Биологичната възраст: мислите, че сте на 38? Може би вече сте на 61!

13829
Биологичната възраст: мислите, че сте на 38? Може би вече сте на 61!

Бръчките и сивите косми са сигурен знак, че човека срещу нас не е от най - младите. Все пак много пенсионери активно играят тенис например, а други имат проблем с това. Оказва се, че биологичната възраст на хората е много различна и тази разлика започва от рано. Ако искаме да се предотвратят някои свързани с възрастта заболявания, ние трябва да учим младите на стареене, казва Дан Belsky от Duke University.

Геронтологът и неговият екип са разработили 18 различни маркери около функциите на бъбреците и белите дробове с които са установили истинската възраст на 1000 човека на 38 години. Биологичната възраст на изследваните от 28-61 години. Резултатите са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences

Кръвоносните съдове като показател

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Основа на анализа е така нареченото Dunedin изследване: 1037 души от град Дънидин в Нова Зеландия са преглеждани редовно, медицински и психологически от раждането им до 38-ят си рожден ден.

В изследваните биомаркери са включени стойности на черния дроб, имунната система, холестерола, здравето на сърцето и дължината на теломерите (краищата на хромозомите) , които се съкращават с възрастта. Проучването обхвща денталното здраве и състоянието на малките кръвоносни съдове зад окото, които се разглеждат като индикатор за състоянието на кръвоносните съдове в мозъка.

Хронологично една година по-възрастен, биологично три

За да се определи биологичната възраст и процеса на стареене, изследователите проследили всички данни на участниците, когато те са били на 26 години, на 32 и на 38 години и след това сравнили данните. Установено е, че повечето участници действително са стареели с по една биологична година всяка хронологична година. Някои обаче,са стареели с 3 биологични години за една хронологична или изобщо не са стареели биологично и са оставали по-млади. Тези, които стареели по - бързо, показвали по-силен IQ сдпад, признаци на повишен риск от инсулт и деменция, както и намалени двигателни умения. Следите на стареене при тези хора са били видни още на 26 години, казва Belsky.

Биологично по-възрастните пазели по - трудно равновесие , показвали трудности при координацията на тялото и в когнитивните тестове. В допълнение, те се оплаквали по - често от физиологични проблеми, като изкачване на стълби например. Събраните медицински данни са допълнително подкрепени от външното възприемане на изследваните хора. Студенти в Duke University оценявали снимки на биологично по - възрастни участници в експеримента, като по - възрастни от 38 години.

Спрете игрите Сляпа баба

Като цяло, изследователите се надяват техния метод да помогне в разгадаването на процеса на стареене, а не за лечение на изолирани заболявания свързани с процеса. Ценни в това отношения са данните от изследвания на близнаци, което казва, че застаряването е само 20% генетично заложено. Останалите 80% зависят от начина ни на живот и влиянието на околната средаична. Именно там има пространство за медицински ефект върху стареенето смятат изследователите.

Според Belsky С напредване на възрастта, рискът за различни заболявания се увеличава. За да се предотвратят множество заболявания едновременно, трябва да не играем на Сляпа баба, а да се фокусираме върху процеса на стареенето.
Констатациите на Belsky и колегите му са особено актуални в контекста на застаряването на населението в световен мащаб. Световната Здравна Организация вече предупреди за предизвикателствата пред здравните системи от застаряващото население. През 2020 година, за първи път делът на тези, които са на 60 и повече години ще надхвърли броя на деца под пет години, а през 2050 г.ще очакваме два милиарда възрастни хора, в сравнение с 841 милиона днес.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се