Морски приключения – съвети на педиатъра за безопасна почивка

18005
Морски приключения – съвети на педиатъра за безопасна почивка

Д-р Иван Стаменов, педиатър, Медицински комплекс "Д-р Щерев”

Лятото вече е в разгара си и всеки от нас прави своите планове за отдих. Повечето хора предпочитат почивка на море. А що се отнася до децата, за тях това е най-вълнуващото преживяване. За да бъде почивката пълноценна, добре е да предвидите някои неща за евентуална извънредна ситуация, свързана с децата ви или самите вас. Преди всичко, уверете се, че на мястото, където отивате, има подходящи условия, които да не нарушават режима на детето ви - условия за пълноценен сън, за подготовка на храната на бебето, за нормална ежедневна хигиена, както и за неговата безопасност - по време на пътуването и по време на почивката.

Какво ни е необходимо

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Пригответе всичко необходимо за пътната аптечка. Нуждаете се от обезболяващо и температуропонижаващо средство, дезинфектиращи средства за обработка на повърхностни наранявания - 70% спирт, йодна тинктура - 5%, кислородна вода, памук, марли, лепенки.

Трябва да предвидите и микроклизмички за малкото дете и глицеринови свещички, средство против гадене и повръщане, средство против диария и за рехидратация, противоалергични средства - за вътрешно и локално приложение, съдосвиващи капки за нос, флакончета със стерилен физиологичен разтвор, обезболяващи капки за уши, антибиотични капки за очи. Препоръчително е да носите личната амбулаторна карта на детето, където е вписано всичко от раждането му. Ако има някаква алергия, тя непременно трябва да е отбелязана с червено на първата страница. Не забравяйте да носите здравна книжка, за да може детето да получи помощ по рамковата схема, ако е необходимо.

По възможност пътувайте нощем

Ако детето ви има проблем с пътуването, препоръчително е да пътувате нощем. Няма стопроцентово средство против гадене и повръщане, но все пак трябва да знаете, че не бива да храните детето поне половин час преди тръгване. Поставете го така, че да гледа напред. Давайте му леко охладена напитка на малки порции и ментови бонбони за смучене. Имайте предвид, че дефицитът на свеж въздух провокира гаденето. Ако пътувате с бебе в самолет - нека да е на гърдата на майката по време на излитането и кацането. Непосредствено преди кацането, поставете на детето капки за нос със съдосвиващ ефект, за да предпазите евстахиевите тръби и тъпанчетата. За по-къси пътувания идеалният транспорт е автомобил.

Вижте предложенията за прегледи на ТОП ценикъм Медицински комплекс Д-р Щерев

На плажа

Почивката на море е удоволствие за децата, но и реална опасност за здравето им! Преди всичко подсигурете строго наблюдение над малкото дете! Препоръчително е да следвате следните съвети и препоръки. Запомнете добре - детето не се води на море, за да направи тен! Нещо повече, това е опасно за него. Дори капчиците вода на гърба на детето, крият риск от слънчево изгаряне, както и риск от онкологични заболявания в по-късна възраст! Затова го подсушете веднага след изваждане от водата. Препоръчително е малкото дете да стои на сянка под чадъра. Ако стои открито на слънце, то непременно трябва да бъде с шапчица и леко памучно облекло. Винаги нанасяйте слънцезащитен крем по откритите части на тялото. Къпането в морето е закаляваща процедура и удоволствие за детето, но преди всичко е важна неговата безопасност! С особено внимание трябва да се подходи към децата с повтарящи се възпаления на ухото. В случай, че детето има хронични проблеми то може да се къпе, но не бива да се гмурка! Задължително е децата да бъдат наблюдавани, дори когато умеят да плуват. Достатъчни са няколко секунди, за да възникне беда, особено ако детето е под 5-годишна възраст. Във водата децата не бива да скачат и да се боричкат. Изобщо не бива да поглъщат вода, поради опасност от чревни инфекции. Ако забележите, че детето трепери, то веднага трябва да се извади от водата. Важно е то да знае, че трябва да излезе веднага, щом се почувства некомфортно, с обещание, че пак ще влезе в морето по-късно. Никога не разрешавайте гмуркане, без да сте проверили дълбочината и характера на дъното! Дете, което не умее да плува НЕ бива да влиза без спасителна жилетка или пояс в морето. НЕ позволявайте ползване на надуваем дюшек при дете, което не умее да плува.

Ах, тези насекоми!

