Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Колко вода трябва да пиeм всеки ден?

 
Колко вода трябва да пиeм всеки ден?

Водата е необходима за достигане на хранителните вещества до клетките, изхвърляне на бактерии от организма, предотвратяване на дехидратация, както и подмяна на течностите изгубени при потенето. Най-известните научни твърдения, са че трябва да се пият по 8 чаши на ден. Те, обаче, не са базирани на науката, а на проучванията върху това, какво количество е необходимо на организма, за да остане хидратиран.

Изследователите съветват да пиете между 4-6 чаши на ден. Въпреки това, обаче за оптималната хидратация на организма спомагат и храните които приемаме над тези 4-6 чаши. Диня, маруля, спанак, и супи осигуряват на организма течности, които могат да работят в тандем с водата, за да се задържи и обработи здравословно количество течности, проявявайки директен ефект над точно колко вода трябва да пиeм всеки ден. Бременните жени, тези които кърмят, или активно спортуващите се нуждаят от повече от тези 6 чаши на ден.

Наскоро група от експерти от цял ​​свят, пишат съвместно проучване, публикувано в медицински вестник Sports Medicine, и предупреждават, че пиенето отвъд жаждата може да бъде опасно за вашето здраве. Спортистите са с най-голям риск от препиване с вода, което се случва, когато бъбреците бъдат наводнени, от големи количества течност, които не могат ефективно да бъдат обработени. Нивата на натрий в човешкото тяло, не са в състояние да балансират количеството и, а това в крайна сметка води до подуване на клетките, а при тежки случаи дори до смърт.

Как мозъкът обработва Жажда

Използването на вродения механизъм за жажда ръководи процеса за консумация на Течности. Той трябва да ограничи пиенето в излишък и развитието на хипонатриемия (предозиране с течности), като същевременно осигурява достатъчно течност за да се предотврати прекомерната дехидратация.

Жаждата е един от основните инстинкти за оцеляване, тъй като тя изпълнява няколко важни функции на организма. Прочиства тялото, поддържа телесната температура; транспортира витамини, минерали, хормони; и смазва ставите, очите, червата.

Но как да разберем, че сме жадни? 

Инстинктът ни за жажда ни държи живи. Възрастните не могат да оцелеят в продължение на повече от седмица без течности, а децата могат да умрат в период от няколко часа, ако са оставени в гореща кола, според Scientific American. Жаждата се регулира от мрежа от съобщения между мозъка и различни части на тялото. 

Отрицателната обратна връзка от органи и други части в тялото се превръща в жажда – механизъм който ни кара да си налеем чаша вода. С възрастта, този цикъл може да отслабне и да ви изложи на риск от дехидратация и множество други здравни проблеми. Ето защо дори и да не усещате жажда, се стремете да пиете между 4 и 6 чаши на ден, за да бъде организмът ви здрав.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

3593

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !