Болка в стъпалата - диагностика и лечение

291
Болка в стъпалата - диагностика и лечение

Болката на стъпалото може да започне внезапно поради нараняване. Също така може да се развие постепенно с течение на времето поради хроничен стрес върху краката.

Диагностика

За да идентифицира причината за болката в стъпалата лекарят ще прегледа физически крака. Ще следи за области на болка или изнеженост. Също така ще провери за възпаление, синини или други наранявания.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Може да Ви наблюдава как ходите и да Ви помоли да опънете пръстите на краката. Ако подозира, че имате периферна невропатия, синдром на Гилен-Баре или друго състояние свързано с нервите може да извърши изследвания на нервната проводимост. По време на това изследване лекарят може също да проведе електромиография (ЕМГ) като вкарва малка игла през кожата и в мускула което позволява измерване на електрическата активност в мускулите.

В зависимост от това което лекарят забелязва по време на физическия преглед може да назначи тест за образна диагностика, за да диагностицира споменатите състояния и/или да изключи други проблеми. Възможните изображения включват:

 • Рентгенова снимка за проверка за промени в костите поради фрактури, инфекции или артрит
 • Компютърна томография (КТ) за проверка за промени в костите поради фрактури, инфекции, артрит и деформации заедно с проблеми с меките тъкани
 • Ултразвук за проверка за неврома, метатарзалгия, синдром на тарзалния тунел, плантарен фасциит, наранявания на връзки, сухожилия и хрущяли и други проблеми с меките тъкани
 • Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) за проверка за плантарен фасциит, метатарзалгия, неврома и сезамоидит, синдром на тарзалния тунел и промени в меките тъкани и кости поради артрит, фрактури и инфекции

Рентгеновите лъчи и КТ сканирането включват лъчение което може да навреди на неродено дете. при бременонст не забравяйте да уведомите лекаря, за да можете да избегнете тези видове изображения.

Диференциални диагнози

Диференциална диагноза е процесът при който лекарят изключва всички други възможни състояния които биха могли да обяснят симптомите на пациента. По време на този процес лекарят може да направи няколко теста въз основа на всяка възможност.

Например, ако подозира сезамоидит може също да назначи образна диагностика, за да изключи остеоартрит, изкълчена сезамоидна кост или компресиран нерв близо до сезамоидните кости. Това е така, защото всяко от тези състояния може да доведе до същия вид симптоми които изпитва пациентът.

Състояния които причиняват подобни симптоми на неврома включват:

 • интерметатарзален бурсит (възпаление на торбичките на бурса между метатарзалните кости)
 • нестабилност в метатарзофалангеалната става
 • разкъсване на лигамента на плантарната фасция

Тестове за образна диагностика като ултразвук или ЯМР може да помогнат на лекаря да изключи тези или други състояния.

Има повече от 100 вида периферна невропатия. Диференциалната диагноза в този случай включва идентифициране на причината за увреждането на нерва. Най - честите причини включват диабет и хронична злоупотреба с алкохол. Ако не сте били тествани за диабет лекарят ще провери нивото на глюкозата (кръвната захар) с кръвен тест.

Състоянията които причиняват подобни симптоми на метатарзалгията включват:

 • неврома на Мортън
 • интерметатарзален бурсит
 • стрес фрактури в метатарзалните кости

ЯМР или ултразвук може да помогне на лекаря да изключи тези други състояния.

Диференциалната диагноза за плантарен фасциит включва:

 • остеоартрит
 • натъртване на петата
 • разкъсана плантарна фасция
 • може също да е синдром на тарзалния тунел

ЯМР или ултразвук може да помогне на лекаря да изключи тези други състояния.

По време на диференциалната диагноза за синдрома на Гилен-Баре лекарят вероятно ще разгледа възможността за други състояния които могат да засегнат периферните нерви. Това може да включва хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза) или дефицит на витамин В.

реклама

Лечение

Лечението на болките в стъпалата зависи от диагнозата. Има няколко варианта. Лекарите обикновено препоръчват да се започне с консервативни варианти и да се премине към други лечения, ако е необходимо.

Начин на живот

Колкото по - значителна е болката толкова повече може да мислите, че начинът на живот няма да има голям ефект. Но има много много ефективни стратегии които могат да помогнат.

Стелки за обувки. Поддържащите обувки или стелки могат да помогнат за облекчаване на болка в краката особено при състояния като плантарен фасциит, метатарзалгия и неврома.

В някои случаи лекарят може да предпише персонализирани ортопедични стелки за обувки предназначени да пасват и поддържат отчетливите извивки на крака.

Диета. Започването на противовъзпалителна диета е идеална за всеки който изпитва болка. Фокусира се върху плодовете и зеленчуците, рибата, ядките и пълнозърнестите храни.

Храни с куркума, лимонова вода и антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Отслабване. Наднорменото тегло или затлъстяването е свързано с повишен риск от болка, възпаление и други проблеми в краката. Отслабването, ако е необходимо може да намали стреса на краката. Отслабването е особено важно, ако имате и диабет който е рисков фактор за периферна невропатия, метатарзалгия, синдром на тарзалния тунел.

Стойката. Много хора откриват, че подобряването на стойката изравнява стреса на краката и подобрява болката. Дори, ако сте имали лоша стойка от години все пак можете да я подобрите като се уверите, че раменете са избутани назад и теглото е балансирано равномерно на двата крака.