Какво трябва да направим при ухапване от кърлежи и насекоми? Ухапването от кърлеж е опасно, тъй като кърлежите могат да бъдат преносители на болести. Особено опасен е Кърлежовият енцефалит, за който практически не съществува ефективно лечение след проявена симптоматика. Важно е да се знае, че съществуват ендемични огнища в някои райони, които трябва да се избягват. Кърлежите също са преносители и на бактерии Борелии, причинители на Лаймска болест. Преди всичко трябва да превантираме ухапването от кърлеж чрез носене на подходящо облекло. След прибиране от разходка, внимателно огледайте детето - окосмената част на главата, около ушите, пъпа, в ингвиналните гънки, под мишниците, между пръстите на краката. При ухапване е важно да се знае, че при своевременно отстраняване на кърлежа (в рамките на първото денонощие от ухапването), рискът от заразяване е минимален. Отстранете кърлежа като го теглите строго перпендикулярно на кожата с пинцета или с примка от конец, поставена възможно най-ниско на нивото на кожата. Не правете въртеливи движения! Ако остане главата на кърлежа, не се притеснявайте, в това няма нищо опасно. Дезинфектирайте мястото на ухапване с 5% йодна тинктура. Остатъкът от главата може да се премахне с върха на стерилна игла. Родителите трябва да следят за появата на кръгове с червен цвят около мястото на ухапването в следващите няколко дни, както и за повишаване на телесната температура! Ето някои предпазни мерки, които Ви препоръчвам да спазвате, за да предпазите себе си и вашите деца от ухапвания от насекоми: избягвайте дрехи с ярки цветове и употребата на силен парфюм. Не е препоръчително да се използва дезодорант. Не приемайте течности от непрозрачни шишета. При пиене от бутилката, в която има попаднала оса, има голям риск от алергична реакция, която може да бъде особено опасна, дори животозастрашаваща. При контакт с пчели и оси, не правете резки движения и отстъпете внимателно. Използвайте продукти, които отблъскват насекомите, т.нар. репеленти. Предлагат се под формата на аерозоли или кремове за нанасяне върху кожата. Преди ползване на репелента, четете внимателно инструкцията за приложение и употребата му върху деца. Не разрешавайте на детето само да нанася репелента - особено на лицето и около очите. Не прилагайте репеленти в затворени помещения и в автомобил.

Поведение при ужилване от пчели

Само пчелите оставят жилото си. Ако видите жилото, старателно го отстранете, без да притискате мехурчето, където се намира отровата. Най-честите реакции са оток, болезненост, зачервяване и сърбеж. В такива случаи използвайте локални противовъзпалителни средства - 1% кортизонов мехлем, поставете студен компрес на мястото на ухапване. Могат да се наблюдават и т.нар. общи реакции, проявяващи се с оток на дихателните пътища (оток на Квинке, анафилактичен шок). Детето може да получи уртикариален обрив и ангионевротичен едем - оток на лицето, клепачите и устните. При появата на подобна симптоматика, незабавно повикайте екип на бърза помощ! Междувременно дайте противоалергично средство, което ви е предписано по друг повод от вашия лекар в посочената доза. Имайте предвид, че неотложната помощ веднага след ухапването може да спаси живота на човека.

реклама

Топлинен удар

Може да се случи при деца, оставени дълго на слънце или в затворена кола, огрявана директно от слънцето. Може да настъпи и при неадекватно обличане на кърмаче в топло време. Температурата на детето обикновено в тези случаи е над 40 градуса. То може да получи циркулаторен колапс, възможни са и гърчове, повръщане, диария. В тези случаи детето трябва да бъде охладено незабавно с влажни обвивания и хладка баня, с намокряне на кожата и охлаждане с ветрило или вентилатор. Необходимо е да се приложи парацетамол ректално. Спешно извикайте педиатър, защото пострадалото дете може да развие усложнения като оток на мозъка и нарушения в кръвосъсирването.

Поведение при диспепсия

Най-голям проблем по време на почивка е диспепсията - повръщане и разстройство. Ако се случи това, трябва да преустановите храненето за

4-5 часа и да давате на често малки порции вода или специален разтвор за рехидратация. Когато детето започне да повръща, почти сигурно е, че ще се прибави и разстройство, което впоследствие води до обезводняване и нужда от болнично лечение. Затова още при първите симптоми е добре да започнете заместително лечение, за да се компенсират загубите на вода и електролити и да предотвратите обезводняване. Добре е да разполагате с бисквитена каша, пюре от ябълки и боровинки, ябълки, тиква и моркови, оризова каша, ябълкова и бананова каша. Класическата диета при диспепсия е банани, ябълки, ориз и сухар. При всички случаи на рязка промяна в състоянието на детето, трябва да направите консултация с педиатър.

Пожелавам Ви приятно изкарване на почивката!

Статията е предоставена на Ofertomed.bg от Медицински комплекс "Д-р Щерев”


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се