Факти за изследването с Магнитен Резонанс!

20208
Факти за изследването с Магнитен Резонанс!

Какво представлява изследването с магнитен резонанс?

Ядрено Магнитния Резонанс (ЯМР) е диагностична техника базирана на принципите на магнитния резонанс. ЯМР използва силно магнитно поле и радио-честотни вълни, за да създаде детайлни образи на вътрешните органи и клетки.ЯМР може да се използва за изследване на почти всички части на тялото и най-често се използва за изследване на мозъка, ставите, дисковете на гръбначния стълб. Магнитният резонанс НЕ използва йонизираща радиация, а използва магнитно поле за ядреното намагнетизирине на водородните атоми на водата в човешкото тяло.

Факти за изследването с МР

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Безопасно ли е изследването с МР?

Изследването с МР е безболезнена процедура и не са известни никакви рискове или странични ефекти. Изследването е БЕЗ вредно облъчване.

Моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да си направите МР изследване, ако сте бременна или може да сте бременна, или ако сте имали операция наскоро, особено операция, която изисква поставяне на метални ставни заместители или клипове.
Консултирайте се също така с Вашия лекар, ако имате налични някой от следните показатели, тъй като може да няма възможност за МР изследване:

  • Някои метални сърдечни клапи;
  • Сърдечен пейсмейкър;
  • Вътрешни ушни импланти (напр. кохлеарна);
  • Някои неврологични стимулатори;
  • Метални фрагменти в окото си - Ако някога сте имали метални фрагменти в окото си, поради проникваща травма и не сте си направили преглед на очите, ще се наложи да направите рентгенова снимка на очите си преди сканирането, за да се гарантира, че няма останали все още фрагменти.

2. Трябва ли да се подготвя за изследването с МР?

Попринцип не е необходима никаква предварителна подготовка при изследване с Магнитен Резонанс. Пациентите могат да се хранят или пият нормално, както и да приемат редовните си медикаменти, освен ако не е указано друго предварително.

3. Какво се случва по време на изследването?

Пациентът ляга върху специална работна маса, която плавно се плъзва в резонанса за извършване на изследването. Компютърната станция, която обработва получените изображения се намира в отделна стая. Рентгенологът е в контакт с пациента през цялото време на изследването. По време на изследването може да чувате повтарящи се бръмчене и шумове, които спират и започват отново. Тези шумове са нормални. Вие няма да чувствате нищо. Машината не се движи. Тя е отворена от двете си страни и не може да бъде затворена.

4. Болезнено ли е изследването с МР?

Не. Изследването с МР е безболезнена процедура.

5. Колко дълго ще трае изследването?

реклама

За сканиране на една част от тялото обикновено отнема около 20 минути. За сканиране на повече от една част от тялото, процедурата ще отнеме пропорционално по-дълго време. Продължителността на сканиране също може да варира в зависимост от диагнозата, която се търси - например често отнема повече време за получаване на изображения с висока резолюция, когато се сканират много малки анатомични структури.

6. Има ли някакви странични ефекти изследването?

  • Не са известни никакви странични ефекти от изследването. МР не използва йонизираща радиация.
  • Изисква се да лежите неподвижно за сравнително дълъг период от време. Ако това е невъзможно, ще Ви бъде препопръчано друг вид изследване.

7. Може ли да ми бъде направено ЯМР изследване, ако има стоматологични намеси като пломби и т.н.

Да, изследване може да бъде направено.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Най-важната снимка!
4821

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се