Диагностика на ендометриоза

135
Диагностика на ендометриоза

Ендометриозата е болезнено състояние което засяга приблизително 200 милиона жени по света според Фондацията за ендометриоза на Америка. Състоянието се развива когато тъкан подобна на ендометриума започне да расте извън матката. Подобна тъкан обикновено расте само вътре в    матката. Въпреки, че обикновено засяга тазовата кухина и репродуктивните органи в някои случаи може да достигне до други области включително ректума или червата.

По време на менструален цикъл тъканта подобна на ендометриума се сгъстява и в крайна сметка се разпада, за да може да напусне тялото по време на менструация. При ендометриоза подобен тип тъкан расте извън матката и не може да излезе от тялото. В резултат на това се улавя, дразни близките тъкани и причинява белези и сраствания. Това може да доведе до хронична болка която се влошава по време на менструацията. Други симптоми на ендометриоза включват:

 • болезнени движения на червата или уриниране, особено по време на менструацията
 • болезнен полов акт
 • безплодие
 • обилно кървене по време на менструация
 • кървене между менструациите
 • болки в долната част на гърба и корема точно преди, по време или след менструацията

Диагностика на ендометриозата

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как ултразвукът може да помогне за диагностициране на ендометриоза? Ултразвукът не предоставя достатъчно информация за поставяне на диагноза ендометриоза. Но това може да помогне на Вашия лекар да стесни какво може да причини симптомите. Ултразвукът използва звукови вълни за създаване на снимки на вътрешността на тялото. 

За да направи ултразвук лекарят ще притисне инструмент трансдюсер, за да проследи органите. Може също да направи трансвагинален ултразвук като постави трансдюсер във вагината. Получените изображения могат да помогнат на Вашия лекар да идентифицира ендометриоми, кисти свързани с ендометриоза. Идентифицирането им може да помогне на Вашия лекар да реши кои други тестове да използва, за да разбере какво причинява симптомите.

Други методи за диагностика на ендометриоза

Лекарите не винаги използват ултразвук, за да проверят за ендометриоза. Но когато го правят това обикновено се прави заедно с други методи и тестове. 

Тазов преглед

Тазовият преглед може да помогне на Вашия лекар да усети нещо необичайно в таза. По време на прегледа Вашият лекар ще използва ръката си, за да усети областта вътре и извън матката. Ще провери за всякакви кисти или белези които могат да сочат към ендометриоза или да помогнат да се изключат други причини за симптомите

ЯМР сканиране

 Ядрено - магнитен резонанс е друг вид образна диагностика която може да помогне за диагностициране на ендометриоза. В този диагностичен тест магнитно поле и радиовълни произвеждат подробни изображения на органите и други тъкани в тялото. Така може да се осигури по - ясна представа за това дали някаква ендометриална тъкан расте извън матката. ЯМР не винаги е част от типичен набор от диагностични инструменти от лекарите, особено в по - ранните етапи на диагнозата. 

Лапароскопия

Лапароскопията е надежден метод за диагностициране на ендометриоза. Незначителна хирургична процедура която позволява на лекаря да види вътрешността на корема и да вземе тъканни проби. Тези проби могат да бъдат тествани за потвърждаване на диагнозата за ендометриоза.

Ще бъде приложена обща анестезия преди хирургът да направи малък разрез близо до пъпа. Ще постави лапароскоп през разреза. Лапароскопът е малък инструмент с камера в края. Хирургът ще използва камерата, за да търси признаци на ендометриална тъкан извън матката. Може също да вземе малка тъканна проба за допълнително изследване. Други малки разрези могат да бъдат направени наблизо, за да се позволи използването на допълнителни хирургически инструменти при процедурата. В някои случаи вашият хирург може да премахне допълнителната тъкан по време на този процес, за да избегне бъдещи операции. 

За някои жени поставянето на диагноза ендометриоза е дълъг процес включващ няколко диагнози по време на прегледите. Проучване от 2012 г. разглежда 171 жени от Германия и Австрия които са получили диагноза ендометриоза. Установено е, че средното време между началото на симптомите и поставянето на диагнозата е 10,4 години и 74 процента от жените са получили поне една фалшива диагноза. 

Проучване от 2016 г. установява, че средното време от появата на симптомите до диагнозата е 4,4 години. Не е ясно защо поставянето на диагноза ендометриоза често отнема толкова време. Но някои жени споделят, че симптомите първоначално не са били свързвани с ендометриозата. При други симптомите им могат да бъдат неясни или подобни на тези при други състояния включително: 

 • възпалително заболяване на таза
 • Синдром на раздразнените черва
 • раздразнителен пикочен мехур
 • кисти на яйчниците
 • проблеми с опорно-двигателния апарат

Все повече жени осъзнават ендометриозата и нейните симптоми. Поставянето на правилна диагноза става все по-лесно. 

Посъветвайте се с Вашия лекар за направление към    гинеколог    който е специалист по ендометриоза. Можете също да проверите онлайн групи за поддръжка, за препоръки от лекар и други съвети. 

Лечение

 След като диагнозата е ендометриоза може да се наложи да се включат няколко различни лечения, за да се намери това което работи най - добре за всяка пациентка. Все още няма лечение за ендометриозата и операцията остава единственият начин за отстраняване на излишната тъкан.

Преди да препоръча операция лекарят лекар вероятно ще предложи редица нехирургични лечения, за да помогнете за управлението на симптомите. Те включват: 

 • противозачатъчни
 • хормонални вътрематочни устройства
 • терапия с гонадотропин - освобождаващ хормон
 • инхибитори на ароматаза
 • болкоуспокояващи като нестероидни противовъзпалителни лекарства или ацетаминофен (Tylenol)
 • лечение на безплодие при опити за забременяване

Можете също да проучите алтернативни лечения включително промени в диетата. Но ако изглежда, че нищо не работи лекарят може да предложи операция за отстраняване на изместена тъкан и белези. Това обикновено може да се направи лапароскопски което е по - малко инвазивно от отворената хирургия. 

Хирургията може да облекчи симптомите и да  улесни забременяване, но ендометриозата и симптомите могат да се върнат. 

Задайте на лекаря всички въпроси които Ви вълнуват.  Вашето здраве си заслужава.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

ЯМР на МАЛЪК ТАЗ от УМБАЛ Света Марина гр. Плевен!
-15%
300,00 лв.
255,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се