Как трябва да бъдат хранени децата до 1 годишна възраст?

16562
Как трябва да бъдат хранени децата до 1 годишна възраст?

Храненето на децата е една много обширна тема и със сигурност поражда безкрайно много въпроси у всяка майка. За да вземем правилните решения относно храненето на бебето е нужно да знаем някои особености на детския организъм и какво количество от коя храна ще бъде най-полезна за него. С раждането на детенцето у майката се случват изключителни процеси, които осигуряват храна за детето в следващата поне 1 година.

Първа стъпка - кърмене.

Кърмата е най-пълноценната, най-подходящата, лесно смилаема и отговаряща на нуждите на детето във всеки един момент храна, която е незаменима и предлага богата палитра от хранителни вещества, витамини и минерали. Според препоръки на СЗО и педиатрични организации, детето трябва да бъде на ИЗКЛЮЧИТЕЛНО кърмене до 6 месечна възраст! В този период кърмата осигурява всичко необходимо на бебето - въглехидрати, белтъци, мазнини, дори имунитет! Много е важно да се знае, че чрез кърменето майката предава много голямо количество имуноглобулини на детето, което поставя началото на неговите защитни сили. Когато детенцето е на кърма, не е необходимо да му се дава допълнително вода. Достатъчно е само да се изплаква устата след всяко хранене с цел да се профилактира развитието на млечница. Първоначално бебето трябва да бъде хранено средно през 2 часа, но запомнете, че това са ориентировъчни препоръки. Бебето трябва да бъде поставяно на гърда при поискване! Когато майката забележи, че става неспокойно, плачливо и т.н., то най-вероятно е гладно и тези интервали могат да бъдат съобразени с неговите нужди. Бебето трябва да суче достатъчно време от едната гърда и тогава да бъде сложено на другата, ако не му е достатъчно, защото кърмата е предна и задна и е с различен състав. Предното мляко е по-богато на въглехидрати, а задното на мазнини.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Количеството, което трябва да изяжда бебето е различно за отделните месеци. Най-добрият сигнал, че детето се храни добре е ако то наддава правилно и ако е спокойно. Количеството кърма, което е изяло детето може също така да бъде установено, ако го претеглите на везна преди и след хранене. Това може да стане и при педиатъра.

Въпреки, че по състав адаптираните млека наподобяват кърмата, няма такова, което да е толкова пълноценно за детето. Въпреки това има редица причини, поради които кърменето не се осъществява. В тези случаи може да се премине към смесено хранене - кърма + адаптирано мляко или хранене изцяло с адаптирано мляко. Количеството, което трябва да изяжда детето може да бъде сметнато по формулата: 1n0, като n е броят на месеците. Например ако детето е на 4 месеца, нужното количество за 1 хранене е 140 мл. След 6-тия месец няма нужда от тази формула, защото максималното количество, което детето трябва да изяжда до 1 година е общо 1000 мл храна за 24 часа. Друга по-точна формула е следната: 800 мл е количеството храна, което трябва да изяжда детето на 2 месеца за 24 часа. Ако то е под 2 месеца, за всяка седмица се изваждат 50мл, а ако е над 2 месеца, за всеки месец се прибавят 50 мл. Например:
1 месечно бебе - 800 - 4х50 = 600 мл.
4 месечно бебе - 800 + 2х50= 900 мл.

Добре е кърменето да не продължава повече от 2 години поради психо-емоционален аспект.

Захранване.

реклама

Захранването е много деликатен момент, защото храносмилателната система на бебето е все още незряла и трябва да става бавно и постепенно. Също така храните са ограничени, за да се понижи риска от алергии.
Бебетата, които са били само на кърма, се захранват на 6-тия месец, а тези които са били на смесено хранене - на 4 месеца и половина. Захранването започва с млечно-зеленчуково пюре на обяд. Могат да се дават също зеленчукови сокчета (например морков). До 7-8 дни на детето може да му бъде давано вече цялото количество от пюрето. След това се включва каша или кисел за следобедна закуска. Може да започне включването също така на половин жълтък през ден. На 6-тия месец могат да се прибавят към менюто зеленчуково-месни пюрета. На 7-мия месец за закуска може да се включва попара. От момента на захранването, храненето става 5-кратно през 3 часа и половина! Не се дават в тази възраст цитрусови плодове, белтък, шоколад, ягоди, мед и т.н.

Погрижете се за здравето си с отстъпка в ТОП клиники и лаборатории!

Примерно меню за дете над 6 месеца:

  • 7:00 часа: ставане от сън + кърма
  • 10:30 часа: попара (след 7 м./каша)
  • 14:00 часа: млечно-зеленчуково пюре/ месно пюре през ден + половин жълтък
  • 17:30 часа: кисел/каша/плодово пюре
  • 20:00-20:30 часа: кърма


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се