11 най-добри начина за облекчаване Синдрома на неспокойните крака

13628
11 най-добри начина за облекчаване Синдрома на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака (RLS) известен също като болест на Willis-Ekbom е състояние, което причинява дискомфортни усещания най-често в краката. Тези усещания са описани като изтръпване, мравучкане и предизвикват непреодолимото желание да се движат засегнатите крайници.

Симптомите на RLS обикновено се появяват когато човек седи, почива или спи и често се случва през нощта. Движенията причинени от RLS се наричат ​​периодични движения на крайниците по време на сън (PLMS). Поради тези движения RLS може да причини сериозни проблеми със съня.

Някои хора имат първичен RLS, който няма известна причина. Други имат вторичен RLS, който обикновено се свързва с нервни проблеми, бременност, дефицит на желязо или хронична бъбречна недостатъчност.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За повечето хора с RLS симптомите са леки. Но ако симптомите са умерени до тежки, RLS може да окаже голямо влияние върху Вашия живот.

Може да Ви попречи да спите достатъчно и по този начин да предизвика значителен дискомфорт, проблеми с ежедневното функциониране като фокуса и мисленето през деня, работата и социалните дейности. В резултат на тези проблеми RLS може да доведе до тревожност и депресия. И колкото по-дълго имате състоянието може да се влоши като дори се разпространи в други части на тялото например ръцете.

Поради ефектите, които RLS може да има върху начина на живот лечението е важно. Методите за лечение са различни. Например някои изследователи предполагат, че RLS се причинява от проблеми с мозъчния химикал допамин, докато други предполагат, че това е свързано с лоша циркулация.

Най-ефективните лечения за RLS

Можете да обсъдите с Вашия лекар, който да Ви помогне да създадете план за лечение, за да облекчите симптомите на RLS.

1. Изключване на потенциални причини. Въпреки, че RLS може да бъде свързан с фактори, които до голяма степен са извън Вашия контрол като генетика или бременност от значение може да са и други фактори. Например ежедневни навици, лекарства, които приемате, здравословно състояние или други причини.

Навици. Употребата на кофеин, алкохол и тютюн може да влоши симптомите на RLS. Ограничаването на тези вещества може да помогне за намаляване на симптомите на RLS.

Лекарства. Някои лекарства могат да причинят или влошат симптомите на RLS. Примерите включват:

 • антихистамини
 • лекарства против гадене
 • антипсихотични лекарства
 • литий (литобид)
 • селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRIs)
 • трициклични антидепресанти

Уверете се, че Вашият лекар знае за всички лекарства, които приемате както по лекарско предписание, така и без рецепта. Обсъдете дали може да влошат RLS особено, ако приемате някое от изброените по-горе лекарства.

Здравни състояния. Установено е, че някои здравословни състояния са свързани с RLS. Крайният стадий на бъбречно заболяване и увреждане на нервите от диабет са свързани с RLS. Желязодефицитната анемия също има силна връзка с RLS. Трябва да обсъдите с Вашия лекар как здравна Ви история може да повлияе на RLS, особено ако имате някое от тези състояния.

Други фактори

Някои хора твърдят, че консумацията на много захар или носенето на тесни дрехи влошава техните симптоми на RLS. Въпреки, че няма много изследвания за тези връзки може да искате да приложжите някои опити и грешки, за да видите какво ще влияе на Вашите собствени симптоми.

2. Здравословни навици за сън. Наличието на добри навици за сън е препоръчително за всеки, но може би особено за хора, които имат проблеми със съня, като тези с RLS. Докато по-добрият сън може да не разреши симптомите на RLS, това може да ви помогне да компенсирате загубата на сън, от която страдате поради Вашето състояние. Опитайте следните съвети, за да направите съня си възможно най-спокоен и ползотворен:

 • Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден
 • Поддържайте стаята за сън хладна, тиха и тъмна
 • Сведете левизора и телефона до минимум в спалнята си
 • Избягвайте електронните екрани за два до три часа преди да заспите
 • Синята светлина от тези екрани може да наруши циркадния ритъм, който Ви помага да поддържате естествен цикъл на сън

Въпреки, че може да не разрешат симптомите на RLS здравословните навици на съня могат да го подобрят и да помогнат за компенсиране на някои от ефектите на RLS.

