Психолози препоръчват децата да скучаят през лятото

8752
Психолози препоръчват децата да скучаят през лятото

Записвате ли децата си на шах, уроци по рисуване, тенис по време на ваканциите? Или може би и повече от това?

Има купчини занимания и летни лагери с подходящите грижи, с които да запълваме времето на децата когато не са на училище. Психолозите и експертите по детско развитие обаче предполагат, че пренатрупването на летните ваканции е ненужно и дори би попречило на децата да открият какво всъщност ги вълнува.

Ролята на родителя е да подготви децата си да заемат своето място в обществото. Да си възрастен означава да бъдеш зает, а останалото свободно време да използваш за дейности, които те правят щастлив- твърди Лин Фрай, детски психолог от Лондон. Ако родителите постоянно се стараят да запълват свободното време на децата си, те никога не биха се научили да правят това сами за себе си.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Фрай не е единствената, която говори за благотворното действие на скуката. Д-р Тереза Белтън, гостуващ преподавател в Университета в Източна Англия твърди, че скуката е изключително важна за развиването на т.н. вътрешен стимул, който подпомага за развитието на същинската изобретателност.

Въпреки че капацитетът ни за скука сериозно е намалял при наличието на интернет, експертите дискутират важността на нищо правенето от десетилетия.

През 1993 специалистът по психоанализа Адам Филипс пише, че капацитетът за скука може да бъде постижение свързано с личностното развитие за едно дете. Скуката е шансът на човек да съзерцава живота, вместо да препуска през него, пише Филипс в книгата си За целуването, гъделичкането и скучаенето: психоаналитични есета върху неизследвания живот. Едно от най-потискащите изисквания на родителите към децата е те да бъдат заинтересовани, вместо да да бъдат сами откриватели на своите интереси.

Фрай предлага алтернатива на директната намеса на родителите, като предлага друго решение: родителите да отделят време (за децата над четири години) и заедно с детето да напишат списък с всички дейности, които то би сметнало за забавни. Дори дреболии като като игра на карти, каране на колело и четене на книги могат да се отнесат към списъка. Може да се включат и по-сложни задачи, като приготвяне на празнична вечеря, фотографски занимания или заучаване и игра в пиеса.

Ако на детето му доскучае по време на лятото, може да си помогне със списъка. Това поставя върху тях тежестта да кажат 'това искам да правя', казва Фрай.

Въпреки, че има голям шанс децата да се оплакват и известно време да скучаят е важно да се разбере, че това не е изгубено време.

Няма нищо лошо в това човек да скучае- казва Фрай. Смятам, че децата трябва да се научат как да скучаят, за да намерят мотивация за действие. Скуката е един начин детето да изгради своята самоувереност

Със същата идея се занимава и философът Бътранд Ръсел, който посвещава цяла глава в книгата си Завладяване на щастието на потенциалната ценност на скуката. Той пише:

Детето, подобно на младото растение се развива най-добре необезпокоявано в същата почва. Многото пътувания или твърде разнообразните впечатления не са добри за младите, понеже растейки в таква среда те стават неустойчиви на плодотворната монотонност.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се