ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР! Кои са задължителните ваксинации за деца и възрастни?

40583
ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР! Кои са задължителните ваксинации за деца и възрастни?

Ваксините са огромен напредък в развитието на медицината. Благодарение на тях са елиминирани или поне ограничени редица опасни и смъртоносни инфекциозни заболявания. Важно е да се знае следното: щом има създадена ваксина срещу дадено заболяване, то ИМА СЕРИОЗНА ПРИЧИНА ЗА ТОВА! Най-често тези причини са тежко протичащи инфекции с последващи значими усложнения, масова висока смъртност или тежки вътреутробни малформации при заразяване на бременна жена.

Ваксините създават траен имунитет срещу инфекциозни причинители. Това става чрез инжектиране на антигени, които притежават бактериите или вирусите, срещу които е ваксината или чрез инжектиране на омаломощени патогени, които НЕ МОГАТ да причинят заболяване! Когато имунната система вече веднъж се срещне с дадени микроорганизми, тя изработва антитела срещу тях и при повторна среща реакцията на тялото е мълниеносна и заболяване не може да настъпи. Това е начина, по който действат ваксините: създават защита чрез паметта на имунната система и образуваните антитела. Това гарантира унищожаване на патогените при повторна среща. Защо това не се случва още при първия контакт с патогена? Защото е нужно време (3 седмици), за да се образува достатъчно висок титър на антитела, които да повлияят заболяването. А когато те вече се образуват, заболяването се е развило напълно. Ето затова има задължителен имунизационен календар, който трябва да се спазва. По този начин се държат под контрол много сериозни инфекциозни заболявания.

Виж Лабораторни изследвания с големи отстъпки в ТОП Лаборатории!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР

24 часа след раждането
Ваксина срещу хепатит Б. Тя е създадена по рекомбинантна технология. Съдържа антигени от хепатитния вирус, но не и самия патоген. Прилагат се 0,5ml мускулно.

48 часа след раждането
Ваксина срещу туберкулоза (БЦЖ). Съдържа изсушени след предварително замразяване и запазени под вакуум живи бактерии. Прилагат се 0,1ml вътрекожно.

Втори месец
Ваксина против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемуфилус инфлуенце тип В, хепатит В (първи прием). Ваксината е шесткомпонентна и е придобита чрез използването на различни технологии: рекомбинантна, инактивиране на патогени, конюгация на антигени. Прилагат се 0,5ml мускулно.
Ваксина против пневмококи (първи прием). Ваксината е конюгирана. Изработена е чрез конюгация на антиген, който предизвиква слаба имунна реакция с антиген, който предизвиква силна такава. Прилагат се 0,5ml мускулно.

Трети месец
Реимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемуфилус инфлуенце тип В, хепатит В (втори прием).
Реимунизация против пневмококи (втори прием).

Виж Лабораторни изследвания с големи отстъпки в ТОП Лаборатории!

Четвърти месец
Реимунизация против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемуфилус инфлуенце тип В, хепатит В (трети прием).
Реимунизация против пневмококи (трети прием).

Седми месец
Проверка за наличие или липса на белег след ваксинация с БЦЖ. При липса на белег се прави проба Манту. Децата с отрицателни проби трябва да бъдат реваксинирани с БЦЖ.

реклама

Дванадесет месеца
Реимунизаация срещу пневмококи (четвърти прием), но не по-рано от 6 месеца след третия прием.

Тринадесет месеца
Ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Ваксината е жива атенюирана тривалентна. Прилагат се 0,5ml подкожно или мускулно.

Шестнадесет месеца
Реимунизация срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемуфилус инфлуенце тип В, хепатит В (четвърти прием). Не по-рано от 1 година след трети прием.

Шест години
Реимунизация срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемуфилус инфлуенце тип В, хепатит В (пети прием).

Седем години
Провежда се проба Манту, която ако е отрицателна се следва от реваксинация с БЦЖ.

Единадесет години
Провежда се проба Манту, която ако е отрицателна се следва от реваксинация с БЦЖ.

Дванадесет години
Реваксинация срещу морбили, паротит и рубеола. Реваксинация срещу тетанус и дифтерия.

Седемнадесет години
Реваксинация срещу тетанус и дифтерия. Провежда се проба Манту, която ако е отрицателна се следва от реваксинация с БЦЖ.

От 25-та година през 10 години
Реваксинация срещу тетанус и дифтерия.

Виж Лабораторни изследвания с големи отстъпки в ТОП Лаборатории!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се