Да спиш до някого е добре за здравето?

9451
Да спиш до някого е добре за здравето?

Науката доказва, че да спиш до някого е добре за здравето.

Оказва се, че наистина е научно доказано, че ако човек си ляга сам през нощта, се събужда нещастен. Ние вероятно не сме първите, които ви го казват, но да имаш партньор всъщност е полезно. Според колективно изследване на Андреа Петерсен, публикувано в The Wall Street Journal, лягането с партньор в едно легло осигурява не малко ползи за здравето. И това не спира дотук.

Някои учени дори предполагат, че спането с партньор може да бъде важна причина хората с интимни отношения да са склонни да бъдат в по-добро здраве и да живеят по-дълго, отколкото тъжните и самотните. Споделянето наистина е вид грижа в крайна сметка, поне що се отнася до вашите чаршафи. Ново изследване оспорва предишните заключения, че жените не спят толкова добре, както когато има някой друг в леглото им и че двата пола мърдат нощем повече, когато спят заедно.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Въпреки, че това може да е вярно, според Уенди Троксел, асистент професор по психиатрия и психология в университета в Питсбърг, психологическите ползи, които получаваме през нощта, получавайки близостта на партньора, ни костват съня. Ето още една причина да обичате партньора си повече: "Спането заедно насърчава чувството за безопасност и сигурност, които могат да понижат нивата на кортизол, хормонът на стреса".

Споделянето на едно и също легло може също да намали цитокините, "отговорни" за възпаления, и да насърчи производството на окситоцин, т.нар. хормон на любовта, който е известен с облекчаването симптомите на тревожност и се произвежда в една и съща част на мозъка, която отговаря за цикъла на сън-събуждане, подсказва WSJ.

Може би, ако изпитвате __чувство на тревожност преди изпи__т или важна среща, трябва да прекарате нощта с любимия човек.

И ако все още сте сами, има и друга причина да се чувствате зле.Изследванията също така показват, че жените със стабилни отношения действително заспиват по-бързо и се събуждат по-рядко, отколкото самотните жени или тези, чийто статус се променя по време на проучването. Науката не спира дотук. Ако искате наистина да направите връзката си още по-щастлива, вие и вашият партньор трябва да спите голи. Това се обяснява с интуитивността: лягането голи заедно изгражда чувство на близост и интимност, която от своя страна, укрепва връзката.

Социологическо проучване с 1000 британци показва, че 57 процента от двойките, които спят голи, са изключително щастливи в техните взаимоотношения. Изводът? Науката ни казва нещо, което вече знаем: едно наистина е най-самотното число.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Здравните ползи от секса
21110
реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се