Кашлица при деца – причини, характеристика, лечение! Кога да потърсим лекарска помощ?

12687
Кашлица при деца – причини, характеристика, лечение! Кога да потърсим лекарска помощ?

Кашлицата при децата е един от най-честите симптоми и водеща причина за посещение на лекарските кабинети. Инфекциите на дихателните пътища са чести в детска възраст поради анатомични особености и незрялост на имунната система. Кашлицата се разглежда като симптом на заболяване от страна на дихателната система, но всъщност тя е рефлекс, който може да подпомогне оздравяването. Кашлицата може да бъде в резултат на две причини:

  • дразнене на дихателните пътища и по-точно тяхната лигавица от бактериални и вирусни патогени, от чужди частици, прах, алергени.
  • образуване на голямо количество секрети в трахеобронхиалното дърво, които чрез кашлицата се отделят.

При дразнене на дихателните пътища се стимулират рецептори в дихателната лигавица, които изпращат сигнал по периферни нерви до продълговатия мозък, където се намира центъра, отговорен за кашличния рефлекс. От него отново чрез нерви импулсите достигат до дихателната мускулатура и се осъществява закашляне в резултат на форсирано издишване.

Какви видове може да бъде кашлицата и кога трябва да посетим лекарския кабинет?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кашлицата според наличието или отсъствието на секрети се разделя на суха и влажна. Според продължителността й бива остра и хронична (границата е 1 месец). Кашлицата също така звучи по различен начин в зависимост от нейния произход - фаринкс, ларинкс, трахея или бронхи. Тревожни сигнали и знак, че трябва да посетите лекарски кабинет са лаеща кашлица, отделяне на секрети, нощна кашлица, хъркане и нарушения в съня, дълбока кашлица. Освен кашлицата важни симптоми от страна на дихателната система, заради които трябва да бъде потърсен специалист, са: свиркане при дишане, затруднено дишане, хлътване на ямките над гръдната кост и ключиците при вдишване.

Кои са най-честите причини за кашлица при деца?

Инфекциите са най-честата причина. Бактериалните или вирусните причинители предизвикват дразнене на лигавицата, което води до появата на суха кашлица. С развитието на заболяването обикновено се появява влажна кашлица заради образуването на секрети, тъй като се нарушава дейността на ресничките и те не успяват да очистят дихателната лигавица. Също така с развитието на заболяването се развиват възпалителни промени като оток на лигавицата. Това води допълнително до образуване на още секрети и до ограничаване на лумена на бронхите. Това може да затрудни дишането. Обикновено инфекциите протичат с остра кашлица, която отминава от 1-2 седмици до месец.

Друга причина за кашлица може да бъдат хроничните заболявания като астма, хроничен бронхит, хронична пневмония, муковисцидоза (кистична фиброза), аномалии на дихателните пътища. При тези състояния е характерно, че боледуванията следват едно след друго, няма добър ефект след антибиотичните лечения и се налагат рехабилитационни и очистващи дихателните пътища мерки. При тези заболяванията кашлицата може да е хронична, а може и при обостряния да протичат с остра.

реклама

При деца също често срещана причина за остра и внезапна кашлица е аспирацията на чуждо тяло. Децата имат навика да слагат в устата си дребни играчки или други предмети, които могат да попаднат в трахеята или бронхите. Също така докато се хранят заради несъвършени рефлекси често се задавят или пък започват да плачат и да се смеят. Родителите трябва да бъдат внимателни и наблюдателни, за да може да съобщят за момент на задавяне и това да насочи лекарите към бърза диагноза и адекватно лечение.

Консултацията със специалист е задължителна при:

  • остра кашлица над 1 седмица с или без секрети
  • хронична кашлица
  • чести и последователни боледувания, които не се повлияват добре след антибиотична терапия
  • затруднено дишане
  • свиркане при дишане
  • задавяне и продължителна кашлица след това
  • поява на остра и внезапна кашлица

Как се поставя диагнозата? Как се установява причината за кашлицата?

Подробният преглед е задължителен. Много са важни оплакванията, които дават информация за началото на заболяването, характеристиката на кашлицата и нейното развитие в хода на времето. Понякога може да се наложат лабораторни изследвания и рентгенография. При съмнение за муковисцидоза може да бъде проведен потен тест.

Какво е лечението на кашлицата при деца?

Лечението е строго етиологично, т.е. лекува се причината за нея. Ако инфекцията е бактериална се прилагат антибиотици. Ако инфекцията е вирусна се прилагат имуномодулатори и антивирусно медикаменти. Както при остри, така и при хронични заболявания често се прилагат муколитици (медикаменти, които втечняват бронхиалния секрет) и бронходилататори (медикаменти, които разширяват бронхите и улесняват дишането). Хоспитализация може да се наложи по преценка на специалист. При аспирация на чуждо тяло, то трябва да бъде отстранено чрез бронхоскопия.

Кашлицата е чест симптом в детска възраст, на който трябва да се обръща адекватно внимание. Може да бъде резултат от банална инфекция на дихателните пътища до хронично белодробно заболяване.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се