Знаеш ли кои са най-добрите храни и добавки, които подобряват нашите умствени способности? Не прекалявай!

5194
Знаеш ли кои са най-добрите храни и добавки, които  подобряват нашите умствени способности? Не прекалявай!

Колко забавно звучи: умни лекарства. Това се отнася за всякакъв вид съединения или храни, които имат способността да подобрят нашите умствени способности, включително паметта, способността да се съсредоточим, мотивацията и дори настроението ни. В този дух, ето списък на хранителните добавки, които ще ви свършат чудесна работа.

Запомнете: поискайте консултация с лекар преди приема на каквото и да било хапче. Важното е да знаете, че не всички хранителни добавки са създадени по един и същи начин. Някои дори водят до нежелани реакции или алергии.

Креатинът е стар фаворит сред фитнес плъховете, които го използват, за да повишат своите резултати, но през последните десет години той демонстрира и други свойства: повишаване на умствените способности. В едно плацебо-контролирано проучване, изследователите тестват хипотезата, че прием от 5 грама дневно за период от шест седмици би засилил тестовите резултати в сферата на интелигентността, като същевременно би подобрил и паметта ти. Тествани са 45 младежи и резултатът е, че добавката има значителен положителен ефект, както върху работната памет, така и върху интелекта. Въпреки че тестът е проведен върху вегетарианци, изследователите очакват да видят благоприятен ефект от креатина при всички всеядни отделно от тези, които консумират много големи количества месо.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Теанинът (или по-често L-теанин) се среща в зеления чай и гъбите и също се продава, като хранителна добавка. В действителност, Администрацията по храните и лекарствата в САЩ му е определила GRAS статус (общопризнат за безопасно вещество). Според различни научни изследвания върху теанина, е установено, че той засяга нивата на някои невротрансмитери и предпазва от сърдечен удар. За него дори се казва, че подобрява качеството на съня при момчетата с хиперактивност. От гледна точка на потенциалните употреби на умни храни, няколко малки проучвания показват, че комбинация от L-теанин и кофеин може да подобри когнитивните функции, особено в областите на фокусирането и бодростта. Очевидно е обаче, че ефектът може и да не е дълготраен.

Пасифлората произлиза от надземните части на растението. На първо място, хората го приемат поради неговите анти-тревожни реакции, които са доказани в по-малки научни изследвания, но не са все още потвърдени от мащабни такива. Някои други хора я използват за лечение на безсъние, както и при невралгия и симптоми на абстиненция, след ефект на опиати или бензодиазепини. При пациенти, подложени на операция, както и тези, на които им предстои да бъдат лекувани от зъболекар, пасифлората се използва ефективно за намаляване на страха.

Докозахексаеновата киселина (DHA), е полиненаситена незаменима Омега-3 мастна киселина, открита в рибата и морските водорасли.Тя може да подобри паметта като същевременно предпазва от определени психични разстройства. Различни изследвания на хора с тежка депресия показват, че нивата на омега- 3 мастни киселини се изчерпват, а едно по-мащабно проучване установява, че депресивните симптоми са били значително по-високи сред тези, които не консумират риба редовно. Въпреки това, нито едно проучване не доказва, че омега- 3 добавките ефективно спомагат за облекчаване дори на лека депресия. Казва се, че някои данни показват, че това е безопасна превантивна мярка и може да намали риска от прогресията на някои психични разстройства. Докато един преглед на научните изследвания установява, че DHA добавките значително подобряват когнитивното развитие при бебета - макар и да не се подобряват когнитивните функции при деца, възрастни или пациенти в напреднала възраст - все пак се доказва, че добавката може да предпази от леки когнитивни увреждания, деменция и да намали риска и прогресията на болестта на Алцхаймер в напреднала възраст.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се