Ендоскопски процедури за отслабване - какво трябва да знаем

707
Ендоскопски процедури за отслабване - какво трябва да знаем

Докато диетата и упражненията могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло някои хора трудно постигат загуба на тегло само с тези методи. За хора с други състояния включително диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания загубата на тегло може да бъде критична. Операция за отслабване като стомашен байпас отдавна се препоръчва в тези случаи. Но не всеки иска да се подложи на такъв тип операция или не отговаря на условията. Какво може да направите, ако трябва да отслабнете, но традиционната операция за отслабване не е подходяща?

Какво е ендоскопия?

Ендоскопията е процедура при която лекарите вкарват тънка, гъвкава тръба оборудвана с камера през устата в храносмилателния тракт. Това позволява достъп до храносмилателната система без отворена операция която носи по - висок риск. Преди процедурата пациентите се подлагат на анестезия, за да не изпитват дискомфорт.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са 4 - те типа ендоскопски процедури за отслабване?

Ендоскопските процедури за отслабване чрез специалните устройства или лекарства в стомашно - чревния тракт ограничат колко можете да ядете. Експертите отбелязват, че ендоскопските процедури за отслабване са чудесен вариант между медикаменти и хирургия с по - добри резултати от медикаментите, но които са по - малко инвазивни от операцията и носят по - малко странични ефекти и рискове.

За разлика от бариатричната операция за отслабване която може да изисква месеци подготовка и няколко дни възстановяване ендоскопията е еднодневна процедура. Количеството загуба на тегло не е толкова драматично колкото при операцията, но целият процес обикновено отнема само няколко часа.

Стомашен балон. Една от най - често срещаните ендоскопски процедури за отслабване. Това лечение поставя силиконов балон в стомаха, за да поеме обем. С по - малко място в стомаха ядете по - малко. Поставеният стомашен балон може да Ви накара да се чувствате по - сити за по - дълъг период от време. Забавянето на изпразването на стомаха също помага за чувството за запълване на стомаха.

Лекарите оставят балона на място за около шест месеца и пациентите могат да очакват да загубят до 15 процента от телесното си тегло. Процедурата е одобрена за хора с индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 до 40.

Кои са ограниченията? Хората които имат хиатална херния или предишна операция на стомаха не отговарят на изискванията за стомашен балон. Също така не е добре за хора с киселинен рефлукс, тъй като може да влоши симптомите.

реклама

Аспирационна терапия. Аспирационната терапия е технология която позволява изкуствена аспирация на до 30% от погълнатата храна. И позволява да премахнете калориите от стомаха след хранене. Специалист по ендоскопия поставя малка тръба с отвор за достъп в стомаха. Две седмици по - късно лекарите свързват отвора към повърхността на кожата което позволява да изпразвате около 30 процента от калориите от стомаха след всяко хранене.

Процедурата е много добра за хора със затлъстяване с ИТМ над 35. Пациентите обикновено губят около 16 % от телесното си тегло през първоначалния едногодишен период на лечение. Отслабването е по - постепенно отколкото при стомашен балон. Експертите описват аспирационната терапия като проста и безопасна.

Те отбелязват, че устройството също помага на хората да научат по - добри хранителни навици които продължават след премахването на устройството. Пациентите могат да се научат:

  • да пият повече вода
  • да дъвчат храната по - енергично
  • да закусват по - малко

Това е така тъй като тези практики помагат на устройството да функционира по - добре. Хората също са склонни да ядат по - малко когато знаят, че ще трябва специално да посетят тоалетната след това.

Лапароскопска ръкавна гастректомия (т. нар. ръкав). Премахване на част от стомаха. Хирургът поставя шевове в стомаха, за да намали обема му със 70 процента. Пациентът е напълно под обща анестезия за процедурата. Шевовете стоят около година преди тялото да ги абсорбира. Пациентите обикновено губят около 20 % от телесното си тегло с тази процедура която има по - предвидими резултати от стомашния балон.

Данните показват, че в сравнение процедурата стомашен балон която не работи толкова ефективно при всички пациенти ръкавна гастректомия изглежда работи добре при почти всички.

Стомашен ботокс (инжектиране на ботулинов токсин в стомаха). Стомашните инжекции действат чрез свиване на стомашните мускули което забавя храносмилането и помага на пациентите да се чувстват по - сити за по - бързо време. Това лечение помага при по - умерени цели за отслабване обикновено водещи до загуба на тегло от 5% до 10%. Също е една от най - малко инвазивните процедури изискващи единична серия инжекции в стомаха които можете да се повторят след шест месеца.

Пациенти които са се подложили на процедурата със стомашен ботокс споделят, че отнема 10 минути и е напълно безболезнено. Инжекциите могат да бъдат добър вариант за тези които много държат на загуба на тегло поради козметични причини като например при увеличаване на теглото след бременност.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се