Защо антибиотиците може да спрат да действат в близките години?

3219
Защо антибиотиците може да спрат да действат в близките години?

Темата за употребата на антибиотици е безкрайна и включва много и различни аспекти. Антибиотиците представляват антимикробни медикаменти, които убиват бактериите или спират тяхното развитие. По този начин лекуват бактериалните инфекции на всички органи и системи. Благодарение на антибиотиците драстично е намаляла смъртността от инфекциозни бактериални заболявания. През 1928 година бива откриван първият антибиотик (пеницилин) от Александър Флеминг и това поставя началото на антибиотичната ера.

Какво се случва през последните години?

Откриването на първия антибиотик и последващото създаване на нови молекули е огромен напредък в медицината. Започва борбата с бактериите и заболяванията, които причиняват. Борба с абсолютни успехи, благодарение на които се удължава животът на хората като се намаляват шансовете от смърт в резултат на инфекциозна болест. Употребата на антибиотиците е била ограничена. Били са предписвани от лекари за болни, които наистина имат нужда от тях. Но с годините нещата се промениха.

реклама

Какво се случва сега?

реклама

Към настоящия момент има реално съществуваща опасност от възвръщането на високата смъртност от инфекциозни заболявания. Защо? Употребата на антибиотици днес е в известна степен безконтролна. Всеки, който пожелае би могъл да се снабди с антибиотик от близката аптека, въпреки ограниченията с рецепти. До какво води честата и неконтролирана употреба на антибиотици? ДО РЕЗИСТЕНТНОСТ на микроорганизмите! Това е основният проблем. Когато бива прилаган даден антибиотик често и сред много хора, бактериите започват да еволюират с цел да се предпазят и да не бъдат убивани от това лекарство. Настъпват промени в тяхната клетъчна стена, което намалява или елиминира способността на конкретния антибиотик да я убие. По този начин бактериите стават резистентни към медикаментите. Добре, но има толкова много антибиотици - ще приложим друг. Да, има много антибиотици във фармацевтичната индустрия, но проблемът е, че микроорганизмите развиват резистентност и към останалите. През последните 20 години НЕ Е създавана нова антибиотична молекула, което означава, че човечеството прилага всичко възможно, с което разполага. Има резервни антибиотици за борба с свръхагресивни бактериални инфекции, към които също вече има резистентност. В настоящия момент са известни щамове бактерии, които са резистентни на ВСИЧКИ АНТИБИОТИЦИ до един. Това е проблем, защото борбата с тях става невъзможна. Дори в болнични условия, където се прилагат много антибиотици, се създават мултирезистентни щамове, които създават вътреболнични инфекции.

Идеята на ограничената употреба на антибиотиците е именно това - да се намали или забави резистентността на микроорганизмите.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се