Кога да си направим тест след контакт със заразен с COVID-19

6804
Кога да си направим тест след контакт със заразен с COVID-19

Колко скоро след контакт със заразен с COVID-19 има вероятност тестът да е положителен? Няма определен брой дни. И наистина можете да очаквате положителен тест само ако имате симптоми според д-р Матю Ченг, микробиолог и специалист по инфекциозни болести в здравния център на университета Макгил. Ако имате симптоми 70 процента е вероятността, че болестта ще бъде открита с положителен резултат. Средно симптомите се развиват пет до шест дни след излагане, но може да отнеме два до 14 дни.

Ако нямам симптоми ще получа ли положителен резултата от теста?

Д-р Ченг споделя, Ако човекът е асимптоматичен вероятността за положителен резултат от теста се понижава значително, но изследователите не знаят точно с колко. Според Световната здравна организация (СЗО) безсимптомните хора могат да получат положителен тест един до три дни преди да се проявят симптомите.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Колко точни са тестовете за COVID-19?

При хора със симптоми тестовете с назален тампон ще открият заразяването с точност на резултата около 70%. Д-р Ченг обаче казва, че точността е много по-висока при хоспитализирани пациенти.

Според д-р Кели Макдоналд, ръководител на програмата за инфекциозни болести в Университета в Манитоба тестът с назален тампон е точен 99% от времето в лабораторни условия, но в клинична обстановка могат да се получат грешки при вземане на пробата.

Въпреки това, ако получите положителен тест почти сигурно имате COVID-19. Фалшиво положителният процент е много нисък, по-малко от един процент от тестовете като цяло, изчислява д-р Филип Лагасе-Виенс, медицински микробиолог от St. Boniface Болница в Уинипег.

От друга страна Макдоналд казва, че не можете да имате същата увереност за отрицателен тест, тъй като това може просто да означава, че сте били тествани твърде рано преди вирусните нива да са достатъчно високи, за да бъдат надеждно измерени. Ето защо на хората със симптоми, които получават отрицателен резултат от теста, се казва да се самоизолират така или иначе.

Колко време съм заразен?

Последните данни показват, че хората са заразни само през първите осем дни от симптомите. Сега обаче има сигурни доказателства, че дори тези, които са безсимптомни могат да предадат болестта. Ако сте тествани и се установи, че сте отрицателни и нямате симптоми, не е вероятно да сте заразни.

Ако имате положителен тест колко дълго сте заразен зависи от човека. Но ако в последствие направите тест и получите отрицателен резултат, вече не се считате за заразен. Определено не бива да сте заразни след две седмици. Времето, в което Ви препоръчват да се самоизолирате, ако имате симптоми на COVID-19 или сте били изложени на COVID-19.

Кой от начините за тестове е по-надежден - чрез пробовземане с тампон на носа, на устата или на гърлото?

Д-р Ченг казва, че и двата вида ефективно натриват една и съща част на фаринкса от различни отвори. Мисля, че ще получите много подобен резултат въпреки, че предполага, че тампонирането на носа може да е по-удобно, казва той.

Не е ли рисковано да чакате за тест с хора, които може да са заразени с COVID-19?

Д-р Ченг споделя, че Здравните работници в центровете за оценка и тестване са добре обучени и носят подходящи лични предпазни средства, за да защитят пациентите и себе си. Те са опитни професионалисти. Отбелязва, че няма данни за огнища в центрове за тестове за COVID-19.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Трябва ли да се самоизолирам докато чакам резултатите си?

Като цяло повечето случаи се препоръчва да го направите. Предимчно все още се тестват хора със симптоми или хора, които са имали вероятна експозиция на вируса. Единственият случай, в който може да не се наложи да се самоизолирате, докато чакате резултати, е ако нямате експозиция и нямате симптоми - в този случай вероятно няма да получите тест.

Ще покаже ли тестът за COVID-19 дали съм боледувал и дали съм се възстановил след това?

Тестът с назален тампон няма да ви каже това, каза Ченг. Този тип тестове предоставят доказателство, че вирусът се размножава и така че показва, че в момента сте заразени.

Въпреки това друг вид тест - тестът за кръвни антитела може да открие предишна инфекция и някакво ниво на имунитет. При хора със симптоми антителата започват да се появяват след около седмица и достигат връх седмица или две по-късно. По-малко се знае за хора, които никога не проявяват симптоми.

https://www.cbc.ca


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се