7 любопитни факта, които не знаете за кръвта си

6835
7 любопитни факта, които не знаете за кръвта си

Обикновено, ние се фокусираме върху нашата кръв, когато се нараним, я даряваме, или се намираме в болница. Истината е, че кръвта е много повече от това, за което бихме се сетили. Без нея, телата ни няма да получат адекватно снабдяване с кислород, който да достигне до милиардите клетки. Всички те са от съществено значение за доброто ни здраве.

На всеки две секунди някой в САЩ се нуждае от кръв. Повече от 41,000 кръводарявания са нужни всеки ден и общо 30 милиона кръвни банки се преливат всяка година в САЩ, според Американския червен кръст. Кръвта е необходима за нашето съществуване, тъй като пренася кислород и основни вещества, необходими на тялото. Ето защо е важно да знаем повече за кръвта ни и това каква роля има в тялото ни.

1. Осем процента от телесното ни тегло е в кръвта ни.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Учените са изчислили, че обема на кръв в човешкото тяло трябва да бъде осем процента от телесното тегло. Средно тяло на възрастен с тегло от 68 - 80 килограма ще съдържа около 4.5 до 5.7 литра кръв. В същото време, средно дете с телесно тегло от 36 килограма ще има на половината от количеството на възрастен човек.

2. В тялото си, човек има приблизително 0.2 милиграма злато, повечето от коeто е в кръвния поток.

Човешкото тяло съдържа злато, но това не е достатъчно, за да станете богати. Тялото съдържа приблизително 0,2 милиграма. За сравнение - ще трябва да вземете кръвта на 40,000 души, за да съберете достатъчно, за 8 грама злато.

3. Кокосовата вода може да се използва (в спешни случаи), като заместител на кръвната плазма.

Кокосовата вода често е изтъквана, като напитка за възстановяване, тъй като съдържа хидратиращи електролити. Схващането, е че може да се използва, като заместител на кръвната плазма, което произтича от факта, че кокосовата вода притежава същите свойства, като човешката плазма и съответно тя може безопасно да се инжектира директно в кръвния поток. Малко по мащаб проучване, публикувано в The American Journal на спешната медицина констатира, че използването на кокосова вода служи, като краткосрочна хидратация за пациенти, когато нищо друго не е на разположение.

4. Бременните жени имат около 50% повече кръв от 20-та седмица на бременността.

По време на бременност кръвния обем се увеличава с 50%, за да се подпомогне поддържането на матката. Този допълнителен обем е необходим, за да се предостави кръв към матката и плацентата, казват от всички АГ болници. До края на бременността, матката на жената ще получи една пета от нея.

5.От кръвната ви групаможе да зависят проблеми с паметта.

Течността за поддържане на живота има повече власт над мозъчната функция, от колкото сте си мислили. Проучване от 2014 г., установява, че хората с кръвна група АВ са два пъти по-склонни да изпитват проблеми с паметта и тези с О-ва. Въпреки това, AB пациентите не трябва да се притесняват, тъй като прочуването е сравнително малко и са необходими и други доказателства. АB също е склонна към образуване на кръвни съсиреци, които могат да доведат до сърдечни пристъпи, инсулт или запушване на друга вена поради по-високото ниво на протеини.

6. Джеймс Харисън е дарил кръв над 1000 пъти, спасявайки над 2 милиона неродени бебета от Резус заболяване.

Джеймс Харисън, известен също като човекът със златното рамо, заради необичайна съставка на кръвта му, е спасил над два милиона бебета чрез кръводарявания. Неговата съдържа Rho (D) имуноглобулин, антитяло, което се използва за лечение на болестта на Резус, заболяване, при което антителата в кръвта на бременните жени разрушават кръвните клетки на бебетата. От Харисън е взета кръв рекордни 1000 пъти. С това са спасени 2,000,000 живота, съобщава Ten News.

7. Фен на Грийн Бей Пакърс, несъзнателно влияе на фатална болест на кръвта чрез кръводаряване в продължение на години.

Джим Бекър, непримирим фен на Грийн Бей Пакърс (професионален отбор по американски футбол), използва даряването на кръв, за да изкарва пари, с които да си позволява да си купува билети за мачовете на Пакърс в продължение на 56 години. Оказва се, че през всички тези години е спасявал живота си. Кръвните дарения, са овладели последиците от недиагностициран случай на хемохроматоза, заболяване на кръвта, което отнема живота на баща му. Единственото лечение за хемохроматозата е да се дарява кръв рутинно, или около една единица кръв на седмица, докато нивата на желязо са върнат към нормалното.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се