Ако сте склонни да се прегърбвате можете да опитате да носите коректор на гърба, за да издърпате раменете си назад. Напомняйте се по - често да изправяте стойката.

Упражненията за разтягане и укрепване на силата са задължителни за коригиране на стойката. Разтягането ще освободи напрежението в гърба, бедрата и задните части и ще Ви помогне да стоите по - равномерно. Упражненията които укрепват центъра, гърба и раменете ще Ви помогнат да се изправите по - високо и да подравните гръбнака.

Грижата за диабет включва редовни упражнения и поддържане на кръвната захар под контрол. Дейностите с голямо въздействие като бягане обаче могат да доведат до болка в краката. В този случай дейности с ниско въздействие като плуване, гребане или Тай Чи може да са по - добър вариант.

Медикаменти. Болкоуспокояващите без рецепта също могат да помогнат. Ако консервативното лечение е неуспешно инжекциите с кортизон могат да работят за: Плантарен фасциит, Сезамоидит, Невроми.

При силна болка може да Ви бъде дадено опиоидно (наркотично) лекарство. Тези лекарства могат да предизвикат свикване. Те не са предназначени за дългосрочна употреба.Използвайте ги само както е предписано.

Периферната невропатия може да бъде по - трудна за лечение от други състояния на стъпалата. Обикновено се лекува с лекарства против гърчове и антидепресанти. Те променят функционирането на нервната система.

Допълнителни и алтернативни терапии

Допълнителни или алтернативни лечения могат да облекчат болката в краката поне временно. Те включват:

 • Акупунктура
 • Електро - акупунктура, особено при плантарен фасциит
 • Масаж

Двигателните терапии като йога или тай чи могат да помогнат за мускулна сила, гъвкавост и баланс. Можете също да опитате да приложите студен или горещ компрес, за да намалите болката. Използвайте лед само за 20 минути наведнъж до три пъти на ден. Не поставяйте пакети с лед или гел директно върху кожата.

Физиотерапия. Лекарят може да ви насочи към физиотерапевт, ако болката в краката пречи на ежедневния живот, дейности или мобилност. Целта на физиотерапията е да намали симптомите и ефекта който те имат върху качеството на живот.

За да постигне това физиотерапевтът ще състави програма която рехабилитира крака ви така, че да можете да ходите и да стоите без болка. Вашата програма за рехабилитация може да включва разтягания и упражнения които подобряват силата на краката и глезените, баланса и обхвата на движение.

Физиотерапията може да помогне за управление на плантарен фасциит, метатарзалгия, неврома или сезамоидит. В някои случаи може да помогне при периферна невропатия.

Хирургия .Хирургията обикновено е последен вариант когато всички други възможности за лечение не успяват да намалят болката и другите симптоми. Хирургична процедура наречена сезамоидектомия може да е необходима за много тежки случаи на сезамоидит които не се повлияват от физиотерапия. Тази операция включва отстраняване на сезамоидната кост.

Хирургията за плантарен фасциит е необичайна, но може да се наложи, ако болката продължава въпреки провеждането на 6 до 12 месеца физиотерапия. Операцията включва изрязване на част от плантарната фасция, за да се освободи напрежението и да се облекчи подуването.

Тежките невроми които не се подобряват с терапията могат да бъдат лекувани с минимално инвазивна процедура наречена невректомия. Прави се малък разрез на стъпалото и се отстранява засегнатия нерв.

Могат да се направят няколко възможни операции за тежка метатарзалгия в зависимост от това каква е причината. Ако причината е деформация може да се направи метатарзална остеотомия, за да се подравни метатарзалната(ите) кост(и).

Може да се направи операция за периферна невропатия също в зависимост от причината. Минимално инвазивната процедура включва разделяне на засегнатия нерв за облекчаване на натиска. Може да се направи в амбулаторни условия.

Превенция

Не винаги можете да предотвратите нараняване на крака или заболяване което води до болка в краката. Но има дейности които можете да правите в ежедневието си, за да намалите риска от дискомфорт:

 • Носете ортопедични стелки или поддържащи обувки Внимателно ходете и се разтягайте след нараняване.
 • Избягвайте прекомерно бягане, скачане или дейности с голямо въздействие.
 • Стремете се да поддържате здравословно тегло.
 • Избягвайте храни, които предизвикват възпаление, като захар и силно преработени храни.
 • Работете върху това да имате страхотна стойка, ако все още не сте го направили
 • Слушайте тялото си и облекчете натиска от крака си, когато имате нужда от него

Грижата за цялостното здраве е дълъг път за предотвратяване на болки в краката.

В допълнение към здравословната диета и редовните упражнения внимателното управление на всички хронични състояния които имате, е от ключово значение.

Ако пушите направете всичко възможно, за да се откажете. Пушенето насърчава хронично възпаление.

По същия начин, ако смятате, че прекалявате с алкохол помислете да намалите пиенето. Разрешаването на алкохолна зависимост може да намали риска от периферна невропатия заедно с много други здравословни състояния.

Болката в краката може да наложи много ограничения. Но много проблеми които обикновено засягат краката, са лечими. Не е нужно просто да живеете с болката в краката.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се