Функциите на кръвта и възможни кръвни заболявания

2508
Функциите на кръвта и възможни кръвни заболявания

Кръвта е комбинация от плазма и клетки, които циркулират през цялото тяло. Специализирана телесна течност, която доставя основни вещества на цялото тяло като кислород, хранителни вещества и хормони. Също така отстранява отпадъците от клетките в тялото и участва в редица други жизненоважни процеси.

Хематолозите работят за идентифициране и предотвратяване на заболявания на кръвта и костния мозък, както и изучават имунната система, съсирването на кръвта и вените и артериите.

Кръвните групи се категоризират въз основа на антителата и антигените в клетката. Получаването на несъвместимо даряване на кръв може да доведе до фатални усложнения.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Анемията, ракът на кръвта и съсирването са всички потенциални нарушения на кръвта.

Структура на кръвта

Кръвта пътува по кръвоносните съдове, за да достигне до всяка система на тялото и да изпълни основните му функции. Кръвта се състои от плазма, червени и бели кръвни клетки и тромбоцити. Кръвната плазма представлява приблизително 55 процента от кръвта при хората. Плазмата е 92 % вода, а останалите 8 % включват:

Останалите 45 процента от кръвта се състоят главно от червени и бели кръвни клетки и тромбоцити. Всички те имат жизненоважна роля за поддържане на функционирането на кръвта ефективно.

Червени кръвни клетки или еритроцити (RBC): Те са оформени като леко вдлъбнати сплескани дискове и транспортират кислород до и от белите дробове. Хемоглобинът е протеин, който съдържа желязо и транспортира кислорода. Продължителността на живота на червените кръвни клетки е 4 месеца и организмът ги замества редовно. Удивително е, че тялото ни произвежда около 2 милиона кръвни клетки всяка секунда.

Бели кръвни клетки или левкоцити: Белите кръвни клетки съставляват по-малко от 1 процент от съдържанието на кръвта и формират жизненоважна защита срещу болести и инфекции. По-високите или по-ниските нива извън референтните стойност на белите кръвни клетки може да са показател за заболяване.

Тромбоцитите: Те взаимодействат с протеините за съсирване, за да предотвратят или да спрат кървенето.

Червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите се произвеждат в костния мозък преди да влязат в кръвния поток. Плазмата е предимно вода, която се абсорбира от приетата храна и напитки от червата. В комбинация те се задвижват през цялото тяло от сърцето и се пренасят от кръвоносните съдове.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПКК С ОТСТЪПКА ТУК!

Функции на кравта

Кръвта има редица функции, които са от основно значение за оцеляването, включително:

  • доставя кислород до клетки и тъкани
  • осигуряване на основни хранителни вещества за клетките като аминокиселини, мастни киселини и глюкоза
  • премахване на отпадъчни вещества като въглероден диоксид, урея и млечна киселина
  • защита на тялото от инфекция и чужди тела. Белите кръвни клетки защитават тялото от инфекции, чужди материали и анормални клетки
  • транспортиране на хормони от една част на тялото до друга
  • предаване на съобщения и завършване на важни процеси
  • регулиране на нивата на киселинност (pH) и телесна температура
  • изпълване с кръв на части от тялото когато е необходимо. Например ерекция на пениса като отговор на сексуална възбуда

Тромбоцитите в кръвта позволяват съсирването или коагулацията на кръвта. Когато възникне кървене,тромбоцитите се групират, за да създадат съсирек. Съсирекът спира кървенето, както и помага да се предпази раната от инфекция.

Кръвните групи

Кръвните групи категоризират кръвта въз основа на наличието и отсъствието на определени антитела. Също се вземат предвид антигените на повърхността на кръвните клетки. Антителата са протеини в плазмата, които алармират имунната система за наличието на потенциално вредни чужди вещества. Имунната система ще атакува заплахата от заболяване или инфекция. Антигените са протеинови молекули на повърхността на червените кръвни клетки.

При кръвопреливане или трансплантация кръвната група на даден човек е от изключително значение. Антителата ще атакуват нови кръвни клетки, ако имат неразпознат антиген и това може да доведе до животозастрашаващи усложнения.

Хората могат да имат една от четирите основни кръвни групи. Всяка от тези групи може да бъде Rhd положителна или отрицателна образувайки осем основни категории.

Група А положителна или А отрицателна: Антигени се намират на повърхностите на кръвните клетки. В плазмата се откриват анти-В антитела.

Група B положителна или В отрицателна: А антигените се намират на повърхностите на кръвните клетки. В плазмата се намират антитела против А.

Група AB положителна или AB отрицателна: А и В антигени се намират на повърхностите на кръвните клетки. Няма антитела в плазмата.

Група 0 положителни и 0 отрицателни: Няма антигени, открити по повърхностите на кръвните клетки. Както анти-В, така и анти-А антитела се намират в плазмата.

Кръв от група 0 може да се дарява на хора с почти всяка кръвна група, а хората с група AB + кръв обикновено могат да получават кръв от всяка група. Говорете с Вашия лекар, за да разберете Вашата кръвна група.

Кръвните групи са важни по време на бременността. Ако жената например има RhD отрицателна кръв, но нейният плод наследява RhD положителна кръв от бащата ще е необходимо лечение, за да се предотврати състояние, известно като хемолитична болест на новороденото (HDN).

Нарушения

Разстройствата и заболяванията на кръвта могат да бъдат опасни. Те могат да се разпространяват бързо по време на кръга на кръвния поток около тялото и да нарушат многото функции подпомагани от кръвта. Най-често срещаните кръвни заболявания са:

Анемия: Недостиг на червени кръвни клетки или хемоглобин в кръвта. В резултат клетките не транспортират кислорода ефективно и симптомите могат да включват умора и бледа кожа.

Кръвни съсиреци: Те могат да бъдат жизненоважни за процеса на заздравяване на рани и наранявания. Някои съсиреци обаче се коагулират вътре в кръвоносен съд и създават запушване. Те също могат да се изтласкат и да се придвижат през сърцето към белите дробове, което води до белодробна емболия. Съсиреците могат да бъдат фатални.

Рак на кръвта: Левкемия, миелом и лимфом са видове рак на кръвта. Мутиралите кръвни клетки се разделят неконтролируемо без да умират в нормалната точка от жизнения цикъл на клетката.

Ако се подозират симптоми на кръвно заболяване има вероятност лекарят да бъдат насочени пациента към хематолог - специалист по кръвни заболявания.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет изследвания "Милаб Стандарт", за 26.90 лв., от СМДЛ "Милаб"

Пакет изследвания "Милаб Стандарт", за 26.90 лв., от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково

72 закупени
-16%
31,90 лв.
26,90 лв.
Пакет АНЕМИЯ от Лаборатории "Кандиларов"

Пакет АНЕМИЯ от Лаборатории "Кандиларов"

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

185 закупени
-31%
108,80 лв.
75,00 лв.
Пакет "Анемия" за 12 лв. от СМДЛ "Надежда 1"
-33%
18,00 лв.
12,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се