Да бъдем горди българи! Да си спомним непобедимите български жени!

5823
Да бъдем горди българи! Да си спомним непобедимите български жени!

Има една сентенция, че героите ги помнят, а легендите никога не умират. Ако попитаме Стефка Костадинова или Йорданка Донкова, зад това да бъдеш легенда седят множество тренировки, но ако попитате нас - безспорен талант, уникалност и няколко недостижими цифри!

Оказва се, че месец август е паметен за България и именно в горещите летни дни точно от Българки се е ковала спортната световна история. Датата е 21 август, годината е 1988-ма. Преди 27 години Йорданка Донкова е била точно на 27, когато поставя световен рекорд в Стара Загора! Тя е световна рекордьорка в дисциплината 100 метра с препятствия - 12.21 секунди!До ден-днешен, никой не е успял да постигне по-добро време от нейното! Само през 1986 г. поставя световен рекорд 4 пъти. Също така притежава рекорда на европейските шампионати - 12.38 секунди, постигнат в същата дисциплина. Олимпийски шампион на летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г, и с олимпийски резултат от 12,38 секунди. Рекордът и е подобрен чак на 7 август 2012 г. на Олимпийските игри в Лондон от австралийката Сали Пиърсън с резултат 12,35 секунди.

Друга безспорна легенда не само в българската, но и в световната история, е Стефка Костадинова! 30 август 1987 г. Световно първенство по лека атлетика в Рим. Ден, който не обещава да бъде запомнен. Колко сме грешали! Стефка Костадинова прави невъзможното - поставя световен рекорд в скока на височина от 209 см. Този рекорд още не е подобрен!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Може да сме малка държава, може да нямаме много спортисти, но тези, които са се разписали във вечната световна история със своите недосегаеми рекорди, са ни напълно достатъчни да вдигнем гордо очи и да кажем, че непобедимите български жени нямат равни! Че са ни вдъхновявали, прославяли и просълзявали и винаги ще го правят! Защото ни предстоят още много августовски рекорди и още много жени, които гордо да наречем българки!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се