Как трябва да бъдат хранени децата между 1 и 3 годишна възраст?

10919
Как трябва да бъдат хранени децата между 1 и 3 годишна възраст?

Храненето на детето е един много важен процес, към който трябва да се пристъпва внимателно и постепенно. На кратко, според препоръките на СЗО и педиатричните асоциации, бебето до 6 месеца е добре да бъде на изключително кърмене и да бъде захранено след тази възраст с млечно-зеленчукови и месни пюрета, каша, кисел и т.н. При децата на изкуствено и смесено хранене (кърма + адаптирано мляко) захранването трябва да става на 4 месеца и половина по същата схема. До 1 годишна възраст менюто е ограничено от доста храни като белтък, ягоди, цитруси, мед, какао и др. с цел да не се предизвикват алергии или поне да не се увеличава риска за развитието им.

Как трябва да храним детето след 1 годишна възраст?

С напредването на месеците и годините се увеличават нуждите на дечицата. Игрите стават по-енергични, приятелите повече, играчките все по-интересни и малкият малчуган има нужда от сили, за да се справя с всички тези отговорности!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В периода след 1 годишна възраст започва включването и на други храни, които до сега е трябвало да ограничаваме. Детенцето трябва вече да получава още по-голямо количество и все по-разнообразни вещества, витамини и елементи. Най-общите принципи на хранене включват това, че през този период трябва да започват да се правят опити детето да се храни само или поне да опитва и да се учи. Храната вече от пюрирана форма трябва да бъде на малки хапки или късчета. Детето трябва да се учи да сдъвква храната, а не да я преглъща готова на пюре. В началото може да се сърдят, защото е по-трудно, но е част от нещата, на които трябва да се научи. След 1 година храненето от 5- става 4-кратно, например в 8:00, 12:00, 16:00 и 20:00 часа. Количеството, което трябва да изяжда детето на 1 хранене е около 250 мл. Кърменето продължава и в този период, но е добре около 2 годишна възраст да се приключи с него. Прекаляването с кърменето не е добре за психо-емоционалното развитие на детето.

Съвети относно храненето също така може да получавате от Вашия педиатър на редовните детски консултации.

Месо и яйца.

До 1 година в менюто на децата месото присъства във вид на месно-зеленчукови пюрета. Много е важно включването им в процеса на захранване, защото кърмените дечица имат по-ниски нива на желязо. Затова прибавянето на месни продукти в менюто ще профилактира появата на желязо-дефицитна анемия. След 1 годинка месото вече може да се дава печено или варено, нарязано на малки хапки, за да може детето да не се затруднява. Рибата също се прибавя в храненето, като трябва да бъде отлично почистена от костите. Месата трябва да са чисти, немазни и да са приготвени, така че да са крехки. Богатият асортимент от месни продукти ще осигури на детето нужните белтъци, желязо и витамини от групата В (В1, В2, В3, В6, В12). До 1 година се предлага само жълтък, а след нея може да добавим и яйчен белтък. Яйцата са чудесен източник на желязо, витамини (В и D) и белтъци.

Плодове и зеленчуци.

реклама

Задължителна част в ежедневното меню. Богати са на фибри, витамини, микро- и макроелементи. Първоначално могат да се включат като сокче, например от морков, ябълка, нектар от кайсия, праскова. След това могат да се дават и нарязани на дребни хапки или настъргани (банан, праскова, кайсия, пъпеш, диня, ябълка). По-внимателно и по-малко се дават ягоди и цитрусови плодове, тъй като те се считат за алергени. Пъпеш, киви, ягоди, домат, спанак, цитруси, картофи, чушки са много богати на витамин С. От морков, спанак и сливи детето си набавя витамин А. Зеленолистните зеленчуци са източник на витамин Е, К и фолиева киселина.

Мляко и млечни продукти.

Детето има нужда от мляко и млечни продукти, заради богатият състав на вещества и елементи. Млякото може да бъде давано към зеленчуковото пюре или да бъде предлагано във вид на попара. Ако му харесва вкуса, може да бъде давана и просто чаша мляко веднъж дневно или през ден. Млечните продукти също се добавят в менюто - сирене, извара, кисело мляко, кашкавал.

Зърнени култури.

Чудесно се вписват в обедните или следобедните хранения. Десерти с грис или ориз са едни от любимите на децата. Оризът също така може да се приготвя към обедното или вечерното меню.

Като цяло в този период на децата могат да им бъдат предлагани и храните, с които се хранят и възрастните хора. Именно това е възрастта, в която е преходът между бебешкото хранене и храната за по-големи.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се