Рак на матката (ендометриален карцином) – какво трябва да знае всяка жена за него?

28747
Рак на матката (ендометриален карцином) – какво трябва да знае всяка жена за него?

Ендометриалният карцином представлява злокачествено заболяване на лигавицата на матката, която се нарича още ендометриум. Това е едно от най-честото злокачествено гинекологично заболяване. Засяга предимно жени в менопауза между 50 и 80 години. Сравнително рядко ракът на матката засяга жени под 40 годишна възраст.

Ендометриалният рак може да се развива като туморна маса към кухината на матката или като дифузен карцином, който ангажира цялата повърхност на маточната лигавица. Най-често се касае за аденокарцином - злокачествен тумор изграден от неправилни жлези.

Карциномът може да бъде в границите на матката или да ангажира съседни тъкани и органи като влагалище, пикочен мехур, ректум. Също така може да метастазира. Това зависи от стадия на болестта.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са причините за развитието на ендометриален карцином?

Заболяването е мултифакторно. Доказана е генетичната предразположеност към него. Основно значение за развитието на ендометриален рак имат високите нива на естроген. Те могат да бъдат в резултат на естрогенна терапия, физиологична особеност, хормон-продуциращи тумори, затлъстяване. В мастната тъкан се съдържа ензим (ароматаза), който трансформира андрогените в естрогени, затова при затлъстяване са високи естрогеновите нива и има по висок риск от подобни заболявания. Други рискови фактори също са ендометриална хиперплазия, артериална хипертония, поликистоза, диабет, стерилитет.

реклама

Какви са симптомите на ендометриалния карцином?

  • Кървене. Много типичен белег, който дава информация, че има някакъв проблем и е нужна консултация със специалист-гинеколог. Кървенето може да бъде между отделните менструации. Характерен е също обилен и болезнен менструален цикъл. При жени в менопауза се наблюдава безпричинно генитално кървене, което може да бъде оскъдно или обилно.
  • Болка. Обикновено болките са ниско долу в корема и са тъпи или спастични.
  • Неприятно вагинално течение.
  • Редукция на тегло.
  • Анемия заради кървенето.
  • Умора, безапетитие, отпадналост.

Диагнозата се поставя от гинеколог. Нужни са освен обективните оплаквания също така образни изследвания (компютърна томография, ЯМР, трансвагинална ехография) и биопсия.

Има ли лечение на ендометриалния карцином?

Да, лечение има и то е комплексно. Нужно е оперативно отстраняване на матката (хистеректомия) заедно с яйчници и регионалните лимфни възли. Може да се прилага хормонална терапия с гестагени. В зависимост от стадия и степента, в която карцинома се е развил, се прилагат също химио- и лъчетерапия.

Най-важни са редовните профилактични прегледи при гинеколог и консултациите с него при първи симптоми, които забележи жената. Всяко едно злокачествено заболяване има по-голям шанс да бъде излекувано, ако е диагностицирано в по-ранни етапи. Освен това при ранен стадий се постигат желани резултати и ремисия при не толкова агресивно лечение.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се