, косопад, нередовна менструация, стерилитет, ендометриоза, акне. За хипертиреоидизма са типични нервност, сърцебиене, повишен метаболизъм, тремор, загуба на тегло, нарушен сън.

При проблем със забременяването е добре също така да се мисли за ендокринна патология. Много често причината се оказва щитовидната жлеза и с правилното лечение жената може да се наслади на спокойна бременност и здраво дете.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се