10-те най-разпространени проблема със стъпалата

8745
10-те най-разпространени проблема със стъпалата

Краката понасят ежедневно последици от ходене, бягане, скачане или катерене, така че естествено са обект на много различни видове проблеми. От наранявания до възпаление, различни фактори и неразположения могат да доведат до проблеми със стъпалата. Стъпалата са изградени от 26 кости, което ги прави една от най-сложните области на тялото. Въпреки това според Колежа по подиатрия човек ще измине път приблизително еквивалентен на шесткратна обиколка на света. Неправилната обувка, диабетът и стареенето са едни от най-важните фактори за проблемите с краката.

Кои са най-често срещаните проблеми с краката?

1. Атлетично стъпало. Най-често се причинява от ходене във влажни места. Атлетичното стъпало е гъбична инфекция на кожата, която обикновено се намира между пръстите на краката. Инфекцията обаче може да се разпространи и да причини значителен дискомфорт, сърбеж и дори болка.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Причини. Най-често смe изложени на гъбичките, които причиняват атлетично стъпало във фитнес залите, душове или басейни където хората се разхождат боси. Гъбичките обикновено се благоприятстват от топлина и влага. Носенето на топли и влажни обувки може да доведе до растеж и разпространение на гъбичките. Състоянието е силно заразно и може да се разпространи в други области на кожата, включително ръцете, слабините и скалпа.

Симптоми. Атлетичното стъпало причинява сърбеж, напукване, образуване на мехури и лющене на краката. __Състоянието обикновено започва между четвъртия и петия пръст, след което се разпространява. М__оже да развие и пукнатини в петите или кожата на пръстите.

Лечение. Човек трябва да поддържа краката си чисти и сухи и да ги подсушава с отделна кърпа. Противогъбични препарати се предлагат в повечето аптеки като спрейове, прахове или лосиони за нанасяне върху краката. Ако гъбичките се разпространяват или влошават след лечението трябва да посети лекар, който може да предпише перорални противогъбични лекарства за това състояние.

2. Буниони (твърда подутина, образувана от нарастване на костта в долната част на големия пръст на крака). Те са аномалии на стъпалата, които карат да се развие подутина на ставата на големия пръст. Това може да накара големия пръст да се обърне леко навътре.

Причини. Жените са по-склонни да имат буниони поради повишен натиск от тесни обувки. Тесните обувки оказват натиск върху метатарзофалангеалната става където костта на крака се среща с костта на палеца на крака. Наличието на фамилна анамнеза за буниони също е рисков фактор. Освен това някои състояния, включително ревматоиден артрит или полиомиелит увеличават вероятността от развитие на бунион.

Симптоми. Проявяват се един или повече симптоми:

 • видима подутина отстрани на стъпалото
 • изнеженост върху или около големия пръст на крака
 • калус (костна тъкан) или царевица върху костта под палеца на крака
 • затруднено движение на палеца на крака
 • болка в палеца на крака при ходене

Лечение. Консервативните методи за лечение обикновено подобряват симптомите. Трябва да се носят подходящи обувки без високи токчета. Също така може да се използва подложка за буниони, която предпазва буниона от допълнителен натиск. Прилагането на лед за 10-минути или покриване с пакет с лед също може да намали възпалението. Лекар подиатър специализиран в грижа за краката може да предпише изработени по поръчка вложки за обувки или шина, която може да изправи големия пръст на крака. Ако бунионът не отшуми и причинява продължителна болка, той може да избере операция, за да го коригира.

3. Диабетна невропатия. Хората с диабет са по-податливи на колебания в кръвната захар. Диабетната невропатия не е едно състояние, а група състояния, които причиняват увреждане на краката поради диабет.

Причини. С течение на времето високите нива на кръвната захар могат да увредят нервите особено тези в краката. Други фактори могат да влошат това увреждане на нервите като например тютюнопушене, алкохолизъм или анамнеза за диабетна невропатия в семейството.

Симптоми. Включват изтръпване и болка в краката. Това може да допринесе за по-голям риск от порязвания или наранявания на краката поради липса на чувствителност.

Лечение. Поддържането на добро здраве и контрол на кръвната захар може да помогне на човек да лекува диабетната невропатия. Въпреки, че лекарят не може да обърне увреждането на нервите може да препоръча лечение, за да предотврати влошаването му.

4. Врастнали нокти на краката. Причиняват дискомфорт и могат да се инфектират, ако не се лекуват. Появяват се когато нокътът започне да расте в жлеба на нокътя, което може да причини значителна болка и дискомфорт.

Причини. Носенето на лошо прилепнали обувки обикновено причинява врастнали нокти. Натискът от обувки, които са прекалено тесни може да окаже допълнителен натиск върху пръстите. Други причини включват ноктите на краката, които не са изрязани правилно, травма на краката поради активност включително бягане. Наличието на фамилна анамнеза за врастнали нокти също може да увеличи риска.

