Какво да правите, ако се появят симптоми на COVID-19

2737
Какво да правите, ако се появят симптоми на COVID-19

Вирусът SARS-CoV-2 причинява COVID-19. Това заболяване се проявява преди всичко със симптоми, които засягат белите дробове и дихателните пътища. Симптомите на COVID-19 могат да приличат на тези при обикновена настинка или грип. В момента хората, които изпитват подобни симптоми трябва да предприемат конкретни стъпки, за да следят здравето си и да предотвратят разпространението на SARS-CoV-2.

Симптоми

Ако развие някакви симптоми на COVID-19 човек трябва да се самоизолира. Световната здравна организация (СЗО) изброява най-често срещаните симптоми на COVID-19 като:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • суха кашлица
 • треска
 • задух

COVID-19 може да причини и други симптоми:

 • втрисане
 • мускулна болка
 • възпалено гърло
 • главоболие
 • диария

Изследване от април 2020 г. също установява, че много хора, които имат COVID-19 изпитват временна загуба на вкус и мирис.

Начало и тежест на симптомите

Симптомите на COVID-19 обикновено се появяват в рамките на 2-14 дни след заразяване с SARS-CoV-2. Някои хора обаче остават безсимптомни. Това означава, че те са заразили с вируса, но не развиват никакви симптоми. Хората, които развиват симптоми могат да открият, че те стават по-тежки с напредването на болестта.

Проучване изследва тежестта на симптомите на COVID-19 сред 55 924 потвърдени случая в Китай. Изследването показва, че 80% от хората са развили леки до умерени симптоми, докато 13,8% са развили тежки симптоми. Още 6,1% от хората развиват много тежки симптоми изискващи интензивно лечение.

Какво да правим когато се появят симптоми?

Ако човек развие някакви симптоми на COVID-19, за да бъде в безопасност и да помогне за защитата на хората около него от вируса, ако подозира, че може да има COVID-19 трябва:

Самоизолиране. Самоизолирането означава да останете у дома и да стоите далеч от други членове на семейството, за да избегнете разпространението на вируса. В идеалния случай хората, които имат симптоми на COVID-19 трябва да останат в отделна стая и да използват отделна баня от другите членове на домакинството.

Медицинска помощ, ако е необходимо: Човек трябва да се свърже с лекар по телефона, за да съобщи за симптомите си и да потърси допълнителни съвети.

Не трябва да посещава лекарски кабинет без предварително разрешение.

Хората трябва да се обадят на спешнна помощ, ако симптомите са тежки или включват затруднено дишане.

Понастоящем няма специфично лечение за COVID-19. Следните мерки у дома обаче могат да помогнат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения:

 • пиене на много течности, за да останете хидратирани
 • здравословна диета, за да помогне на тялото да се бори с инфекцията
 • осигуряване на много почивка за подпомагане на възстановяването
 • прием на лекарства за облекчаване на кашлица
 • противотемпературни

Важно е да се наблюдават всички симптоми и да се предприемат действия, ако те започнат да се влошават. Ако човек получи затруднено дишане трябва да се обади на лекар или болница за насоки. Ако затрудненото дишане е тежко или се влоши да се потърси спешна помощ.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Защитете другите от заразяване

SARS-CoV-2 се разпространява чрез дихателни капчици когато човек кашля, киха или говори. Също така може да се разпространи когато някой докосне повърхност, върху която са попаднали тези дихателни капчици и след това докосне лицето. Хората, които развиват симптоми на COVID-19 трябва да предприемат следните мерки, за да предпазят другите от заразяване с SARS-CoV-2:

Избягвайте да излизате публично и се изолирайте от други хора в дома. Това означава да останете в отделна стая и да използвате отделна баня, ако е възможно.

Почиствайте всички често използвани повърхности в изолационната стая всеки ден с помощта на дезинфектант. Такива повърхности могат да включват плотове, дръжки на вратата, ключове за осветление. Уверете се, че другите които живеят в дома дезинфекцират тези повърхности в други части на дома.

При всяка кашлица и кихане покрийте устата с кърпичка и я изхвърлете в здрава торба за боклук.

Редовно мийте ръцете със сапун и вода за поне 20 секунди. Използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа съдържащ поне 60% алкохол, когато няма сапун и вода.

Избягвайте да докосвате очите, устата и носа, тъй като това увеличава риска от прехвърляне на вируса на други хора или повърхности.

Избягвайте да споделяте лични предмети включително съдове, прибори, кърпи и спално бельо.

Измийте добре всички съдове за хранене след употреба със сапун и вода или ги поставете в съдомиялната машина.

Носете маска за лице, ако отивате в болница или пътувате с линейка. Ако маските за лице са недостъпни, използвайте шал или бандана вместо това.

Грижа за някой болен

Наблюдавайте внимателно симптомите на човека и го молете да предоставя редовно актуализация за това как се чувства.

Осигурете противотемпературни и дайте лекарство за кашлица за облекчаване на кашлицата.

Обадете се на лекар, ако симптомите на човека се влошат. Ако се развият затруднения с дишането обадете се на спешна помощ.

Хората, които се грижат за някого у дома също трябва да предприемат стъпки за предотвратяване на разпространението на вируса върху себе си и другите. За целта:

Уверете се, че човекът се самоизолира в отделна стая на дома и използва отделна баня, ако е възможно.

Уверете се, че лицето за което се грижат носи маска за лице. Ако маските за лице са недостъпни може да носи бандана или да увие шал около лицето си.

Носете еднократни ръкавици когато взимате с боклука или замърсеното пране на заразения. Веднага изхвърлете ръкавиците след употреба.

Измивайте често ръцете си със сапун и вода, особено след взаимодействие с болния или докосване на каквото и да е докоснато.

Дезинфекцирайте често използваните повърхности в целия дом всеки ден.

Използвайте отделни кърпи за почистване и гъби за изолационните помещения, за да избегнете разпространението на вируса в други части на дома.

Влошаване на симптомите

Симптомите на COVID-19 могат да се влошат. Това може да се случи постепенно или бързо.

Примерите за влошаване на симптомите включват внезапен скок на телесната температура и кашлица, която става толкова лоша, че причинява затруднено дишане.

Кога да се обадите на лекар или спешна помощ?

Хората чиито симптоми се влошават трябва да се обадят на лекаря си за съвет. Ако симптомите са тежки трябва да се обадят в службите за спешна помощ и да уведомят оператора, че имат симптоми на COVID-19.

Спешните симптоми включват, но не се ограничават до:

 • затруднено дишане
 • постоянна болка или натиск в гърдите
 • синкав оттенък на устните или лицето
 • внезапно объркване или невъзможност за събуждане

Може ли да се заразите с COVID-19 два пъти?

Понастоящем експертите не са сигурни дали хората могат да развият COVID-19 два пъти. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заявяват, че учените все още не разбират напълно имунния отговор и продължителността на имунитета към SARS-CoV-2.

Време за възстановяване

СЗО докладва, че средното време за възстановяване при леки случаи на COVID-19 е приблизително 2 седмици.

Хората с тежко или критично заболяване обикновено се нуждаят от 3 до 6 седмици, за да се възстановят.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се