Безопасни ли са за прием витамините с изтекъл срок на годност

4591
Безопасни ли са за прием витамините с изтекъл срок на годност

Витаминните добавки губят потенциалната си сила на действие с течение на времето. Въпреки това след изтичане на срока на годност витамините обикновено не стават опасни за приемане. Според проучване от 2019 г. скоростта с която витамините губят силата си на действие зависи от формата на добавката, методите на съхранение и датата на производство.

Колко са трайни витамините?

Срокът на годност на добавката зависи от формата, съдържанието и начина, по който се съхранява. Витаминните добавки може да не са достатъчно мощни след определената дата. Дъвчащите или желираните витамини са по-податливи на влага отколкото капсулите или таблетките. Витамините под формата на таблетки или капсули могат да останат мощни в продължение на няколко години.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Освен това някои витамини могат да са трайни по-дълго от други. Проучване от 2008 г. показва, че витамин С, витамин К и витамин В-1 (понякога се нарича тиамин) може да се разградят по-бързо от други. Други фактори, които могат да допринесат за загубата на сила на витамините:

 • екстремни температури
 • излагане на светлина
 • излагане на кислород
 • нива на pH

Неотворените витаминни добавки са по-склонни да запазят своята сила тъй като не са в контакт с влагата, светлината и кислорода и така тези фактори по-рядко ги засягат. За да се гарантира качеството на добавките е по-добра идея да изберете тези, които са преминали тестване от независими контролиращи органи.

Безопасно ли е да приемате витамини с изтекъл срок на годност?

Като цяло е относително безопасно да приемате витаминна добавка с изтекъл срок на годност. Малко вероятно е да причини вреда, тъй като повечето лекарства и добавки с изтекъл срок на годност обикновено не стават токсични.

Например изследвания финансирани от военни съобщават, че 90% от над 100 тествани лекарства отпускани по лекарско предписание и без рецепта са останали годни за употреба дори 15 години след изтичане на срока на годност. Тези открития показват, че лекарствата с изтекъл срок на годност все още са безопасни за употреба, с някои изключения.

По отношение на добавките не трябва да сe приемат тези, които:

 • показват признаци на мухъл
 • имат странна миризма

Незабавно изхвърлете витамините, които изглеждат плесенясали или влажни или имат необичайна миризма!

Странични ефекти от приема на витамини с изтекъл срок на годност

Тъй като изследванията показват, че витамините с изтекъл срок на годност обикновено са безопасни за приемане е малко вероятно тези продукти да причинят странични ефекти само защото са остарели. Ако обаче човек не знае, че добавката e с изтекъл срок може да мисли, че консумира и получава повече хранителни вещества отколкото се приемат в действителност.

Например при веганска диета може да се наложи редовен прием на добавка с витамин В-12, за да се поддържа човек здрав. Приемането на добавка с изтекъл срок на годност може да означава, че не се получават достатъчни количества от този витамин.

Недостигът на витамин В-12 може да причини усложнения като:

 • задух
 • депресия
 • неврологични проблеми

Като цяло, ако човек разчита на добавка, за да запълни празнина в диетата си трябва да следи срока на годност на добавката.

Друг пример включва фолиева киселина по време на бременност. Добавките с фолиева киселина с изтекъл срок на годност може да не доставят достатъчно фолат на жената и развиващото се бебе. Консумирането на достатъчно фолиева киселина е важно по време на бременност, тъй като намалява вероятността от аномалии при раждане.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ВИТАМИН В12 С ОТСТЪПКА ТУК!

Витаминните добавки могат да причинят странични ефекти, макар че това е малко вероятно да е свързано с изтеклия срок на годност. Всеки, който изпитва неблагоприятни ефекти от дадена добавка трябва да спре да я приема.

Как да съхранявате витамините?

За да осигурите максимален срок на годност на витаминните добавки най-добре е да ги съхранявате:

 • в оригиналните им контейнери
 • на хладно и сухо място
 • без пряка слънчева светлина

За да намалите риска от топлина и влага засягащи добавките може да не е препоръчително да ги съхранявате в кухнята или банята.

Важно е обаче да прочетете внимателно инструкциите за съхранение на всяка добавка върху бутилката, опаковката или листовката.

Инструкциите могат да бъдат различни за конкретни добавки.

Например може да се замразят някои добавки с рибено масло, за да се намали послевкуса им, но други продукти от рибено масло не трябва да се съхраняват при температури под 15ºС.

Същото важи и за пробиотиците: Някои се съхраняват най-добре в хладилник докато други не трябва да се съхраняват в хладилник.

Как да изхвърля витамините с изтекъл срок на годност?

Изхвърлянето на витамините с изтекъл срок на годност увеличава риска от консумация от деца или животни, което може да има сериозни последици. Същите насоки могат да се прилагат за витаминни или минерални добавки с изтекъл срок на годност, ако на опаковката им няма алтернативни инструкции.

Извадете добавките от техните контейнери. Смесете ги с утайка от кафе или пясък. Поставете сместа в запечатваща се торба или контейнер. Запечатайте го и го поставете в кошче за боклук. Това възпира животните и децата от докосване или ядене на нежеланите добавки.

Не изхвърляйте добавките в тоалетната, тъй като това може да замърси водоснабдяването!

Въпреки, че витамините и други добавки губят потенциала си с течение на времето и датата на изтичане на срока на годност може да показва кога тези добавки са загубили значително количество от силата си на действие добра идея е да изхвърлите безопасно витамините с изтекъл срок и да закупите нови продукти.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на Витамин В12 и фолиева киселина от Лаборатории "Кандиларов"

Изследване на Витамин В12 и фолиева киселина от Лаборатории "Кандиларов"

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

1089 закупени
-46%
56,00 лв.
30,00 лв.
Изследване на Витамин D за 22.40 лв. от СМДЛ "Надежда 1"
-30%
32,00 лв.
22,39 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се