Кога алтернативната медицина се превръща в най-големия ни враг?

11371
Кога алтернативната медицина се превръща в най-големия ни враг?

Зароди се един конфликт относно алтернативната и конвенционалната медицина, тъй като не малко хора започнаха да се обръщат към природните методи на лечение. Безспорно природата е най-естественото и най-близкото до нас самите и съответно има огромно положително влияние върху нас и здравето ни. Вместо да се съчетават алтернативните методи на лечение с традиционната медицина, се получи конфликт, който някак си доведе до крайностите. Раздели хората на "био", които се лекуват само алтернативно с билки, хомеопатия, енергийни практики и т.н. и на останалите, които се лекуват с "отровните" антибиотици и химии по аптеките. Като всяко едно нещо, дозата прави отровата.

Алтернативната медицина се доближава изключително много до естествената и натурална същност на човека. Още от древни времена са се използвали отвари от билки и компреси за лечение на тогава познатите заболявания. Медитацията е позната като метод за успокояване и изчистване на ума и съзнанието дълги години назад. Природата притежава изключително богатство от сила и лечебни свойства. Но нека си припомним какво се е случвало преди 100 години, когато медицината не е имала сегашните възможности… Хората са умирали дори от най-обикновени инфекции, защото не е бил създаден все още пеницилинът (първият антибиотик). В днешно време смъртността от инфекции е сведена до минимум, въпреки развиващата се резистентност на микроорганизмите. В миналото хората са умирали от заболявания, които днес са елиминирани благодарение на ваксините (вариола). Преди хората са умирали от какви ли не още заболявания, докато не се развие образната диагностика, за да може да се поставят диагнози и да се лекуват съвременно болестите…

Развитието на конвенционалната медицина има своя огромен принос към човечествотои не е редно тя да бъде крайно отричана с цел да се прибягва към лечение чрез алтернативните методи.

реклама

Благодарение на съвременната медицина са познати и лечими огромен брой заболявания и освен това активно се работи за подобряването на качеството на живот на болните хора. Когато човек си счупи крака, катастрофира, получи алергичен шок, инфаркт или инсулт няма да може да му помогне нито една билка и нито една медитация. Ето това са моментите, в които алтернативното лечение се превръща във враг - когато тотално съзнанието ни отказва да предприеме нужните мерки, за да бъде излекуван или спасен човекът. Отричането на съвременната медицина е крайният и криворазбран извод, до който води залитането към алтернативно лечение. Алтернативната медицина е изключителна, но не и когато се изпада в крайности и се използва само тя. Хомеопатията и билковите препарати са прекрасни, но как ви се струват страданията на детето с 39 градуса температура, чиято майка отказва да даде температуропонижаващи лекарства, за да не му товари организма или прави опити с хомеопатични таблетки. Какво мислите за болния от рак, който отказва оперативно лечение или химиотерапия, за да се обърне към природните методи на изцеление. Много хора изпадайки в крайност да живеят природосъобразно, погубват здравето си като не полагат адекватни грижи. Какво мислите за майката, която отказва да даде антибиотик на детето си с респираторна инфекция от 4 седмици, за да не го товари? Най-вероятно това дете ще стигне до болнично лечение заради тежка пневмония. Какво мислите за хората, които са против ваксинациите, чрез които се елиминират тежки и смъртоносни инфекциозни заболявания? Отричането на конвенционалните методи на лечение понякога биха ни довели в пъти повече страдания, отколкото приема на лекарства и оперативните намеси. Защото крайните решения, подчинени на изкривено разбиране, могат да погубят тялото ни и здравето. Категорично тялото притежава огромен ресурс за изцеление и самоизлекуване, но понякога са нужни допълнителни мерки. Съчетаването на правилното медицинско лечение (независимо дали конвенционално или алтернативно) в комбинация с позитивни и вярващи мисли са ключът към здравето.

реклама

Алтернативната медицина има изключителни ползи и влияния върху човека и здравето му, както и конвенционалната. Изпадането в крайност към която и да е от двете страни води до неадекватни решения и вреда за здравето. Разбира се, че прекаляването с лекарства не е също най-доброто нещо, което може да направим за себе си. Затова истината е в баланса. Съчетание на собствената ни природа и личната ни сила в комбинация с развитието на съвременната медицина. Бъдете здрави!

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се