COVID-19 и "тихата хипоксия"

4447
COVID-19 и "тихата хипоксия"

Ново проучване предполага, че привидно необичайният феномен и объркващата проява на "тиха хипоксия" при хора с COVID-19 може да се обясни с отдавна установените принципи на дихателната физиология. Изследване публикувано в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine може да помогне на клиницистите да подкрепят по-добре пациентите с тежки случаи на COVID-19.

Продължаващата пандемия на COVID-19 крие много загадки. Сред по-объркващите е честотата на "тиха хипоксия". Хипоксията се определя като намаляване на парциалното налягане на кислорода в кръвта. Тъй като нивата на кислород в кръвта започват да намаляват човек може да изпита задух наричан още диспнея. Ако нивата на кислород в кръвта продължат да спадат може да се стигне до органна недостатъчност и проблемът да стане животозастрашаващ.

COVID-19 е предимно респираторно заболяване и тежкият случай може да намали количеството кислород, което белите дробове могат да абсорбират. Установено е, че нивата на кислород в кръвта са много ниски при някои пациенти с COVID-19. Както се съобщава в различни източници въпреки ниските нива на кислород в кръвта някои пациенти изглежда не развиват сериозни проблеми или дори задух.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Проучване на екипа на д-р Тобин

Според авторите на настоящото изследване състоянието е особено озадачаващо за лекарите и се счита за противопоставящо се на основите на биологията.

За да разберат защо е така екипът на д-р Тобин, професор по медицина за белодробни и критични грижи в Медицинския център на Университета Лойола, Мейууд, Илинойс провежда неформално проучване сред 58 здравни работници като са питали дали са се сблъсквали със случаи на тиха хипоксия. След анализ на данните стигат до заключението, че много от случаите на тиха хипоксия могат да бъдат обяснени чрез конвенционална наука за дишането. Например медицинско лице обикновено първо измерва нивата на кислород с пулсоксиметър. Д-р Тобин посочва, че "докато пулсоксиметърът е изключително точен когато показанията на кислорода са високи, той значително преувеличава тежестта на ниските нива на кислород когато показанията са ниски."

Д-р Тобин също отбеляза, че мозъкът може да не разпознае веднага, че нивата на кислород в кръвта са намалели: "Тъй като нивата на кислород спадат при пациенти с COVID-19 мозъкът не реагира докато кислородът падне до много ниски нива. В този момент обикновено пациентът задушава.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПУЛСОКСИМЕТЪР С ОТСТЪПКА ТУК!

Освен това повече от половината от пациентите с тиха хипоксия също са имали ниски нива на въглероден диоксид, които д-р Тобин и неговите съавтори смятат, че могат да намалят ефекта от ниските нива на кислород в кръвта. "Възможно е също така коронавирусът да оказва специфично действие върху това как тялото усеща ниски нива на кислород" като обмисля, че това може да бъде свързано с липсата на обоняние, което много пациенти с COVID-19 изпитват.

Внезапната поява и бързото разпространение на COVID-19 дадоха на учените и клиницистите малко информация, която да продължи при определянето на ефективно лечение. Сега с реални данни за насочване на бъдещи лечения наученото от тази информация ще бъде от решаващо значение за намаляване на броя на хората, които умират от болестта.

Въпреки, че проверката на резултатите, които настоящото проучване предлага изисква допълнителни изследвания, проучването допринася за нарастващ брой изследвания, които ще се окажат безценни за лекарите работещи в отделения за спешни случаи. "Тази нова информация може да помогне за избягване на ендотрахеална интубация и механична вентилация, което представлява рискове когато се появи продължителната и очаквана втора вълна на COVID-19", казва д-р Тобин.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се