Omed.bg
реклама


Пролактином – най-честият аденом (жлезист тумор) на хипофизата! Научете всичко за него тук!

 
Пролактином – най-честият аденом (жлезист тумор) на хипофизата! Научете всичко за него тук!


   Пролактиномите представляват доброкачествени образувания на хипофизната жлеза. Те са най-честите тумори на хипофизата и са образувани от клетки, които секретират пролактин. Много рядко може да се касае за смесени тумори, които да отделят както пролактин, така и други хипофизарни хормони. Хипофизарните тумори може да бъдат микроаденоми (до 10 мм) и макроаденоми (над 10 мм).

Какво е характерно за физиологичната регулация на пролактиновата секреция?

   Пролактинът нормално се отделя от хипофизата под действието на стимулиращи фактори. За такива се считат серотонинът, тиретропин-рилийзинг хормонът и тиреостимулиращият хормон (ТСХ). Пролактиновата секреция се потиска от инхибитори, като за такъв се смята допаминът.

Кой от двата пола е по-често засегнат ?

   Засегнати са обикновено както жени, така и мъже. Високите нива на пролактин водят до смущения в месечния цикъл, което много рано води жените в лекарския кабинет. При мъжете симптомите се появяват по-късно и затова диагнозата при тях закъснява. Според статистика микроаденомите са много по-често срещани при жени. Причината за това най-вероятно се крие в ранните симптоми и в ранната диагноза. При мъжете по-често се откриват макроаденоми.

Какви са клиничните изяви на пролактинома?

   Симптомите са резултат от повишените нива на пролактин в кръвта. Характерни са нарушения в месечния цикъл – намалено или липсващо кървене (олиго – или аменорея). Често се появява спонтанно изтичане на кърма от гърдите (спонтанна галакторея). При жени в репродуктивна възраст се появяват вагинална сухота и болки при полови контакти. Остеопорозата е друг характерен белег за хиперпролактинемията. Ако пролактиновите нива се повишат в юношеска възраст, може да има закъсняване на първата менструация. При мъжете пролактиномите се изявяват с еректилна дисфункция, понижено либидо, стерилитет. Много рядко може да има изтичане на секрет от гърдите (галакторея).

   Характерни и за двата пола са симптомите в резултат на туморния растеж. Когато аденомът започне да притиска мозъчните структури, тогава се появяват главоболие и промени в зрението.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението на пролактиномът?

   Първо трябва да се изследват серумните нива на пролактина. Този хормон е много чувствителен и изследването трябва да се проведе при определени условия, за да може резултатите да бъдат максимално реални. Жената трябва да е спокойна. 10-15 минути преди изследването трябва да е стояла седнала или легнала, докато тялото се релаксира, защото пролактинът се увеличава и при най-леката стресова ситуация. 1-2 дни преди изследването не трябва да има полови контакти или жената да масажира гърдите си.

   Образното изследване е другата ключова стъпка. Най-добрият избор е ядрено-магнитният резонанс, защото той най-добре изобразява мозъчните структури и промените в  тях.

   След това резултатите трябва да бъдат интерпретирани от ендокринолог. Диагнозата се поставя комплексно на базата на наличните симптоми и резултатите от изследванията.

   Лечението на пролактиномите е медикаментозно и оперативно. Медикаментите, които се прилагат са допаминови агонисти, тъй като допаминът се смята, че е инхибитор на пролактиновата секреция. Хирургичното лечение представлява отстраняване на тумора с оперативен достъп през носа. Интервенцията е сравнително щадяща за пациентите. 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

11096

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !