Екипът на проф. Иво Петров спаси 78-годишна жена с масивен инфаркт и разкъсване стената между камерите и сърцето

2865
Екипът на проф. Иво Петров спаси 78-годишна жена с масивен инфаркт и разкъсване стената между камерите и сърцето

Жена с тежък масивен инфаркт и причинено от него разкъсване в междукамерната преграда на сърцето беше спасена от мултидисциплинарен екип, воден от инвазивния кардиолог проф. Иво Петров в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

На приетата по спешност пациентка незабавно е направена перкутанна реваскулизация на запушената артерия, виновна за инфаркта. Поставена е и специална помпа (контрапулсатор), която да подпомага изпомпването на кръвта от сърцето. Но поради некроза на тъканта в пространството между дясната и лявата камера се образува разкъсване с размер 8 мм. Подобен междукамерен дефект е несъвместим с живота, тъй като рязко влошава кръвообращението в белия дроб и затруднява цялата кръвна циркулация между сърце и бял дроб. А крайният резултат е тежка сърдечна недостатъчност и прогресиращо състояние с фатален край.

Сложната безкръвна процедура за отстраняване на руптурата е била извършена от мултидисциплинарен екип - анестизиолог, ехографист и инвазивен кардиолог, под ренгенографски и ехографски контрол през хранопровода. С изцяло перкутанен достъп през артерията на ръката и вената на шията екипът на проф. Петров успява да имплантира миниатюрно устройство (оклудер) и да затвори разкъсаната тъкан между камерите.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Виж предложения за отстъпки в Аджибадем Сити Клиник - кардиологичен център

"Въпреки че класическото решение при такива клинични случаи е откритата хирургия, екипът ни имаше възможност да избира терапевтични опции и реши да приложи ендоваскуларно лечение. Сама по себе си интервенцията е животоспасяваща и изключително щадяща. Подобни безкръвни процедури у нас се правят относително рядко, защото изискват много голяма прецизност и експертиза от страна оператора. До момента в България са имплантирани не повече от 5 подобни дивайса за коригиране на междукамерен дефект след инфаркт. Повечето пациенти се пренасочват за открита хирургия, защото при ендоваскуларната терапия има много тънки моменти и предизвикателства от анатомична и техническа гледна точка. И тъй като тъканта, там където се е образувало разкъсването, не е абсолютно здрава и крайно уязвима, винаги съществува известен риск по време на интервенцията тя да бъде разкъсана и руптурата да се увеличи. Затова сме изключително щастливи, че успяхме да закрепим устройството на точното място и да компенсираме пробива.", обясни инвазивният кардиолог проф. Иво Петров.

реклама

На четвъртия ден от процедурата пациентката е в значително подобрено състояние, в процес на рехабилитация и се подготвя за изписване. А от функционална гледна точка дефектът на междукамерната преграда е напълно изчезнал.

Източник: Аджибадем Сити Клиник - кардиологичен център


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се