Симптоми. Врастналите нокти на краката причиняват зачервяване, подуване, болка или дори загнояване от нокътя на крака, което може да означава, че има инфекция.

Лечение. Има няколко начина за лечение и профилактика на врастнали нокти:

 • Измиване на краката с антибактериален сапун и поддържане на чистота и сухота
 • Изрязване на ноктите на краката след баня, когато ноктите са меки
 • Избягвайте да режете ноктите в заоблена форма, тъй като това може да увеличи риска от вътрешен растеж
 • Носете обувки, които стоят добре и нямат заострен връх

Ако нокътът на крака е заразен или грижите в домашни условия не подобряват състоянието посетете подиатрист или ортопедичен хирург. Може да се наложи да премахнат част от нокътя на крака и да предпишат антибиотици за лечение на инфекцията.

5. Плантарен фасцит. Най-честата причина за болка в петата. Възпалително състояние, което обикновено няма ясна причина. Лекарите наричат ​​това състояние идиопатичен плантарен фасциит. Възниква когато плантарната фасция в долната част на стъпалото се възпалява. Тази съединителна тъкан е отговорна за поддържането на свода на стъпалото.

Причини. Рисковите фактори включват:

 • затлъстяване
 • много висок свод на стъпалото
 • стегнати мускули на прасеца
 • дейности, които повтарят многократно петата, като бягане

Симптоми. Плантарният фасциит кара човек да изпитва болка в долната част на петата. Тази болка обикновено е по-лоша първо сутрин когато ставате от леглото. Болката също се влошава при активност.

Лечение. Повечето хора могат да се справят с плантарен фасциит с домашно лечение. Почиването на крака и поставянето на лед може да намали възпалението. Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) могат да помогнат за справяне с болката. Разтягането на крака внимателно преди и след физическа активност, както и през целия ден може да помогне за намаляване на болката в петата. Носенето на поддържащи обувки също може да облекчи състоянието.

Ако плантарният фасциит не се подобри с тези методи може да се включи физикална терапия или консултация с подиатрист или ортопедичен хирург за по-нататъшно лечение. Може да се препоръчат стероидни инжекции за намаляване на възпалението или стелки, за да се осигури допълнителна подкрепа на петата.

6. Мехури. Потните крака правят образуването на мехури по-вероятно. Те са често срещано явление и повечето хора ги изпитат в даден момент от живота си. Често се появяват след продължително ходене или бягане особено , ако краката са се изпотили илиносене на обувки, които не стоят правилно. Мехурите са повдигнати джобове, пълни с течност и обикновено не представляват сериозно безпокойство. Най-добре е да не пукате мехурите оставяйки ги да се излекуват сами. Поставянето на превръзка може да осигури облекчение. Ако мехури се появяват редовно говорете с лекар.

7. Мазоли. Петна от удебелена кожа, които често се срещат на стъпалата на краката или пръстите. Обикновено не са безболезнени в началото. Тези зони се образуват, за да предпазят кожата и да спрат тялото да не образува мехури__.__ Може да бъдат причинени от буниони или неподходящи обувки. С течение на времето могат да станат болезнени и трябва да бъдат лекувани. Препаратти за мазане облекчават натиска върху мазола и позволяват да заздравее. В някои случаи лекарят може да препоръча хирургично отстраняване.

8. Шип в петата. Израстък от калций, който се развива между петата кост и свода на стъпалото. За много хора няма симптоми, но за други това може да бъде болезнено и да причини възпаление. Това не е състояние, което може лесно да бъде диагностицирано и изисква медицинско изображение за потвърждение. Причинява се от дългосрочно натоварване на мускулите и връзките, артрит, наднормено тегло, обувки с лоша конструкция или износени обувки. Лечението може да включва студен компрес, инжекции на противовъзпалителни лекарства, лекарства за болка без рецепта, почивка и вложки за обувки.

9.Пръст-чукче (пръст, който е сгънат при средната става). Например първият пръст е насочен нагоре, а вторият пръст е насочен надолу. Понякога това състояние е налице от раждането, друг път се появява внезапно. За някои хора не причинява дискомфорт, за други може да е болезнено. Палецът на нокът може да е признак за други състояния, включително диабет, ревматоиден артрит и церебрална парализа. Лечението може да включва шини, подходящи обувки, упражнения, някои лекарства и понякога хирургическа намеса.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОРТОПЕД С ОТСТЪПКА ТУК!

10. Метатарсалгия (болка в метатарзалната част, която е в долната част на пръстите). Може да се появи след упражнения с голям удар или поради носене на лошо прилепнали обувки, но могат да бъдат признак за основно състояние. Зоната между пръстите на краката и свода на крака може да се почувства вцепенена с периодични остри болки сякаш в обувката има камък. Симптомите могат да се влошат с течение на времето. Леченията обикновено включват почивка, прилагане на пакет с лед и по-удобни обувки. Ако болката не се подобри или се влоши е важно да посетите лекар.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се