3. Добавки с желязо и витамини. Счита се, че дефицитът на желязо е една от основните причини за RLS. Няколко проучвания показват, че добавките с желязо могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Кръвен тест може да провери за дефицит на желязо. Ако имате положителен тест за дефицит на желязо Вашият лекар може да препоръча перорални добавки с желязо. В някои случаи може да е необходимо интравенозно желязо. Освен това дефицитът на витамин D може да бъде свързан с RLS. Проучване от 2014 г. установява, че добавките с витамин D, C или E намаляват симптомите на RLS при хора с RLS и дефицит на витамин D. Вашият лекар може да Ви каже дали изпробването на добавки би било добра идея за вас.

4. Упражнения. Упражнението може да Ви помогне да се почувствате по-добре, ако имате RLS. Умерените упражнения могат да помогнат за облекчаване на леките симптоми на RLS. Проучване от 2006 г. на 23 души с RLS установява, че аеробните упражнения и тренировките за по-ниско съпротивление на тялото правени три пъти седмично в продължение на 12 седмици, значително намаляват симптомите на RLS. Активността може да помогне за подобряване на съня упражненията изглеждат естествени за хората с RLS. Упражнявайте се умерено. Не тренирайте до болка, тъй като това може да влоши симптомите на RLS. Предвид ползите за намаляване на симптомите на RLS и подобряване на съня редовното упражнение е добър навик за развиване за хора с RLS.

5. Йога и стречинг. Подобно на други видове упражнения йога и упражненията за разтягане са показали, че имат ползи за хората с RLS. Осемседмично проучване от 2013 г. на 10 жени установява, че йога помага за намаляване на техните симптоми на RLS. Също така помогна за подобряване на настроението и намаляване на нивата на стрес, което от своя страна може да подобри съня. Като се имат предвид тези резултати добавете малко разтягане на прасеца и горната част на крака към ежедневието си.

6. Масаж. Масажирането на мускулите на краката може да помогне за облекчаване на симптомите на RLS. Симптомите на RLS отслабват след масажни процедури и започват да се връщат едва две седмици след приключване на режима на масаж при проведено проучване.Повишеното освобождаване на допамин причинено от масаж може да е причина за ползите. Също така е доказано, че масажът подобрява кръвообращението, така че това може да е причина за ефектите му върху RLS. Като допълнителен бонус масажът може да помогне за релаксация и така да помогне за подобряване на съня. Масажът на краката е лесен и релаксиращ и може да помогне за облекчаване на симптомите на RLS.

7. Лекарства с рецепта. Лекарството е ключово лечение за умерено до тежко RLS. Допаминергичните лекарства обикновено са първите предписани лекарства. Те са ефективни при облекчаване на симптомите на RLS, но могат да причинят странични ефекти и други проблеми. Други видове лекарства също могат да помогнат за облекчаване на симптомите на RLS, без да причиняват същите тези проблеми.

Допаминергичните лекарства увеличават освобождаването на допамин в мозъка.Допаминът е химикал, който помага за нормалните движения на тялото. Допаминергичните лекарства вероятно помагат за облекчаване на симптомите на RLS, поради това, че състоянието е свързано с проблеми в производството на допамин в организма. Вашият лекар вероятно ще предложи едно или повече лекарства. Допаминергичните лекарства обикновено са основното лечение за RLS, но поради това, че могат да причинят странични ефекти се прилагат внимателно.

8. Обвиване на крака. Доказано е, че увиването на крака помага за облекчаване на симптомите на RLS. Специалният начин наричан restiffic обвиване на крака оказва натиск върху определени точки в долната част на крака. Налягането изпраща съобщения до мозъка, който реагира като казва на мускулите засегнати от RLS, да се отпуснат.

