Физиотерапия след операция на бунион

345
Физиотерапия след операция на бунион

Бунионът е изпъкнала кост или подутина която може да се образува на вътрешната граница на стъпалото близо до основата на големия пръст. Това състояние (hallux valgus) се появява когато първата метатарзална кост започне да се отдалечава от втората метатарзална кост в предната част на стъпалото. Разделянето което се случва между първия и втория пръст на крака кара големия пръст да се накланя навън към другите пръсти и да се образува подута кост.

Докато бунионите често са асимптоматични понякога могат да причинят болка и значително да повлияят на способността за ходене или носене на обувки. В тези ситуации често са необходими хирургия и постоперативна физиотерапия, за да се справите със симптомите.

Хирургия на бунион

реклама

Докато бунионите могат да накарат крака да изглежда деформиран това обикновено не е достатъчна причина за операция. Вместо това хирургичните процедури обикновено се прилагат за хора при които бунионите причиняват значителни симптоми които не се подобряват с други методи.

Честите оплаквания свързани с буниони включват:

  • Болка над костната изпъкналост или в долната част на стъпалото близо до основата на първия и втория пръст
  • Хронична топлина, зачервяване или подуване близо до основата на палеца на крака
  • Трудности при нормално ходене или обуване на обувки поради болка
  • Скованост в големия пръст на крака

Ако е необходима операция ще има няколко възможности в зависимост от състоянието на крака и мнението на хирурга. Общите хирургични техники са:

  • Остеотомия: Тази техника включва подобряване на подравняването на големия пръст на крака чрез извършване на един (или няколко) разреза в костите на стъпалото и стабилизиране на областта с щифтове или винтове. Често се изискват корекции на меките тъкани в околността, за да се поддържа позицията на пръстите на крака
  • Артродеза: Тази операция съединява една (или повече) стави заедно с щифтове, пластини или винтове, за да се постигне по - добра позиция на пръстите и да се облекчи болката. Тази опция обикновено се извършва при хора с тежки буниони, напреднал остеоартрит (изхабяване на ставния хрущял който предпазва костите) или предишна неуспешна операция на пръстите на крака
  • Екзостектомия: Тази интервенция премахва костната подутина по вътрешната граница на стъпалото. Тъй като не подобрява подравняването на палеца на крака операцията по екзостектомия обикновено се извършва заедно с друго хирургично лечение

реклама

Следоперативна физиотерапия

Независимо коя операция се прилага хирургът вероятно ще назначи амбулаторна физиотерапия. Въпреки, че отделните случаи ще варират амбулаторната физиотерапия обикновено се фокусира върху няколко цели за рехабилитация. Те обикновено включват:

Контрол на болката и подуването (отока).

Операцията на бунион може значително да намали болката, но това може да отнеме време. В някои случаи може да отнеме до две години докато симптомите на краката отзвучат напълно.

Междувременно физиотерапевтът може да помогне за бързото стартиране на този процес като се съсредоточи върху подобряването на болката и възпалението които се появяват веднага след операцията.

За да се направи това може да се използва криотерапия (студена терапия) и вазопневматична компресия (надуваем ръкав който използва въздух за създаване на натиск около част от тялото) за намаляване на болезнеността и отока в стъпалото и крака.

Други модалности като електрическа стимулация (електрически импулси приложени към мускулите) също могат да бъдат приложени към зоната в опит да се намали всеки следоперативен оток (подуване).

Техниките за ръчен масаж понякога се изпълняват от физиотерапевтът в опит да премести всяка течност която се е развила от стъпалото или подбедрицата.

Обучение на походка

Избягването на тежест върху засегнатия крак обикновено се изисква след операция на бунион. Времето на този период се различава в зависимост от процедурата и този защитен период може да продължи шест седмици или повече.

През това време физиотерапевтът ще работи спациента, за да гарантира, че може безопасно и ефективно да се движи из дома и навън с патерици.

Когато хирургът Ви позволи да започнете да натоварвате крака си физиотерапевтът ще Ви помогне да си върнете нормалния модел на ходене или походка. Не е необичайно да накуцвате след операция на бунион или да развиете склонност да търкаляте крака си навън, за да избегнете търкаляне от засегнатия голям пръст.

Поради това Вашият терапевт ще Ви предостави инструкции и упражнения които да Ви помогнат да коригирате тези общи компенсации.

Обхват на движение

След като подравняването на големия пръст на крака се подобри с операцията възстановяването на обхвата на движение (колко можете да движите част от тялото) е важен фокус. Увеличаването на движението ще Ви помогне да получите по - нормален модел на ходене и може също да помогне за подобряване на баланса когато започнете да се движите отново.

За да подобри движението на големия пръст на крака терапевтът ще изпълнява техники за пасивно разтягане (при които външен агент като терапевта или резистентна лента се използва за създаване на сила за разтягане) и може също да включва нежна мобилизация на ставите при което терапевтът ръчно придвижва ставата към стъпалото.

Обикновено се препоръчва домашна програма за разтягане, за да подобрите напредъка си между терапевтичните сесии. Важно е да запомните, че ако сте имали артродеза (операция за сливане на стави) трябва да избягвате разтягането на слятата става тъй като засегнатата област вече е постоянно ограничена.

Баланс и укрепване

След дълъг период на липса на тежест мускулите в долната част на крака атрофират (намаляват по размер и стават слаби) и реакциите за баланс често намаляват. Тази слабост може да повлияе на способността да ходите, да се качвате по стълби или да се движите по неравни терени.

Физиотерапията помага да подобрите силата на мускулите на пръстите, глезена и долната част на крака като се съсредоточите върху упражненията за съпротивление насочени към тези области. Проприоцептивното обучение също се използва за повишаване на стабилността когато започнете да се движите повече.

Обикновено се създава програма за домашни упражнения. Дейностите ще напредват и ще стават по - предизвикателни тъй като силата и балансът се подобряват от седмица на седмица.

Възстановяването след операция на бунион може да бъде дълъг процес и физическата терапия може да бъде от решаващо значение за възстановяване на мобилността докато кракът заздравява.

С течение на времето Вашият терапевт може също така да включи по - специфични за спорта кондиционни тренировки и упражнения в рехабилитацията, ако връщането към бягане, скачане или упражнения е ваша цел.

Докато болезненият бунион може да направи всяка стъпка която предприемате да изглежда предизвикателна операцията може да бъде полезна за разрешаване на симптомите. Важно е да запомните обаче, че операцията е само първата стъпка във Вашето възстановяване. Физиотерапията която получавате след процедурата често е от решаващо значение, за да Ви помогне да си върнете независимостта и да се върнете към дейностите които обичате.

Ако искате помощ при намирането на опитен терапевт или имате въпроси относно не забравяйте да говорите с Вашия хирург преди операцията на буниона.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се