Ето какво трябва да знаете, преди да дарите кръв!

10907
Ето какво трябва да знаете, преди да дарите кръв!

Да даряваш кръв е не просто добро дело. В повечето случаи кръводаряването е на живот и смърт, буквално! Знаете ли, че на ден у нас 600 души имат нужда от кръв? А същевременно кръводарителите се оказват изключително малко.

реклама

Едва 170 хиляди българи даряват кръв годишно. Това е недостатъчно, тъй като според данните, за да има достатъчно кръв, трябва поне 250 хиляди кръводарители. В 62 държави в света нуждата от кръв се покрива изцяло от доброволни кръводарители, у нас едва 25%.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ето какво трябва да знаете, преди да дарите кръв!

Проверете дали имате право да станете кръводарител

За да станете кръводарител, трябва да сте в добро общо здраве и без противопоказания; дееспособни; на възраст - от 18 до 65 години; с минимални нива на хемоглобина - за мъжете - 135 г/л. и за жените - 125 г/л.; с тегло - над 50 кг. Ще ви вземат кръв от пръста, за определяне на кръвната група и нивото на хемоглобина. Кръводаряването се осъществява еднократно, като количеството дарена кръв е ограничено до 450 мл. В сака, в който тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл., който поддържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни. Цялата процедура отнема около 40 мин.

Трябва да знаете, че ако лекарят прецени, че кръводаряването ще представлява опасност за здравето ви, може да ви бъде отказано да дарите кръв. Не се допуска да бъдат кръводарители жени в период на бременност, лактация и менструация. Не се допуска кръводаряване при интоксикация с алкохол и наркотични вещества, както и при приемане на медикаменти в последните 48 часа преди кръводаряването: антибиотици, хипотензивни, антикоагуланти, дигиталисови, стероидни и нестероидни противовъзпалителни, хипогликемични, антипсихотични, сънотворни и антиогреганти в последните 7 дни преди кръводаряването. Не се допускат до кръводаряване лица, на които през последните 6 месеца е преливана кръв, кръвни съставки или плазмени биопрепарати.

Поддържайте нивата на желязо

Ако сте сигурни, че сте допустим донор, то трябва да знаете също, че за целта е трябвало да поддържате нивата си на желязо. За да станете кръводарител, трябва да се храните със здравословна храна, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на желязо. Хубаво е да хапнете такива храни ден по-рано. Така че 1-2 дни преди да отидете да дарите кръв, наблегнете на киселото мляко, яйцата, спанака, бананите и пълнозърнест хляб, за да сте сигурни, че организмът ви ще е заситен откъм желязо.

Стиснете!

Имаме предвид, че трябва да запретнете ръкави и да стискате здраво ръката си, за да може медицински специалист лесно да намери вената ви. Ако това ви се струва лесна задача - повярвайте, невинаги е така! Има хора, чиито вени "се крият" и взимането на кръв става сложна задача. Така че трябва добре да напомпате вените си или с длан, или с топка, която ще ви дадат.

Пийте много течности

Кръвта ви ще бъде изследвана с повече от дузина тестове за скрининг на всички заболявания или аномалии. Ако всичко е наред, вие може да станете донор. Но имайте предвид, че когато ви вземат кръв, трябва да внимавате след това. Избягвайте тежък физически труд. И не забравяйте - да пиете много течности! Целта е да предотвратите обезводняване. Все пак - не забравяйте: кръводаряването е полезно и за организма на кръводарителя, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили. След около едно денонощие дарената кръв е възстановена количествено от организма, а след около три до четири седмици - и качествено; след осем седмици сте в състояние да дарите отново, без да е необходимо да приемате каквито и да било медикаменти или специална храна.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се