9. Пневматична компресия. Технология, която използва ръкав, който преминава през крака Ви и се надува като леко притиска и освобождава крайника. В болницата обикновено се използва пневматично компресиращо устройство за подобряване на циркулацията и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Подобрената циркулация може да е и причината поради която пневматичната компресия помага за облекчаване на симптомите на RLS. Някои изследователи смятат, че причина за RLS са ниските нива на кислород в крайниците. Те смятат, че тялото реагира на този проблем като увеличава кръвообращението чрез мускулните контракции, които се случват когато човекът движи крайника си.

10. Вибрираща подложка. Може да не облекчи симптомите на RLS, но да Ви помогне да спите по-добре. Използвайте вибриращата подложка докато сте в покой или спите. Поставяте върху засегнатата област например крака си и я настройте на желаната интензивност на вибрациите. Подложката вибрира за 30 минути и след това се изключва. Идеята е, че вибрациите осигуряват "контрастимулация". Тоест отменят неприятните усещания причинени от RLS, така че Вие ​​усещате вибрациите вместо симптомите.

11. Близка инфрачервена спектроскопия (NIRS). Неинвазивно лечение, което може да помогне за облекчаване на симптомите на RLS. При NIRS се използват светлинни лъчи с дълги вълни за проникване в кожата. Светлината кара кръвоносните съдове да се разширяват, увеличавайки циркулацията. Теория твърди, че RLS се причинява от ниски нива на кислород в засегнатата област. Смята се, че повишената циркулация причинена от NIRS повишава това ниво на кислород помагайки за облекчаване на симптомите на RLS. Няколко проучвания са намерили това лечение за ефективно.

Други възможни лечения

Топли и студени процедури. Въпреки, че няма много изследвания подкрепящи използването на топлина и студ за облекчаване на симптомите на RLS много здравни организации го препоръчват. Предлагат да си вземете топла или студена вана преди лягане или да приложите топли или студени пакети на краката си. Симптомите на RLS при някои хора се влошават от студ, докато други имат проблеми с топлината.

Повтаряща се транскраниална магнитна стимулация (rTMS). Неинвазивна процедура, която обикновено се използва за лечение на депресия може да бъде полезна за облекчаване на симптомите на RLS. Изпращат се магнитни импулси към определени области на мозъка. Не е напълно ясно защо rTMS може да помогне за облекчаване на симптомите на RLS. Една от теориите е, че импулсите увеличават освобождаването на допамин в мозъка. Друга теория предполага, че rTMS може да помогне за успокояване на хиперарозата симптоми на (посттравматичното стресово разстройство) в части на мозъка, които са свързани с RLS.

Транскутанна електрическа нервна стимулация (TENS). Устройството изпраща малки електрически токове към части от тялото, за да облекчи болката. Няма много изследвания за използването на TENS за лечение на RLS, но може да работи. Подобно на вибрационната подложка тя използва контрастимулация. Проучване показа, че редовното използване на TENS заедно с вибрационно лечение напълно облекчава симптомите.

Акупунктура. Може да бъде полезна при лечението на много здравословни състояния и RLS е едно от тях. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърди акупунктурата като надеждно лечение на RLS.

Операция за разширени вени. За хора с определени проблеми с кръвообращението хирургията може да бъде най-ефективното лечение. Разширените вени са разширени кръвоносни съдове най- често в краката, които се препълват с кръв. Това повишено количество кръв може да доведе до повърхностна венозна недостатъчност, което означава, че тялото не може правилно да циркулира кръвта.В резултат на това кръвта се натрупва в краката. Отново са необходими повече изследвания на тази операция като лечение на RLS.

Вашият лекар може да предостави повече информация за всяко от тези лечения и кое е добър избор за Вас. Имайте предвид, че това, което работи за един човек, може да не работи за друг и може да се наложи да опитате няколко различни лекарства или лечения. Продължавайте да опитвате, докато намерите подходящия за Вас план за лечение.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се