20 интересни факта за кръвта! Какво не знаете за нея?

23819
20 интересни факта за кръвта! Какво не знаете за нея?

Кръвта е тази течна съставка на нашия организъм, благодарение на която се транспортират всички нужни и ненужни вещества. Състои се от течна част (плазма) и формени елементи (кръвни клетки). Кръвта е съединителна тъкан и като всяка една има ключови и жизнено важни функции в организма. Чрез нея се транспортират кислород и хранителни вещества до тъканите и се елиминират ненужните продукти на метаболизма, за да може тялото да се освободи от тях.

В тялото на един 75 килограмов възрастен човек има около 5 литра кръв. Средно тя представлява между 6% и 8% от теглото. По-голямата част от кръвта се движи по кръвоносните съдове, а останалата се съхранява в кръвните депа - черен дроб, слезка, кожа.

Кръвта е изградена от плазма и от кръвни клетки. Плазмата представлява жълтеникава течност, която е богата на вода, белтъци, глюкоза, фибриноген и други фактори на кръвосъсирването, ензими, хормони. Кръвният серум е с абсолютно същият състав, но в него липсват фибриноген и другите фактори на кръвосъсирването. Кръвните клетки биват еритроцити (участват в транспорта на кислород чрез хемоглобина), левкоцити - неутрофилни, базофилни, еозинофилни левкоцити, моноцити и лимфоцити (те са част от имунната система и предпазват организма от инфекции) и тромбоцити (участват в кръвосъсирването и образуването на тромби и съсиреци).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Интересни факти за кръвта в ЦИФРИ. На една червена кръвна клетка (еритроцит) са й необходими 30 секунди, за да направи една пълна обиколна на цялото тяло. Това означава, че за 30 секунди кръвните клетки изминават 113 000 километра, тъй като това е общата дължина на кръвоносните съдове в човешкия организъм.

Всяка година биват изхвърляни около 1,3 млн. банки с донорска кръв, защото срока на годност на кръвта е 40 дни и в този период голяма част от дарителските банки не успяват да бъдат употребени.

Всяка една червена кръвна клетка живее 120 дни, след което постъпва в слезката където се разрушава. Костният мозък произвежда нови еритроцити на място на загиналите и по този начин се поддържа баланс.

Една капка кръв съдържа 10 000 бели кръвни клетки и 250 000 тромбоцита. 1 унция кръв (28, 3495 грама) съдържа 150 млрд еритроцити, а в 1 донорска банка с кръв се съдържат около 2,4 трилиона еритроцити.

Количеството на кръвта в организма на едно новородено дете е 1 чаена чаша. При възрастните количеството на кръвта е между 6% и 8%, приблизително 5 литра.

Всяка година се събират над 108 млн. донорски банки с кръв. Въпреки това нуждите от кръв са 9 пъти по-големи от преди. Наблюдава се тенденция, според която нуждите от кръв са по-големи в по-развитите страни в сравнение с останалите.

В тялото се съдържат около 0.2 грама злато, което циркулира с кръвта. В кръвта на 40 000 човека се съдържа достатъчно количество злато, за да бъде направен 8-грамов златен сувенир.

По време на бременност кръвта се увеличава с 50%, за да може да достига достатъчно кръв до матката и плацентата, които се грижат за изхранването на плода.

Интересни ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ за кръвта.

В миналото хемотрансфузиите са се правили през устата от донор на рецепиент, докато не е станало ясно, че ензимите в стомаха разграждат кръвта и всъщност този метод на приложение е абсолютно неуспешен.

Чували ли сте за това, че кокосовото мляко било близко по състав с кръвната плазма? По време на втората световна война кокосовото мляко е било използвано за венозни инфузии при пациенти, които са претърпели големи кръвозагуби и при които физиологичните разтвори и серуми не успявали да заместят загубите. Тези опити не подобрявали състоянието на пациентите и били преустановени.

Първата успешна хемотрансфузия е направена през 1665 година между две кучета. След това се прилага и при пациенти.

Интересни факти за кръвта през очите на БИОЛОГИЯТА.

реклама

Какво представляват гнойните материи? Това са мъртви бели кръвни клетки, които са се борили с някаква инфекция, и мъртви бактерии.

Кръвта има различни нюанси на червения цвят в зависимост от съдържанието й на кислород. Наситената на кислород кръв, която излиза от сърцето и се насочва към тъканите, е с алено червен цвят и е по-светла. Кръвта, която вече е отдала кислорода и е по-бедна на него се насочва към сърцето и е с по-тъмен цвят.

Защо вените ни изглеждат сини? Защото през кожата преминават различни лъчи с различна дължина на вълната, което прави така, че вените да изглеждат сини.

След удар или травма се получават разкъсвания на кръвоносните съдове и в резултат на това - хематоми (кръвонасядания). Първоначално те са с червен или синьо-лилав цвят (заради хемоглобина). След това поради разграждането на хемоглобина те стават зелени (биливердин) и накрая жълти (билирубин), след което отминават и кожата възстановява бледо розовия си цвят.

Замисляли ли сте се защо носът ви започва да тече когато навън е студено? Една от основните функции на носната лигавица е да затопля вдишания въздух. При ниски температури се увеличава кръвообращението на носната лигавица, за да може това да се случи. Увеличеният кръвоток и разширените кръвоносни съдове са причина също за увеличената продукция на мукус.

Интересни факти за кръвта и ЖИВОТНИТЕ.

Различните видове животни имат различен цвят на кръвта. Например някои омари, змии и паяци имат синя кръв, защото в нея се съдържа хемоцианин, а той съдържа мед. Някои пиявици имат зелена кръв, а някои морски червеи - виолетова.

Когато пиявиците смучат кръв, те отделят антикоагулантни, анестетични и бактериостатични вещества, които позволяват на кръвта да остане течна, не създават болкови усещания у жертвата и предпазват от развитието на инфекции.

При човека има 4 основни кръвни групи, а при кравите те са 800.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Липиден профил, за 8.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Липиден профил, за 8.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

100 закупени
-48%
16,50 лв.
8,50 лв.
Пакет изследвания "Милаб Стандарт", за 26.90 лв., от СМДЛ "Милаб"

Пакет изследвания "Милаб Стандарт", за 26.90 лв., от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Димитровград, Панагюрище

73 закупени
-16%
31,90 лв.
26,90 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се