Какво трябва да знаем за автоимунните заболявания? Защо се появяват?

24388
Какво трябва да знаем за автоимунните заболявания? Защо се появяват?

Честотата на автоимунните заболявания е висока и е с тенденция за още по-голямо покачване. Някои от тях са тиреоидит на Хашимото, Базедова болест или болест на Грейвс, псориазис, дерматомиозит, лупус, ревматоиден артрит, диабет тип 1, болест на Сьогрен, болест на Крон, множествена склероза, хроничен улцерозен колит и други. Това е кратък списък с познатите автоимунни болести, а заболелите от тях не са никак малко. Защо?

Какво се случва с имунната система и защо се появяват автоимунни заболявания?

Имунната система е тази, която ни предпазва от чужди антигени, т.е. от бактерии, вируси и т.н. Именно нейната задача е да отдиференцира това непознато ДНК на чуждите антигени и да ги унищожи, за да ни защити от заболяване. По същия начин се унищожават и туморните клетки. Всеки ден в организма се образуват хиляди ракови клетки, които моментално биват разпознавани и убивани от имунните клетки, защото тяхното ДНК е различно от това на нормалните соматични клетки в тялото. Това са все примери как функционира нормално имунната система. Какво се случва, когато настъпят грешки в имунните механизми? Става така, че имунните клетки се насочват срещу здрави тъкани в тялото и започват да ги унищожават, което предизвиква автоимунно заболяване (от където идва и названието му). Имунната система започва да образува антитела срещу собствените ни клетки. Това е реакция, която нормално се случва срещу чуждите антигени, но сега е насочена към собствени структури. Тези антитела започват да разрушават нормалните тъкани и да предизвикват дисфункция на съответния орган.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За пример ще разгледаме механизма на диабета от 1-ви тип. Образуват се антитела срещу бета-клетките на панкреаса, които нормално произвеждат хормона инсулин. Благодарение на инсулина, клетките ни използват глюкозата. Когато антителата започнат да унищожават бета-клетките, намаляват нивата на инсулин, което води до покачване на нивата на кръвната захар (хипергликемия) - развива се захарен диабет. При заболяванията на щитовидната жлеза се образуват антитела срещу нея, което причинява хипо- или хиперфункция.

реклама

За тези заболявания е характерна генетичната предразположеност и предаването й в поколенията. Ако в семейството има болни от автоимунни заболявания, риска се увеличава.

Какви са симптомите на автоимунните заболявания?

Почти всички органи могат да бъдат таргетни за автоимунно заболяване. Това означава, че не могат да бъдат посочени общи симптоми за тях. Оплакванията идват от поразения орган и от дисфункцията, която се създава.

Много често се случва така, че се съчетават две или повече автоимунни заболявания. Възникналият дефект в имунната система създава много висок риск за появата на втора болест със същия механизъм. Например доказано е, че хора с тиреоидит на Хашимото имат завишен риск от развитие на захарен диабет тип 1 в сравнение с риска в общата популация.

Как се лекуват автоимунните заболявания?

Автоимунните заболявания не могат да бъдат излекувани, но могат да бъдат овладяни. За да бъде потисната имунната система и да се намали унищожаването на собствени клетки се използват кортикостероиди или цитостатици. Освен това се добавят медикаменти, за да се повлияе симптоматиката от поразения орган - щитовидни хормони при заболявания на жлезата, инсулин и дриги антидиабетни медикаменти, нестероидни противовъзпалителни и т.н.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се