Безкръвна смяна на аортна клапа по метода TAVI в City clinic София!

36515
Безкръвна смяна на аортна клапа по метода TAVI в City clinic София!

Д-р Зоран Станков е клиничен и инвазивен кардиолог в УМБАЛ Сити Клиник от създаването й, има специалност по инвазивна кардиология. Работи в екипа на доц. Иво Петров, който от 2013 г. прилага новия за България метод TAVI /Transcatheter Aortic Valve Implantation/ или транскатетърна имплантация на аортна клапа. Такива операции се правят само на още едно място у нас - в болница Света Екатерина. Досега екипът на доц. Петров е извършил 12 безкръвни смени на аортна клапа.

Д-р Зоран Станков:"Без смяна на аортната клапа болните загиват за една година”

Д-р Станков си спомня особено добре един от първите оперирани пациенти, защото освен от стеноза /стеснение/ на аортната клапа, страдал и от лимфом. Първото не му позволявало да прави химиотерапия, а пък самият лимфом не му позволявал да се оперира. След TAVI човекът тръгнал на химиотерапия и в момента е жив и здрав, излекуван и от двете болести. Стенозата на аортна клапа не е вродено, а придобито състояние, обяснява докторът. С възрастта всички тъкани в човешкия организъм губят еластичността си. Така става и с клапите и те натрупват калций, който започва да спира подвижността им. Клапата става твърда, като камък и не си извършва функцията - не пропуска кръвта от лявата камера към периферията. Симптоматиката при тези пациенти е синкопи, застойна сърдечна недостатъчност. От 1962 г. те се подлагат на хирургична операция за смяна на клапата. Допреди 7-8 години тя беше златен стандарт за лечение на състоянието и продължава да бъде все още, въпреки че на последния европейски конгрес по кардиология в Лондон, който завърши миналата седмица, е бил поставен и въпросът TAVI за всеки.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В момента транскатетърна смяна на аортната клапа се прави само на хора, които не могат да отидат на консервативната хирургична терапия - казва д-р Станков. 30-40 процента от пациентите, подлежащи на смяна на клапата, не се оперират по няколко причини - напреднала възраст, придружаващи заболявания, висок оперативен риск заради другите им заболявания. Обикновено те отлагат операцията и се решават на нея в последния момент, защото се чувстват добре с медикаментозната терапия. Но има пациенти, които не са показани за хирургично лечение поради висок риск. В такъв случай има два изхода - да останат на медикаменти или да им се направи палиативно балонна валвулопластика, за да се отбремени сърцето и да му се дадешанс, докато се отиде на TAVI или на отворена операция. Интересното е, че за една година пациентите с аортна стеноза, останали на медикаментозна терапия, които нямат придружаващи заболявания, умират почти сто процента.Така че медикаментозното лечение не е алтернатива, предупреждава д-р Станков. На практика TAVI е за ония 30-40 процента, които не отиват на отворена операция.

За кого е подходяща катетърната смяна на аортна клапа?

реклама

Желанието на пациента не е показател за нея, така е казано и в европейските препоръки по кардиология. А много от болните предпочитат този метод, защото е щадящ, няма разрез на гръдния кош, няма пълна упойка, а само локална, сърцето не се спира, пациентът не лежи в реанимация, на следващия ден е вече раздвижен и теоретично може да си отиде вкъщи, няма възстановителен период, престава да пие лекарства. Причината да не се прави на всеки е, защото това е скъпо струваща процедура, като в България цената е 50 000 лева. От друга страна, клиничните проучвания за клапата, която е биологична, започват през 2007-2008 г. и все още няма дългосрочни резултати. Но от този период до момента резултатите са положителни. Тъй като клапата е биологична, не се налага приемането на лекарства за разреждане на кръвта, освен аспирин, който се препоръчва на почти всички хора над 65 години и без да са оперирани.

Единственият риск е, че клапата може отново да стенозира, тъй като е от животински произход. Повечето от последните пациенти на д-р Станков, на които е приложен методът TAVI, са с преживяна предишна сърдечна операция за смяна на клапа, с байпаси или оперирани за туморни образувания. Един от тях бил с трансплантиран бъбрек поради хронична бъбречна недостатъчност, довела до наслагване на калций по съдовете.

Д-р Станков е на мнение, че трябва да се прилага по-широко методът TAVI въпреки високата му цена и обяснява защо. Пациентите със стеноза на аортната клапа натоварват здравната каса. Те вземат много медикаменти и често, почти всеки месец, влизат в болница, за да им бъде овладявана сърдечната недостатъчност. След процедурата те вече не пият лекарства, освен аспирин, който си купуват сами, и не лежат по болници, работят, така че клапата бързо се изплаща. В момента нашата здравна каса отпуска пари за определен брой клапи, малко на брой наистина, които се поставят по строги показания и след преценка на комисия. За съжаление двама пациенти починали, докато чакали одобрението на касата. Д-р Станков апелира методът да стане ежедневие, тогава и цената на самите клапи ще падне, и болницата ще може да си позволи да държи определен набор на склад, за да реагира веднага при спешни случаи. Така и на касата пациентът ще излезе по-евтино, защото вече няма да му плаща лекарствата и престоите в болница.

Прегледи в City clinic на преференциални цени, може да намерите само в Ofertomat.bg

Доц. Иво Петров:TAVI може би ще е технологията на бъдещето, която след 2-3 години ще решава проблема с аортната клапа дефинитивно, без да се налага в повечето случаи оперативно лечение. Излязоха няколко големи проучвания, които правят сравнение между хирургичната и катетърната смяна на клапата. Предимството на първата е много точното й поставяне от ръката на хирурга, така че да не пропуска, но сега с новите технологии и новите модели клапи значително се подобриха резултатите по отношение на пропускането и от тези, които се поставят с катетър. В Германия вече са имплантирани 100 000 такива клапи, у нас засега - под 100. Но тенденцията е да се разширяват индикациите заради добрите резултати, не само заради по-малкия риск.

Материалът е предоставен на Ofertomat.bg от City clinic София


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се