Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаете за рентгенографията на гръден кош?

 
Какво трябва да знаете за рентгенографията на гръден кош?

     Рентгенография на гръдния кош е тест за образна диагностика, който използва рентгенови лъчи, за да разгледа структурите и органите в гръдния кош. Използва ниски дози радиация, за да направи снимки в тази област. Това може да помогне на Вашия лекар да прецени колко добре работят дробовете и сърцето. Определени проблеми със сърцето могат да повлияят на белите дробове. Някои заболявания могат да причинят промени в структурата на сърцето или белите дробове.

     Рентгенографията на гърдите може да покаже на размера, формата и местоположението на:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА РЕНТГЕНОВА СНИМКА ТУК!

Защо е необходима рентгенография на гръдния кош?

     Вашият лекар може да препоръча този скрининг, за да види колко добре работят сърцето или белите дробове. Ако подозира, че имате някое от следните състояния:

Може да се нуждаете от рентген на гърдите:

     Вашият лекар може да има други причини да препоръча рентген на гърдите.

Рисковете от рентгенографията

     Може да попитате Вашия лекар за дозата радиация използвана по време на теста и за рисковете. Уведомете лекаря за всички рентгенови облъчвания, включително минали сканирания по други здравословни причини. Рискът от радиационно облъчване може да бъде обвързан с броя на рентгенографиите които имате във времето.

     Ако сте бременна или мислите, че сте бременна уводемоте Вашия лекар. Излагането на рентгеново лъчение по време на бременност може да доведе до вродени малформации на плода. Възможно е да имате други рискове в зависимост от Вашето конкретно здравословно състояние. Споделете с Вашия лекар за всички притеснения които имате преди процедурата.

Подготвка за рентгенографията

 Задайте всички въпроси които Ви вълнуват относно скрининга.

Какво се случва по време на рентгенографията?

     Рентгенографията на гръдния кош може да бъде като амбулаторна процедура или като част от престой в болница. Начинът по който се прави тестът може да варира в зависимост от Вашето състояние. Обикновено при рентгенография на гърдите се следват тези стъпки:

  1.  Ще бъдете помолени да премахнете всички дрехи, бижута или други предмети, които могат да попречат на теста.
  2.  Може да Ви бъде дадена болнична дреха.
  3. Ще Ви помолят да легнете, да седнете или да застанете изправени. Положението зависи от това от кои части на тялото трябва да се заснемат и от какви образи се нуждае рентгенолога.
  4. За изправено или седящо изображение ще застанете или седите пред рентгеновата платка. Ще бъдете помолени да преместите рамене напред, поемете дълбоко въздух и го задръжте, докато не се направи рентген. Ако не сте в състояние да задържите дъха си, технологът ще направи снимката, като наблюдава как дишате.
  5. Ще трябва да останете неподвижни по време на рентгена. Движението по време на рентгена може да повлияе на качеството на изображението.
  6. За страничен ъгъл на гърдите ще бъдете помолени да се обърнете настрани и вдигнете ръце над главата си. Трябва да поемете дълбоко въздух и да го задържите, докато се прави рентгенът.
  7. Технологът ще стъпи зад специален изолиращ прозорец докато изображенията се правят.

    Рентгенографията на гърдите не е болезнена. Но може да имате известен дискомфорт или болка от преместването в различни позиции, ако сте претърпяли скорошна операция или нараняване. Технологът ще използва всички възможни мерки за комфорт и ще направи сканирането възможно най-бързо, за да минимизира всеки дискомфорт или болка.

    След рентгенографията не се нуждаете от специални грижи, но лекарят може да Ви даде инструкции съгласно Вашето състояние.

https://www.hopkinsmedicine.org

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

737

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !