COVID-19 и безсимптомните преносители на коронавируса

1628
COVID-19 и безсимптомните преносители на коронавируса

Изследователите установяват, че около 20% от хората с инфекция с новия коронавирус остават без симптоми. Тези които са наистина безсимптомни са в състояние да разпространят вируса. Експертите казват, че е изключително важно да продължите да практикувате добра хигиена, физическо дистанциране и носене на маски, за да намалите разпространението на вируса.

Дори хората които не проявяват симптоми на COVID-19 трябва да бъдат тествани, ако са били изложени на новия коронавирус според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Тази насока идва тъй като изследване установява, че до 1 на 5 коронавирусни инфекции се проявяват без симптоми, но все още са заразни. Според CDC трябва да бъдете тествани за вируса, ако смятате, че сте били в близък контакт, например в рамките на 2 метра от човек с доказана SARS-CoV-2 инфекция в продължение на поне 15 минути и нямате симптоми.

Само 20% остават безсимптомни

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Проучване публикувано в PLOS Medicine преглежда информацията събрана в началото на пандемията, за да установи, че повечето коронавирусни инфекции ще проявят симптоми в даден момент по време на инфекцията. Изследователите от Университета в Берн в Швейцария анализират проучвания проведени в ранните седмици на пандемията използвайки база данни с доказателства за SARS-CoV-2 от март и юни тази година. Резултатите от тях показват, че само около 20% от инфекциите остават безсимптомни и хората с коронавирусна инфекция не изпитват никакви симптоми. Но това не означава, че човек не може да разпространи вируса. "Имайте предвид, че човек с асимптоматична или пресимптомна SARS-COV-2 инфекция все още може да предаде вируса", казват ​​авторите на изследването.

COVID-19 и "скритите" симптоми

Експертите казват, че някои хора всъщност могат да имат симптоми, но не осъзнават, че са признаци на COVID-19. "Има някои признаци, че много асимптоматични хора страдат от скрито заболяване, което засяга действителните им физически способности по време на инфекцията и известно време след това", съобщава д-р Уилям А. Хаселтин, бивш професор в Харвардското медицинско училище и Харвардското училище на общественото здраве Окончателният отговор на въпроса все още се изучава и ще изисква дългосрочно проследяване. "Констатациите от този систематичен преглед на публикациите в началото на пандемията предполагат, че повечето инфекции с SARS-CoV-2 не са асимптоматични по време на протичането на инфекцията", заключават авторите на изследването.

реклама

Изследователите подчертават, че тези "безсимптомни" случаи и рискът от разпространение на болести от тези инфекции означава, че спазването на превантивни мерки включително "подобрена хигиена на ръцете и дихателната система, тестване и проследяване, изолация и социално дистанциране" остават критични.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Липста на симптоми на COVID-19 не намалява риска

Д-р Хана Хаким, асоцииран член на отделението по инфекциозни болести в Детската изследователска болница Сейнт Джуд в Мемфис, Тенеси казва, че резултатите от проследяването на контакти на круизи, в домове за възрастни, домакинства и подобни условия показват, че 30 до 40 процента от случаите на COVID-19 не показват симптоми по време на тестването, въпреки че симптомите могат да се развият скоро след тестването.

Има съобщения за случаи на COVID-19, които са били диагностицирани след близък контакт с лица, които са били безсимптомни, но впоследствие са тествани положително за SARS-CoV-2. Д-р Хаким потвърждава, че това показва "че предаването на SARS-CoV-2 от асимптоматични или предисмптомни хора се случва, е значително и допринася за глобалното разпространение на вируса." Тя предупреждава, че тъй като хората в близък контакт помежду си (в рамките на около 2 метра) могат да имат асимптоматична или пресимптомна инфекция, е от решаващо значение да се спазват предпазните мерки, които прекъсват веригата на предаване.

Липсват симптоми, но остава риска от сериозно инфекциозно заболяване

Асимптоматичните инфекции могат да бъдат толкова инфекциозни колкото сериозните случаи на заболяването. "Причината е, че концентрацията на вирус в оралния и назален секрет достига своя пик в началото на инфекциозния процес и може да достигне до милиард вирусни частици на милилитър", каза д-р Хаким. Противоположно колкото по-дълго хората са сериозно болни концентрацията на вируса спада с "много порядъци". Всъщност често пъти инфекциозните заболявания не се откриват.

"Следователно асимптоматичните хора или хората в ранните стадии на заболяването, които може да не знаят, че са заразени са най-заразните".

Безсимптомните носители може да са основен двигател на разпространението на вируса

"Въпреки, че докладваният относителен процент от новите случаи на COVID-19 придобили инфекция от лице с асимптоматична инфекция на COVID-19 е променлив, подобно предаване се приема", казва д-р Адитя Х. Гаур, директор на клинични изследвания и инфекциозни заболявания болести в Детската изследователска болница Saint Jude. Данните от моделирането показват, че "такова предаване е основен двигател за разпространението на инфекцията със SARS-CoV-2. Спазването на мерките намалява риска от предаване и именно обединяването на всички тези мерки за превенция прави най-ефективния подход за намаляване на риска срещу инфекция с SARS-CoV-2", казва д-р Гаур.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се