Бременност - крият ли риск антидепресантите

572
Бременност - крият ли риск антидепресантите

Бременните жени искат да правят всичко както трябва за бебето си включително да се хранят правилно, да спортуват редовно и да получават добри пренатални грижи. Но ако сте една от многото жени които имат разстройство на настроението може също да се опитвате да управлявате психичното здраве и симптомите на разстройство на настроението докато се подготвяте да посрещнете новото си бебе.

Ако лекарите препоръчат на жените с разстройства на настроението да спрат да приемат лекарства като антидепресанти по време на бременност което оставя много бъдещи майки в конфликт относно отказването от лекарствата които им помагат да бъдат здрави.

Лорън Озбърн, доктор по медицина, помощник - директор на Центъра за разстройства на настроението на университета Джон Хопкинс разяснява защо спирането на лекарствата може да не е правилният подход и обяснява как жените могат и трябва да балансират нуждите си от психично здраве със здравословна бременност.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АГ ПРЕГРЕД С ОТСТЪПКА ТУК!

Антидепресанти и бременност

Жените които приемат антидепресанти като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs) по време на бременност могат да се притесняват дали лекарствата могат да причинят вродени дефекти.

Има добри новини по този въпрос. Д - р Озбърн казва, че като цяло няма нужда да намалявате приема на лекарства по време на бременност. "Можем да кажем със силна увереност, че антидепресантите не причиняват вродени дефекти", казва д - р Озбърн и добавя, че повечето проучвания откриващи физически ефект върху бебетата от антидепресанти приемани по време на бременност не отчитат ефектите от психичното заболяване на майката.

Всъщност самото нелекувано психично заболяване крие рискове за развиващия се плод. Жена която е депресирана е по - малко вероятно да получи добри пренатални грижи и е по - вероятно да участва в нездравословно или опасно поведение като пушене и злоупотреба с вещества. И нелекуваното състояние може да има отражение върху новороденото бебе.

"Нелекуваната депресия може да увеличи преждевременното раждане или да причини ниско тегло при раждане. Бебетата на депресирани майки имат по - високи нива на хормона кортизол. Това повишава риска на бебето да развие депресия, тревожност и поведенчески разстройства по - късно в живота, споделя д - р Озбърн.

реклама

Преценка на рисковете

Докато е установено, че антидепресантите не причиняват вродени дефекти все още е възможно те да повлияят на бебето. Важно е майката и нейният лекар да знаят рисковете.

Около 30 процента от бебетата чиито майки приемат SSRI ще получат синдром на неонатална адаптация който може да причини повишена нервност, раздразнителност и респираторен дистрес (затруднено дишане) наред с други симптоми. Лекарите не са сигурни дали този ефект се дължи на оттеглянето на бебето от SSRI след раждането или на излагането на самото лекарство преди раждането.

"Това може да е обезпокоително и да накара педиатрите да провеждат тестове", казва д - р Осбърн като посочва, че тези симптоми понякога се появяват и при бебета чиито майки не приемат SSRI.

Лекарства за които жените често питат:

SSRI: Някои проучвания свързват употребата на SSRI с много рядък дефект наречен персистираща белодробна хипертония което е състояние при което белите дробове на бебетата не се издуват добре. "Последното проучване разглежда 3,8 милиона жени и показва, че няма увеличение на риска за техните бебета", казва д -р Озбърн.

Пароксетин: Ранни проучвания върху малък брой пациенти свързват SSRI пароксетин със сърдечни дефекти при бебета. Въпреки това тези проучвания не отчитат тютюнопушенето, затлъстяването и други рискови фактори, които са по - чести при жени с депресия. Д - р Осбърн казва, че по - големи и по - нови проучвания не показват такава връзка със сърдечни дефекти и не препоръчва смяна на лекарства, ако пароксетинът е единственият който работи за конкретен случай.

Бензодиазепини: Жените трябва да избягват използването на транквиланти като диазепам, алпразолам и клоназепам във високи дози по време на бременност тъй като те могат да доведат до седация и респираторен дистрес при новороденото. Все още можете да ги използвате в малки дози за кратки периоди от време. Въпреки това д - р Озбърн обикновено се опитва да накара майките да използват лекатрство със средно действие като лоразепам. Тези лекарства:

  • не се задържат в кръвния поток на бебето като форми с по - дълго действие
  • не са свързани с високи нива на злоупотреба като форми с по - кратко действие

Валпроева киселина: Това лекарство лекува гърчове и биполярно разстройство и носи значителен риск за развиващия се плод. Приемането на валпроева киселина по време на бременност носи 10% риск от дефекти на невралната тръба, вродени дефекти които засягат мозъка или гръбначния мозък като спина бифида както и рискове за когнитивното развитие на бебето като по - нисък IQ. "Валпроевата киселина е единственото лекарство което няма да предпиша на бременни жени освен, ако друго лечение не е било неуспешно", казва д - р Озбърн.

Посещение на репродуктивен психиатър

Ако имате разстройство на настроението може да се възползвате от разговор с репродуктивен психиатър когато сте бременна или мислите да забременеете. В идеалния случай това трябва да се случи когато планирате бременност въпреки, че това не винаги е възможно. Срещата с лекар след като забременеете не е твърде късно.

Д - р Озбърн казва, че подходът към пациентите е да ограничи броя на потенциално вредните експозиции на бебето. Това означава да се вземе предвид броят на лекарствата, които майката приема както и нейното психиатрично заболяване.

"Ако една жена приема ниска доза от много лекарства и имаме време да планираме ще се опитаме да оптимизираме това до по - висока доза от по - малко лекарства. Ако една жена е на ниска доза и не контролира болестта й тогава бебето й е изложено както на лекарството така и на болестта. В такъв случай ще увелича дозата на лекарството така, че бебето й да не е изложено на заболяването.

Ако заболяването е леко лекарят може да препоръча да спрете лекарствата и да го замените с лечения като психотерапия, пренатална йога или акупунктура, за да подобрите настроението си. В крайна сметка д - р Озбърн казва, че жените трябва да претеглят рисковете от лекарства срещу риска от нелекувани заболявания.

"Ако определен страничен ефект е изключително рядък това все още е много рядко събитие дори, ако удвоите риска. Рисковете от приема на лекарства обикновено не са по - големи от тези при нелекувани психични заболявания. Смяната на лекарствата е нещо което правя много внимателно.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се