Алергиите разболяват сърцето

3262
Алергиите разболяват сърцето

Сенната хрема, астмата и невродермитът, спадащи към т.нар. атопични заболявания, водят до проблеми със сърдечно-съдовата система. Това може да се случи още в детството, а според учените от университета в Чикаго деца и младежи с тези заболявания имат два пъти по-често завишени стойности на кръвното налягане и на холестерола, отколкото връстниците им.

Лекарите имат няколко обяснения за този феномен. Според тях страдащите от алергии умишлено се движат по-малко, тъй като оплакванията им се увеличават с потенето и ускоряването на кръвообращението. Проблемите с дишането пък парират желанието за спорт. Младите пациенти спят по-лошо, защото имат сърбежи, носът им се запушва и дишат по-лошо. Недостигът на физическа активност и проблемите със съня водят до наднормено тегло, а точно то е една от основните причини за високо кръвно налягане.

Учените обаче предупреждават, че освен наднорменото тегло, при страдащите от алергии има още един съществен риск за сърдечно-съдовата система и това са възпаленията, свързани със сенната хрема, астмата и невродермитите. А хроничните възпалителни процеси вредят на съдовете и предразполагат към инфаркт и инсулт. Не са за пренебрегване и медикаментите, които се приемат при атопичните заболявания, начело с кортизоновите препарати.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

За да се избегнат усложненията в напреднала възраст специалистите съветват родителите на всички деца, които имат алергични заболявания, да следят внимателно кръвното им налягане и нивото на холестерола им. Освен това трябва да наблягат на здравословното хранене и да отделят време за спорт.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се