Двама млади мъже с рядка болест получиха втори шанс за живот след първи по рода си у нас кардиохирургични операции

10889
Двама млади мъже с рядка болест получиха втори шанс за живот след първи по рода си у нас кардиохирургични операции

Двама млади мъже - на 36 и 42 години, получиха втори живот, след като бяха оперирани в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. За първи път у нас се извършват операции на хронична тромбоемболична пулмонална хипертония. Лечението е уникално не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Подобни операции се извършват само в Австрия, Франция, Германия и Великобритания и досега българските пациенти трябваше да пътуват и да покриват много високи разходи.

Вижте всички предложения с отстъпки в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център

"Това е огромен скок за българската кардиохирургия", категоричен бе д-р Георги Игнатов -координатор на програмата и автор на първите две операции у нас. Той обясни, че "операцията се нарича пулмонална тромбендартеректомия и представлява изключително сложна и продължителна процедура, която се извършва при охлаждане на тялото до 20 градуса, спиране на кръвообращението и сърдечната дейност, които се поемат от т.нар. машина "сърце-бял дроб". Всяка от интервенциите бе с продължителност около 12 часа при спазване на стриктни протоколи, въведени от най-големия център в Европа - болница Папуърт, Кеймбридж, Великобритания. Д-р Чуу Йен Нгъ, който е сред четиримата кардиохирургични специалисти в британската национална програма, и екипът му вече обучиха българските лекари. Те обаче ще продължат да бъдат методични ръководители и ще контролират целия процес на диагностициране, лечение и проследяване на пациентите в България.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хроничната тромбоемболична пулмонална хипертония е животозастраша-ващо заболяване, което в голяма степен засяга млади хора, дори родилки. Световната статистика сочи, че 6 на 1 милион души годишно се диагностицират с тази болест. В България има около 100 пациенти с това заболяване. Тяхното качество на живот е изключително тежко. "Качваш пет стъпала, на шестото - спираш, седмо е невъзможно - такъв е животът с пулмонална хипертония", разказа Тодор Мангъров - председател на Асоциация Пулмонална хипертония. Той беше опериран през 2011 година в Австрия и в момента се радва на активен живот и спорт. "Излекуван съм и мога да карам по 100 км колело всеки ден", изтъква Мангъров.

Вижте всички предложения с отстъпки в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център

По време на операцията се отстраняват всички тромби заедно с вътрешния слой на белодробните артерии и образуванията, които са причина за тежка форма на сърдечна недостатъчност и нормалната циркулация на белите дробове. Без операция прогнозата за болните е напълно песимистична, а качеството на живот е екстремно снижено.

"В основата на успеха при този вид лечение е интердисциплинарният подход, който включва не само подготвени кардиохирурзи, анестезиолози, но и перфузионисти, добре обучени медицински сестри и рехабилитатори. Важно е да постигнем и по-голяма сензитивност от страна на кардиолози, пулмолози, общопрактикуващи лекари за разпознаването на ранните признаци на заболяването, защото то има и форми, които протичат по-завоалирано", каза доц. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

И хирургичното лечение и реанимационният период преминаха без усложнения, разказаха началниците на отделенията по Кардиохирургия и Интензивно лечение - д-р Цанков Гълъбов и д-р Милен Бонев. Това се дължи на прецизността на екипа, следването на световни протоколи във всеки един етап, което прави хирургичното лечение не само ефективно, но и нискорисково. Болничният престой бе 9 дни. Пациентите бяха изписани в много добро състояние. Предстои регулярно проследяване както от кардиохирурзите, така и от кардиолози и пулмолози.

Вижте всички предложения с отстъпки в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се